Riportok

Tények és tévhitek a gyerektartásról: akkor is kell fizetni, ha a férjnek új családja lesz?

Egy válás után gyakran eldurvulnak a dolgok az egykori házastársak között, és ha máshogy nem is tudnak visszavágni egymásnak, legalább az anyagiak terén igyekeznek. Nem ritka, hogy a férj megpróbálja eltitkolni a valódi fizetését, vagy a feleség asszonytartást akar kérni a hűtlenség fájdalomdíjaként.

Gyerektartás esetén a nőkben leggyakrabban felmerülő kérdéseket dr. Tanda Ágnes válóperes ügyvédnek tettük fel, hogy segítsen tisztába tenni a jogi lehetőségeket és kötelességeket.

Ha az exférjem jól keres, bármennyi gyerektartást kérhetek?
Válasz: „Ez a mai magyar jogi szabályozás szerint nincs így. A gyereknek vannak szükségletei, amiket a gondozó szülő a természetben teljesít, a különélő szülő pedig pénzzel járul hozzá. Indokolatlanul magas gyermektartást nem lehet kérni, még akkor sem, ha az apuka multinál felsővezető kétmilliós fizetéssel. Legfeljebb megállapodni lehet, hogy eddig a gyerek járt, mondjuk, magánteniszre, lovagolni, ha apuka akarja, vállalja ezt továbbra is. Ha nem, akkor marad a jogi szabályozás, ami azt jelenti, hogy a gyermek költségeit össze kell írni. Ezt szigorúan veszi a bíróság: étkezés, ruha, fogszabályozás, rendkívüli kiadások, például iskolakezdésre, táboroztatásra, és ezek felét a különélő szülő köteles téríteni. Ami pedig az összeget illeti: havi 150 000 forint már nagyon magas gyermektartási díjnak számít.”

Ha megcsaltak, akkor több pénz jár?
Válasz: „Nem. Ha a megcsalás tényét a bíróság elé visszük, akkor azt bizonyítani kell, de jobb elkerülni, hiszen senki számára nem hoz jogi vagy anyagi előnyt, így hát valójában nincs értelme és rendkívül kellemetlen. Meghosszabbítja a tárgyalási szakaszt, mentálisan tönkreteszi a feleket, a gyereket. Bele sem érdemes kezdeni, mert az, hogy én sértett vagyok, és a fájdalmamért gyermektartási vagy gyermekelhelyezési előnyöket követelek, jogilag nem áll meg. Amikor ilyen hozzáállást tapasztalunk, a bíróság százszor elmondja, viselkedjen, anyuka, apuka, mert a gyerek issza meg a levét. A tisztességes ügyvéd is ezt az álláspontot képviseli.”

Ha csak ő akar elválni, akkor köteles asszonytartást fizetni nekem?
Válasz: „Az asszonytartás kizárólag a volt feleség önhibáján kívül bekövetkezett rászorultsága esetén jár, ha a férj teljesítőképes. Például, ha a szülésnél komplikáció adódott, amitől a nőnek gerincsérve lett, ezért a régi munkáját mint irodavezető már nem tudja folytatni. Vagy ha a férj az évek alatt kifejezetten kérte, hogy a felesége legyen háztartásbeli, ami miatt az kiesett a hivatása gyakorlásából, esetleg a szakmája el is évült. Ilyenkor a bíróság megállapít egy havi támogatási összeget, hogy a nő életminősége ne csökkenjen túlzottan, de itt sem milliókról beszélünk. Ez valójában nem eltartás, pusztán támogatás az új élet kezdetéhez.”

Ha nem fizet, nem tudok mit tenni?
Válasz: „llyenkor kell felkeresni a területileg illetékes végrehajtót. Ő amint van behajtható vagyon, intézkedik, a gyermektartás élvez elsőbbséget mindenek felett. Az én praxisomban egyébként nem gyakori, hogy valaki nem fizeti a tartásdíjat. Ami inkább jellemző, az a késedelmes fizetés, hogy mondjuk, adott hónap tizedik napja a határnap, de apuka valahogy mindig egy héttel később utal, amivel rengeteg kellemetlenséget teremt a volt feleségének. Az ilyen kis késés esetén sajnos nincs jogi eszköz, hogy a helyzeten hatékonyan változtatni tudjunk. Egyébiránt amíg a közös gyermek be nem tölti a 18. életévét, mindenképpen jár a gyerektartás. Ha egyetemre megy, és nappali tagozaton folytatja a tanulmányait, akkor maximum 24 éves koráig.”

Az új kapcsolatából született gyerek léte nem csökkenti a járandóságot?
Válasz: „Ha a volt társunk új családot alapít, a bíróság újravizsgálja, a mozaikcsalád apai részének mennyi a bevétele, kiadása, és ennek nyomán előfordulhat, hogy az előző kapcsolatból született gyermekre eső gyermektartási díj összegét csökkenti. Hiszen a később született kicsi is megérdemli, hogy normális életet éljen, ne szenvedjen hiányt. Persz, ennek megítélése erősen függ attól, hogy az új család milyen anyagi helyzetben van. Egy biztos: a bíróság gyermektartási díjat csak akkor csökkent, ha az alaposan indokolt.”

Akivel a gyerekek maradnak, annak vagyonmegosztáskor több jár?
Válasz: „Nem jár több. A vagyonmegosztás az anya és apa házassági élet- és vagyonközösség alatt együtt szerzett ingatlanjaira, ingóságaira és üzletrészeire terjed ki. Perben érvényesítve mindezek megosztása akár sok évig eltarthat, de az, hogy csak azért, mert én nevelem tovább a gyerekeket, nekem több járna, nem felel meg a jogszabályoknak. Érdemes a peren kívüli megegyezésre törekedni, ügyvédként ezt szorgalmazom. A sértett klienseket, ha kell, pszichológushoz küldöm. Fontos a válófélben lévőket fókuszba állítani: mi az értékesebb? A sértettségem dédelgetése, vagy a mielőbbi lelki és anyagi továbblépés a saját és a gyerekeim boldogsága érdekében?”

A bíróság csak az anyát és a gyereket nézi?
Válasz: „A bíróság arra is odafigyel, hogy a volt férj életkörülményei ne váljanak lehetetlenné. Még nem találkoztam bíróval, aki ebben az ügyben ne pártatlanul hozott volna ítéletet. Nincs elfogultság a gyerek és az anya felé, még a gyermekelhelyezés témájában sem. Gyakran apának is ítélnek gyereket, ha látják, hogy nem fröcsög, nem neveli őt az anyja ellen, a személyisége alkalmasabb, elfogadja, hogy így alakult az élet, és kész továbblépni. Attól még, hogy valaki önsorsrontásban marad, érvényesül a szülők egyenrangúsága a családjogban.”

Ha nem küldi a megbeszélt összeget, nem kell biztosítanom a láthatást?
Válasz: „A kettőnek semmi köze egymáshoz. Ha fizetési problémák vannak, végrehajtást kell kérni a gyermektartásra, de a kapcsolattartással ez semmilyen körülmények között nem kapcsolható össze. A végrehajtást meg lehet indítani anélkül, hogy a gyerek tudna róla, de lerombolni egy szülő-gyerek kapcsolatot, csak mert nem fizet a »szemétláda«, és tovább terhelni, lelkileg tönkretenni a gyereket, ehhez senkinek semmi joga. A bíróság által megszabott láthatások alkalmával kötelességünk átadni a gyereket a nem vele élő szülőnek, hacsak nem tudjuk bizonyítani, hogy a kicsi veszélyben van mellette.”

Ha az exem trükközik a bejelentett fizetésével, tehetetlen vagyok?
Válasz: „Minimálbéres bejelentéssel, vagy azzal, hogy rosszul megy a vállalkozásuk, gyakran szoktak próbálkozni. A gyermek költségeit azonban fedezni kell, így ezzel a bíróság nem törődik. Megállapítják a gyermektartás összegét, és bizony van, hogy azt mondják a különélő szülőnek, ha nem képes azt hónapról hónapra kitermelni, akkor menjen el másodállásban dolgozni, hiszen a gyermek érdeke az első, akár az ő kárára is. Ha ártatlan kiskorúakról van szó, a családjogban nincs pardon.”

Ami igaz: Ha rosszabbul élek, mint eddig, kérhetem a gyerektartás emelését?

Válasz: „Igen, ez lehetséges, bár a bíróság itt is körültekintően jár el. Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy minden helyzet, minden élet, minden lélek egyedi, így nem lehet mérvadó, hogyan járt el a jog a szomszédasszony esetében. Éppen ezért fontos, hogy aki válni készül, még mielőtt bármit lépne, vegyen igénybe jogi tanácsadást” – összegez dr. Tanda Ágnes.

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete