Otthon

Parketta lerakása házilag: százezreket spórolhat, ha követi ezeket az egyszerű szabályokat

Van, aki a szabadságát idén nem nyaralásra, hanem otthona felújítására szánja. Segítünk nekik a munkában!

Készítsünk költségvetést!

Pontos költségvetés nélkül ne vágjunk bele a lakásfelújításba. A szükséges alapanyagok árát több barkácsáruházban is nézzük meg, hiszen így is spórolunk. Azoknál a munkáknál, ahol szakemberre van szükség, több cég ajánlatát is kérjük be. Fontos, hogy soha ne válasszuk a legolcsóbbat. A végösszegre számoljunk 10% tartalékkeretet, így semmiképp nem kerülhetünk kellemetlen helyzetbe.

Amit mi is elvégezhetünk

A festés esetében könnyű dolgunk van, hiszen a bekevert színt könnyen felvihetjük a felületre. Fontosak az előkészületek; kartonpapírral, nejlonnal takarjuk le a padlót, a bútorokat, ragasszuk le a kapcsolókat, ablakpárkányokat és ajtókereteket, nehogy a túlszaladó festékkel összekenjük.

Festés, tapétázás előtt figyeljük az időjárás-jelentést; melegebb időben könnyebb lesz a dolgunk, mintha esős, hűvösebb időt jósolnak.

A laminált parketta lerakása egyszerű, akár mi magunk is megpróbálkozhatunk vele. Fontos, hogy amikor megvesszük a parkettát, mindig 5%-kal többet kérjünk, mint amennyi a helyiség nagysága. Ha a parkettázni kívánt helyiségben rövid szálú padlószőnyeg van, arra bátran feltehetjük a parkettát. Ha mégis felszedjük az előző burkolatot, fektessünk le habfóliát, ami a hang terjedését tompítja, majd jöhet a parketta.

Az interneten több videót is találhatunk, amely segít a laminált parketta szakszerű lerakásában.

Fontos szabályok

✔ Bár léteznek ügyes kezű ezermesterek, a burkolást, villany- és víz-gáz szerelői feladatokat bízzuk inkább szakemberre. Jobban járunk, mintha évekig a ferdén vágott csempét és a csúnya fugát nézzük. A vizet, gázt, villanyt pedig soha, semmilyen körülmények között ne próbáljuk magunk megszerelni.

✔ Ha parkettacsiszolásra, lakkozásra adjuk a fejünket, figyeljünk oda a megfelelő szellőztetésre!

✔ Az arra érzékenyeknél egyes festékek okozhatnak allergiát, ezért a szánk és orrunk elé tegyünk maszkot, és viseljünk kesztyűt.

✔ A laminált parketta lerakásakor hagyjunk a falnál 7–10 milliméternyi helyet, hogy az anyag tudjon tágulni.

fotó: shutterstock