Otthon Riportok

Vályogházban vizesedés nélkül: házvásárlás előtt az udvart is érdemes megvizsgálni

Nem mindenki tud új építésű, téglából készült házat venni, ezért a kedvezőbb árfekvésű, régi vályog is szóba jöhet. Általános vélekedés szerint ez a konstrukció nem korszerű, és okozhat kellemetlen pillanatokat a lakóknak. Szakemberek szerint azonban, ha betartjuk a szabályokat, abszolút élhető.

Magas páratartalom, vizesedés, penész, doh – ezek a legfőbb félelmek a vályogházzal kapcsolatban. Vajon valóban tartanunk kell ezektől a gondoktól? Lukács László, a vályogdoktor néven ismertté vált szakember segít a válaszadásban.

Mire kell figyelni?
A vályogházak leggyakoribb hibája, hogy nincs vízszigetelésük, ezért mindenképpen alaposan vizsgáljuk meg az épületet és a környékét vásárlás előtt.
„Amennyiben nem szigetelt a megvásárolni kívánt ház, csak abban az esetben lesz élhető, ha a talajtól ki van emelve, azaz legalább 3-4 lépcsőfokon kell bemennünk a házba. Érdemes arra is ügyelni, hogy vannak-e magas talajvízre utaló jelek, például áll-e a víz a kertben, az árokban, van-e belvíz a telken. A homokos talaj előnyt jelent, így házvásárlás előtt az udvart is érdemes megvizsgálni, hozzáértő szakemberrel megnézetni” – sorolja Lukács László.
A legjobbak a vízszigeteléssel épült, fiatalabb vályogházak, hiszen az 1930-as évek után alkalmaztak vízszigetelést, előtte nem.

Az alapokban a hiba 
Ezeknél a házaknál sajnos nagyon gyakori, hogy alap nélkül épültek, ezért nedvesednek a falak. „Szerencsésebb esetben van kőből vagy kisméretű téglából készült alapjuk, ám ezek sekély alapozások, csak 30-40 cm mélyre nyúlnak a talajba. Ilyen esetben kevésbé vizesednek, ám ha nincs vízszigetelésük, és magas a talajvíz szintje, vagy nincs elvezetve az esővíz, ezek az épületek is nedvesedni fognak” – figyelmeztet a szakember.

Utólagos felújítás
A szigetelés hiánya ellenére is gondolkodhatunk ebben a típusú építményben.
„A vízszigetelést ilyenkor utólag meg kell oldani, hogy a falak ne tudjanak vizet felszívni a talajból. Ha ezt elmulasztjuk, akkor szinte egészen biztos, hogy később problémát okoz. A felújítás után csakis a vályoggal kompatibilis, a nedvesség elpárolgását maximálisan biztosító vakolat és festék használható. Ezen nem ajánlott spórolni” – mondja a vályogdoktor.
A felújítást vályog- vagy mészalapú anyagokkal, a cementes anyagok kerülésével szabad elvégezni. A fürdőszobát égetett téglából készült toldalékrészben legjobb elhelyezni, nem a vályogban. Betonozásnál fontos a megfelelő rétegrend és kavicságy alkalmazása.

Felmérés és mérés

A kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében még vásárlás előtt érdemes olyan hozzáértő embert hívni, aki képes felmérni a kockázatokat és a ház jelenlegi állapotát. „Ha nincs lehetőség a vakolat megbontására, speciális nedvességmérőre és egyéb műszerekre van szükség, hogy megállapítsuk, van-e probléma a házzal. Sokan tartják magukat jó szakembernek, ám egy ilyen szemrevételezésnél sokkal többet számít a rutin és a komplex összefüggések ismerete, mint a jó építőipari szakmai végzettség – állítja Lukács László. – Sokszor találkozom olyan házakkal, amelyeket már megnézett építőipari szakember, mégsem vett észre igen súlyos problémákat. A vályog egy különleges alapanyag, speciális tulajdonságokkal ezért különleges hozzáértést, figyelmet igényel.”

Szöveg: Kovács Vera

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete