Otthon Riportok

Olcsó és szép trükkök: Hogyan tüntessük el a kábeleket szem elől?

Televízió, nyomtató, számítógép, állólámpa, hifi-berendezés, hosszabbító… Mi a közös bennük? Mindegyikhez hosszú vezeték tartozik, amely elcsúfítja az otthonunk látványát, a takarítási nehézségekről nem is beszélve.

Az elektromos berendezések már a mindennapjaink részévé váltak: megkönnyítik az életünket, segítik a kikapcsolódásunkat, a szórakozásunkat. Igen ám, de az eszközök működéséhez szükséges hosszabbítók, vezetékek, kábelek nem néznek ki jól szerteszét a lakásban, ráadásul könnyen előfordulhat, hogy megbotlunk bennük, vagy belegabalyodunk, ami balesetveszélyes.
Az első és legfontosabb kérdés, hogy hány kábelt szeretnénk elrejteni. Ha csak egyetlen hosszabbító vezetékét, akkor egyszerű dolgunk van, ám amennyiben sok a kábel, már nehezebb – de persze nem reménytelen – a helyzet.

Egyetlen vezetékhez
A konnektortól egy többelosztós hosszabbító vezet a berendezésekhez? A hosszabbító vezetékét rögzítsük a falon, majd fessük le a fal színével megegyező árnyalatra. Az elosztót pedig rejtsük el a tévé vagy a szekrény mögött.

Kábelrendező
Számtalan variácó közül választhatunk: az egyszerű, flexibilis csőtől egészen a tépőzáras verzióig, attól függően, hogy mennyi vezetéket szeretnénk elrejteni. A lényeg, hogy ezek a berendezések megfelelnek a tűzvédelmi előírásoknak, így egy esetleges meghibásodás esetén sem kell tartani a tűztől. A tépőzáras vékony szalag csak néhány vezeték eltüntetésére alkalmas, a cső – az átmérő méretétől függően – akár több vezetéket is képes összetartani.

Kábelcsatorna vagy kábeltálca
Lehet egyszerű műanyagot venni éppúgy, mint különleges, modern, színes darabokat. Hogyan működik? Egy általában műanyagból készült, többféle szélességben kapható csőszerűségben tudjuk elrejteni a kábeleket. Hajlékony fedele könnyen bepattintható, így akár később is tehetünk hozzá plusz vezetéket, ha újabb elektromos eszközt veszünk. Választhatjuk az egyszerűbb, villanyszerelési boltban kaphatót, amelyet a villanyszerelők is használnak, de vásárolhatunk akár gipszstukkóra hasonlító díszes takarót is.

Kábelvezető
Ez a fajta műanyag eszköz nem alkalmas arra, hogy teljesen eltüntesse a vezetékeket, ám a rajta lévő kis résekben elrendezhetjük a kábeleket, és egyből rendezettebb képet mutat az íróasztal vagy a polc mögötti rész.

Vezető házilag
Ha szeretünk barkácsolni, gyűjtsünk össze néhány vécépapír-gurigát, majd fessük le, színezzük ki azokat, és ezekben vezessük el a kábeleket, rögzítve a parkettán, polcon, szekrényen. Még stabilabb, ha kétoldalú ragasztóval fixáljuk a vezetékeket a guriga belsejében. Előnye: hogy akár rendszeresen (mondjuk, az adott évszaknak, ünnepnek megfelelő mintával) változtathatjuk a kábelvezetőt.

Kábelkosár
Hasonló elven működik, mint a doboz, csak ezúttal egy kosárba rejtjük a nem túl kellemes látványt nyújtó vezetékeket. Akár egy régi kosarat is bevethetünk erre a célra. A lényeg, hogy a fonott mintán keresztül átférjen a vezeték, illetve a kosarat ki tudjuk vágni.

Ragasztva, csavarozva
Szintén viszonylag olcsón megoldhatjuk a problémát az alábbi ötlettel: az íróasztal aljára rögzítsük a hosszabbítót és a vezetékeket is kapoccsal, rögzítő bilinccsel. Ugyanígy járhatunk el, ha nem asztalon, hanem polcon, szekrényen vannak a berendezések.

Dobozba be!
Lakberendezési áruházakban kapható kábelkezelő doboz. Fából vagy műanyagból készült, és olyan, mintha egy kis ékszeresdoboz lenne, de több helyen ki van vágva, így egyszerűen eltüntethetjük benne a vezetékeket. Ha az iroda, dolgozó-, hálószoba vagy nappali bútorához illeszkedő színt, formát vagy anyagot választunk, akkor különösen harmonikus lehet az összkép.

Doboz saját kezűleg
Akár mi magunk is készíthetünk takaró dobozt: keressünk egy vastagabb kartondobozt, például egy cipősdobozt. Vágjunk rá néhány lyukat úgy, hogy elférjenek benne a vezetékek, majd fessük le, díszítsük, vagy borítsuk be színes, mintás csomagolópapírral. Itt persze fontos az elővigyázatosság: a biztonság érdekében kizárólag sérülésmentes, szigetelt vezetéket helyezzünk el benne!

Szegélyléc alá
A lakáson végigfutó vezetékeket eltüntethetjük, ha a parkettaszegély mögé rejtjük el azokat. Illetve a szegély előtt is elvezethetjük, ha egy kis kerítést barkácsolunk elé, vagy két sorban helyezzük el a léceket egymás fölött.

Rendezetten a fiókban is
Nemcsak a használatban lévő vezetékeket nehéz eltüntetni, hanem a tartalék, fiókban pihenő kábelek is könnyen összegabalyodnak, kaotikus látványt nyújtanak. Erre is van megoldás: kaphatók kábelrendszerezők fiókba, de már kábelrendszerező táskát is vehetünk, amely a nyitott polcon is jól mutat.

Öntapadós kapcsok
A barkácsáruházakban, bútorboltokban kapható kapcsok segítségével könnyen a polc vagy asztal oldalára rögzíthetjük a kábeleket.

Szöveg: Kovács Vera

Fotó: Getty images

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete