Otthon

Átgondolt shoppingolás igenis létezik: spórolási tippek boltkórosoknak

A hívogató akciókat jelző plakátokra nehéz fittyet hányni, főként, ha egyébként is imádunk vásárolni. De hogyan kell átgondoltan shoppingolni?

Akció? Számoljunk! A leárazás könnyen félrevezethet. Kivéve, ha tudjuk, előtte huzamos ideig tényleg magasabb volt-e a termék ára. A „most ennyiért hozzájuthat” típusú akciók nem biztos, hogy olyan kecsegtetőek, mint egy szezon végi leárazás, amikor valóban akár 50–70 százalékkal olcsóbban juthatunk szívünk vágyához. Ősszel nyári holmit vásároljunk, tél végén pedig korcsolyát. Egy jó akció még annál is kedvezőbb lehet, mintha régi darabunkat is eladnánk.

Írjunk listát!

A hipermarketben a termékek úgy vannak elrendezve a polcokon, hogy még az alapvető élelmiszerekért is be kell járnunk az egész épületet. Így olyan árucikkek is keresztezik az utunkat, amelyekre nincs szükségünk. Írjunk listát, és szigorúan az után menjünk!

Kérdezzünk körbe, hogy ismerőseinknek, melyik termék bizonyult hatékonynak. Sokat spórolhatunk azzal, ha körülnézünk az internetes fórumokon. Itt a véleményeken kívül rábukkanhatunk olyan praktikákra is, melyekkel például fillérekből készíthetünk házi tisztítószereket.

Hasonlítsunk!

Ha egy több ezer forintos tételről van szó, előtte alaposan térképezzük fel más-más üzletek kínálatát! Gyűjtsük össze a környékünkön található üzletek reklámújságjait, ezekből mindig megtudhatjuk, hogy az egyes termékeket hol, mennyiért vásárolhatjuk meg. A vásárlás költségébe az útiköltséget is számítsuk bele.

Gyűjtsünk jó pontokat!

A törzsvásárlói kártyákkal jelentős kedvezményekhez juthatunk az adott üzletláncnál, ha pontokat gyűjtünk. A kuponok után is érdemes kutatni, mert azokkal is spórolhatunk.

Kombináljunk!

Írjuk össze, hogy a gardróbunkban mi mivel illik össze, így tudatosítjuk, mennyiféle divatos kombináció közül választhatunk. Ilyenkor az is kiderül, milyen alapruhadarabunk hiányzik, amit megéri beszerezni, mert később sok mindennel fel tudjuk venni.

Ha külföldön járunk, keressük a jótékonysági üzleteket („Charity Shop”-okat). Ide még jól használható, tökéletes állapotú termékeket hoznak be a felajánlók, melyekhez fillérekért juthatunk hozzá. A bevételt alapítványok számlájára utalják a boltban önkéntesként dolgozó eladók.

Tipp! Az élelmiszerüzletekben mindig nézzük meg a legalsó polcokat, mivel általában oda rakják a legolcsóbb termékeket és a később lejáró szavatosságú élelmiszereket. Szemmagassába a drágábbak kerülnek.

Ez már vásárlási mánia?

A fogyasztásra való folytonos késztetés épp olyan függőség, mint az alkoholizmus vagy a kényszeres evés. Jellemző, hogy az illető akkor is költ, ha azt nem engedheti meg magának. Eltitkolhatja vásárlásait, melyek közben izgatottságot, eufóriát, ugyanakkor aggodalmat is érez. A betegség okai sokfélék: kialakulhat például a félelem, a harag vagy éppen a magány ellensúlyozására. Ha olyan méreteket ölt, hogy akár megélhetésünket veszélyezteti, kezelése szakember segítségét igényli.

Fotó: pexels