Egészség Riportok

Folyton hideg a keze és a lába? Súlyos betegség állhat a háttérben

Az természetes, ha hűvösek a végtagjaink a téli hónapokban, amikor kinn tombolnak a mínuszok. Ám ha időjárástól függetlenül, a melegben is gyakran jelentkezik ez a tünet, az a testünk fontos jelzése, amit nem hagyhatunk figyelmen kívül.

Stressz
A túlzott idegeskedés a kortizol, az adrenalin és a nor­adrenalin felszabadulását idézheti elő a vérben, ezek hatására az erek összehúzódnak, ami hozzájárulhat a vérnyomás emelkedéséhez, és megnehezíti a vér áramlását a kezekben és a lábakban.
Ezt tegyük ellene: A séta, az úszás, a kerékpározás és a tánc is sokat segít a stressz levezetésé­ben. Az is fontos, hogy a hangulatunkra nézve élvezetes tevékenységet válasszunk, ami lehet jóga vagy meditáció is. Túlzott stressz esetén keressünk fel szakembert, aki gyógyszeres kezelést is előírhat.

Dohányzás
A cigaretta az erek összehúzódását okozza, és ez elősegíti a zsíros lerakódások felhalmozódását az artériák mentén. Ez a probléma jelentősen megnehezítheti a vér keringését, a kezek és a lábak elérését, így azokat hidegebbnek érezzük.
Ezt tegyük ellene: Nincs más lehetőség, mint leszokni a dohányzásról, de legalábbis jelentősen csökkenteni a napi elszívott szálak mennyiségét.

Helytelen vérkeringés
Ebben az esetben a vér nehezen áramlik az artériákban vagy a vénákban, és egyéb tüneteket is észlelhetünk magunkon. Jellemzően zsibbadást, bizsergést és száraz bőrt az érintett területeken.
Ezt tegyük ellene: Igyunk elegendő vizet a megfelelő hidratáltságért, és hogy a méreganyagok távozzanak a szervezetből. Emellett naponta legalább 30 percet sétáljunk, hogy serkentsük az optimális keringést.

Vérszegénység
A vérszegénység olyan vérzavar, amelyet a vörösvértestek – ezek szállítják az oxigént a testben – csökkenése jellemez és számos típusa diagnosztizálható. A leggyakoribb vele járó tünet a fáradtság, a gyengeség, a fejfájás, a sápadt bőr. Súlyosabb esetben hidegkéz- és -láb-érzés, ami annak a jele, hogy a szervezet oxigénszállító mechanizmusa nem működik megfelelően.
Ezt tegyük ellene: Keressük fel a háziorvosunkat, aki vérvizsgálatot rendelhet el, hogy kiértékelje a szervezet vörösvérsejt- és hemoglobinszintjét. A vérszegénység kezelése a típustól függ, azonban az orvosok gyakran vasban gazdag étrendet javasolnak. Ez tartalmazza a vörös húst, a belsőségeket, a tojást és az olyan zöldségeket, mint a spenót és a kelkáposzta.

Érelmeszesedés
Az ateroszklerózisnak is hívott betegség az artériákban felhalmozódó zsíros plakkokkal, vagyis felhalmozódásokkal jár. Szűkíti az ereket, megnehezítheti a vér szabad áramlását, a végtagok elérését. A hideg végtagok mellett magas vérnyomást és fáradékonyságot is érzékelhetünk.
Ezt tegyük ellene: Mindenképpen rendszeres orvosi konzultáció szükséges. A doktor felírhat vényköteles gyógyszereket, például sztatinokat, illetve feltétlenül ajánlott az egészséges, kiegyensúlyozott étrend is.

Magas vérnyomás
Egészségtelennek minősül a 140/90 mmHg feletti vérnyomásérték, ami megnehezítheti a vér keringését és a végtagok vérellátásának csökkenéséhez vezethet.
Ezt tegyük ellene: Be kell jelentkezni a háziorvoshoz vagy kardiológushoz, hogy vérnyomáscsökkentőt írjon fel. Meg kell fontolni a sószegény étrendet, rendszeresen kell mozogni és fenntartani az optimális testsúlyt. Lehetőség szerint kerüljük a  stresszt, az alkoholt és a cigarettát.

Pajzsmirigy-alulműködés
Ha a pajzsmirigy csökkent mennyiségű pajzsmirigyhormont termel, az anyagcsere, illetve a szívritmus lelassulását okozza. A hideg végtagokon kívül érezhetünk még fáradtságot, koncentráció- vagy memóriacsökkenést és jelentős súlygyarapodást.
Ezt tegyük ellene: A kezelést endokrinológusnak kell figyelemmel kísérnie, és gyógyszeres kezeléssel jár, amely segít a pajzsmirigy stimulálásában.

Szív-elégtelenség
Súlyos betegségről beszélünk, ami azzal jár, hogy a szív képtelen hatékonyan pumpálni a vért a test többi részébe. Megfelelő mennyiségű vér nélkül a szövetek nem jutnak elegendő tápanyaghoz és oxigénhez az optimális működéshez. Mi járhat még együtt a szívelégtelenséggel? Légzési nehézségek, megnövekedett pulzus­szám, lábdagadás és szédülés.
Ezt tegyük ellene: Mindenképpen orvoshoz kell fordulni a fenti tünetekkel. A szívelégtelenséget vérvizsgálattal, EKG-val, szívultrahanggal vagy mellkasröntgennel diagnosztizálják. A kezelése magában foglalhat vérnyomáscsökkentő gyógyszereket, szívgyógyszereket és vízhajtókat. Tilos a dohányzás, rendszeres testmozgás szükséges és tartani kell az előírt étrendet.

Cukorbetegség
A vércukorszint emelkedése az artériák szűküléséhez vezethet és rossz keringést okozhat. Csökkenti a végtagok vérellátását. A betegség tünetei a diagnosztizált típustól függenek, de a leggyakoribbak közé tartozik a koncentrációs nehézség, az erős szívdobogás, a sápadt bőr, a gyakori vizelés, a szomjúság, az állandó éhség, fáradtság.
Ezt tegyük ellene: Az orvosi kezelés a cukorbetegség típusától függ, de magában foglalhat szájon át szedhető gyógyszert vagy inzulint. Dietetikus állítja össze a ránk szabott étrendet, melyet tartani kell.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ha a hideg kézen és lábon kívül, ezt érzékeljük:

√ fehér ujjbegyek, lábujjvégek

√ lila ajkak vagy ujjbegyek

√ duzzadt láb, lábfej

√ bizsergés a végtagokban

√ vádlifájdalom járás közben

√ ájulásérzés

√ szapora szívritmus

√ gyakori fáradtság

Szöveg: Sinkó Edit • Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete