Otthon Riportok

Nagy tavaszi gardróbrendezés: így pakoljuk el helyszűkében is a téli holmikat!

Azt sem tudja, hol fogjon neki? Pedig nem nagyon lehet már tovább halogatni a nagykabátok, anorákok, csizmák, bakancsok és egyéb téli holmik elrámolását, hogy helyet csináljunk a tavaszi, nyári daraboknak.

Sokan azért állnak neki nehezen évszakváltáskor a ruhák átválogatásának és elpakolásának, mert hatalmas rumlival jár és túl nagy falatnak tűnik egyszerre. Ám ha felosztjuk a feladatot a megfelelő lépésekre, és módszeresen haladunk, sokkal könnyebb dolgunk lesz. És ha a következő alkalmakkor is ragaszkodunk ehhez a rendszerhez, egy idő után jóval kevesebb felesleges holmival kell majd megküzdenünk.

Kezdjük a tisztítással!

Nézzük át, mi az, amit el szeretnénk pakolni, és mossuk ki, tisztítsuk meg. Kössük össze mindezt egy válogatással: gyűjtsük össze egy külön kupacba mindazt, amiről úgy véljük, már nem fogjuk használni a következő szezonban. Ezeket a ruhákat, kiegészítőket tegyük egy külön helyre, egyelőre válogatás nélkül, úgy, hogy ideiglenesen el tudjuk pakolni szem elől, amíg az összes ruha szelektálásának a végére nem értünk.

Ha sok időnk vagy nagy lendületünk van, egy alkalommal több, akár az összes lépést is elvégezhetjük, de nem kötelező, lehet kisebb egységenként haladni, ahogy időnk, energiánk engedi.

Folytassuk kritikusan!

Ha kevés helyünk van tárolásra a lakásban, akkor ahhoz, hogy a téli holmik bekerülhessenek a szekrényekbe, a tavasziakat és nyáriakat elő kell venni, és szintén át kell válogatni. Ám erről az átválogatásról akkor sem érdemes lemondani, ha nem vagyunk helyszűkében.

Először csak két kupacra osszuk a dolgokat: azokra, amiket megtartunk, és azokra, amiket nem. Foglalkozzunk most azokkal, amelyekről úgy gondoljuk, még hordani fogjuk, még hasznukat vesszük, esetleg érzelmi értékük van számunkra, és nem akarunk megválni tőlük. Ezeket frissítsük fel, mossuk ki, a többit ideiglenesen tegyük félre.

Jöhet a csere

Három kategóriára vannak most osztva a ruhák: a téli holmik tisztán az aktuális helyükön, a tavasziak tisztán, várva, hogy a helyükre kerüljenek, és egy külön kupacban azok, amikre már nem lesz szükségünk. Jöhet a csere, ami most már gyorsan megoldható: menjenek a téli ruhák kategorizálva, zacskózva vagy dobozolva, esetleg vákuumzsákban a szekrények, tárolók mélyére, és a gardrób gyakran használt polcaira, fiókjaiba pakoljuk vissza a tavaszi-nyári holmikat. (Közben érdemes a tárolóhelyeket áttörölni, portalanítani – ha ezt minden szezonváltáskor megcsináljuk, épp csak egy kis takarításra lesz szükség, míg ha mindig halogatjuk, akkor sokkal több energiát igényel majd.)

Az átválogatásnak köszönhetően lett több helyünk, de így is érdemes néhány praktikus tároló, doboz, kosár, rendszerező beszerzésével segíteni, hogy mindennek meglegyen a helye, és a lehető legjobban kihasználjuk a rendelkezésünkre álló helyet.

Hogyan lehet átgondoltabb a tárolási rendszerünk?

Az átpakolás remek alkalom arra, hogy átgondoljuk, megfelelő-e a tárolási rendszerünk.

✔ Ha üres helyeket látunk a felső polcokon, hasznos lehet néhány extra lapos doboz beszerzése.

✔ Nézzük át a vállfákat is, és ami felesleges, törött, sérült, azt dobjuk ki, és ha van szükség néhány különlegesebb, mondjuk, csíptetős vagy a kötött holmikhoz való szélesebb darabra, azt szerezzük be.

✔ Praktikus lehet a szekrényajtó belső oldalára akasztható rendszerező az apróbb holmiknak.

✔ A cipőket átnézve gondoljuk át, érdemes-e a ritkábban használtakat a dobozukban tárolni, vagy jobb egy polcot, esetleg felakasztható, álló cipőrendezőt kialakítani.

✔ A legtöbbet használt holmikat helyezzük szemmagasságba és az alá, a magasabb polcokra kerüljenek azok, amiket ritkábban veszünk elő.

Szelektáljunk jól!

Ezután folytassuk azokkal a holmikkal, amelyekről úgy döntöttünk, megszabadulunk tőlük. Válogassuk őket három kupacba: amiket elajándékozunk (esetleg eladunk), eladományozunk, illetve amik már olyan állapotban vannak, hogy más nem tudja használni őket, és ki kell dobni. Az első két esetben tisztán, szépen hajtogatva zacskózzuk, dobozoljuk be a ruhákat, és igyekezzünk minél előbb megtalálni az új tulajdonosukat.

Fontos, hogy csak azokat a ruhákat dobjuk ki, amelyek már tényleg nem jók semmire, de a válogatásnál az eladományozandó kupac összeállításakor gondoljunk arra, hogy csak hibátlan, jó állapotú dolgok kerüljenek ide – olyanok, amilyeneknek mi magunk is örülnénk. Keressünk a környéken olyan szervezetet vagy családot, ahol hasznát veszik ezeknek a holmiknak – egy kis utánajárással egészen biztosan találunk ilyet.

Minek kell mennie?

Ha azért állunk neki nehezen a válogatásnak, mert gyűjtögető típusok vagyunk, és nehezen szabadulunk meg a dolgoktól, akkor az alábbi szempontok segíthetnek a döntésben, válogatásban:

  1. Ami kényelmetlen, nem jó érzés viselni, attól jobb megválni.
  2. Két éve elő sem vettük a szekrényből? Nagy az esélye, hogy nem is fogjuk. Akkor ő hivatalosan is csak „szekrénylakó”.
  3. Sosem volt még rajtunk, valószínűleg nem is lesz, csak leárazáskor jó ötletnek tűnt megvenni? Lehet, hogy más viszont örülne neki.
  4. Ajándékba kaptuk, de nem jó a mérete, vagy nem tetszik? Csak foglalja a helyet, ne ragaszkodjunk hozzá.
  5. Már régóta nem jó a méret, de nem dobtuk ki, mert hátha egyszer még az lesz? Csak az időtálló darabok esetén jó érv.
  6. Amit már nem hordunk ugyan, de érzelmek, emlékek kötődnek hozzá, az maradhat, de legyünk kritikusak, és találjunk egy eldugottabb tárolórészt az ilyen daraboknak. Ne a gyakran használtaktól vegyék el a könnyen hozzáférhető helyet.

Szöveg: Rózsa Ágnes • Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete