Otthon

Hajkefe, körömreszelő, WC-kefe: lássuk, milyen gyakran szokta ezeket tisztítani, és mikor kellene

Portörlés, porszívózás, felmosás – a mindennapos rutin részei. Ám van néhány olyan használati eszközünk, amelyeket nem kell ugyan hetente letakarítani, de azért teljesen nem hanyagolhatjuk el őket. Még ha nehezen is vesszük rá magunkat, jó hír, hogy nem ördöngösség, pláne, ha ismerjük a praktikus fogásokat.

Ágymatrac

Alacsony fordulatszámon porszívózzuk ki a matracot. Ügyeljünk arra, hogy a huzat töltőanyaga ne bújjon ki a művelet során. Ezután jön a tisztítószer: használhatunk különböző kárpittisztító habokat, vagy tisztíthatjuk semleges bázisú tisztítószerrel és langyos vízzel. Lehetőség szerint csak habot dörzsöljünk a matrachuzat felületére, figyeljünk rá, hogy ne áztassuk el a tisztítás során. Fontos, hogy a matrac kiszáradhasson az újbóli használat előtt, megakadályozva ezzel a penészedést. Vagyis ilyenkor, a nyári melegben a legjobb csinálni.

Hajkefe

A nyele általában műanyagból vagy fából készül. A sörték pedig az ár függvényében műanyagból, fémből, mű-, valamint természetes szőrökből. A kefét mindig szőrrel lefelé kell tárolni. Kéthetente babasamponos langyos vízzel és egy régi fogkefével tisztítsuk meg, majd hagyjuk megszáradni. Három-öt évente pedig cseréljük.

Keskeny váza

Számtalan formájú, méretű váza kapható, köztük jó néhány nemcsak mutatós, de praktikus is. Ám akad közöttük olyan, amelyet a formája miatt nagyon nehéz tisztán tartani: a kefe nem fér bele, ahogy a kezünkkel sem tudunk benyúlni. Langyos vízbe tegyünk néhány csepp mosogatószert, majd egy főtt tojás összetört héjával együtt öntsük a vázába. Rázzuk össze jó néhányszor, majd öblítsük ki.

Körömreszelő

Az eszközt mindig tisztán tegyük el. Először jól rázzuk le, aztán dörzsöljük bele puha ruhába. Arra ügyeljünk, hogy fél-egy év után elkopik, ezáltal roncsolhatja a körmöt, vagyis megérett a cserére.

Fehér tornacipő

Több módszer is létezik ennek tisztítására: a lábbeli anyagától függően akár a mosógépbe is tehetjük. Amennyiben azonban nem mosható a cipő, úgy az alábbi szer segíthet: keverjünk össze 1:1 arányban sütőport és szappanos vizet, majd egy fogkefe segítségével dörzsöljük át vele a lábbelit. Végül nedves ronggyal töröljük szárazra. Hasonló hatást érhetünk el, ha fehér színű fogkrémet nyomunk egy fogkefére, és ezzel dörzsöljük át. (Fontos, hogy csak a fehér paszta nem hagy nyomot a cipőn).

Babzsákfotel

Amennyiben van egy plusz huzat az ülőalkamatosságon, úgy szedjük le a huzatot (szükség esetén a benne lévő gyöngyöket ürítsük ki), majd tegyük a huzatot a mosógépbe. Száradás után húzzuk vissza a huzatot. Hasznos lehet, ha van otthon egy póthuzat, így amíg az első szárad, addig a másodikat felhúzhatjuk, és tovább használhatjuk a fotelt.
Amennyiben nincs levehető huzat, de az anyaga engedi, úgy állítsuk a fotelt a fürdőkádba, és zuhannyal öblítsük le. Fontos, hogy napos, száraz időben végezzük el a tisztítást, mert csak teljesen száraz állapotban lehet újra használni a puffot, különben bepenészedhet.

Redőny, reluxa

A reluxa az ablak belső oldalán kap helyet, így fontos, hogy rendszeresen portalanítsuk. Minden egyes portörlés, porszívózás alkalmával óvatosan tisztítsuk meg a reluxa lamelláit is. Az árnyékoló kis kefével, fogkefével és nedves törlőkendővel is könnyen letisztítható, ezek ugyanis könnyen beférnek a lamellák közé. A redőnyt – mivel az a házon kívül van – nem kell rendszeresen tisztítani, ám ablakpucolás alkalmával ezt is mossuk le mosószeres vízzel.

Hűtőtáska

Függetlenül attól, hogy puha falú hűtőtáskánk van, vagy kemény műanyagból készült, alaposan mossuk ki, majd hagyjuk megszáradni, ha ugyanis nedvesen bezárjuk, könnyen bepenészedhet. Langyos vízbe keverjünk mosogatószert és egy tasak sütőport, majd puha szivaccsal mossuk át a hűtőtáskát. Ha biztosra akarunk menni, még egy antibakteriális törlőkendővel is áttörölhetjük a belsejét. Amennyiben nem tűnt el a kellemetlen szag, szórjunk szódabikarbónát vagy sütőport a táskába, hagyjuk egy éjszakán át hatni, végül mossuk ki.

Mosógép

Sokan gondolják, hogy a mosógépet felesleges takarítani, hiszen mindig tiszta a mosás, öblítés után. Ám a belsejét időnként nem árt egy ronggyal áttörölni. Még nagyobb odafigyelést igényel a gumitömítés, amely az ajtó szigeteléséről gondoskodik. Ezt a többrétegű tömítést a legegyszerűbben egy régi, használaton kívüli fogkefével vagy körömkefével tudjuk megtisztítani. Ügyeljünk azonban arra, hogy a tömítés a helyén maradjon. A tisztításhoz használjunk mosó- vagy mosogatószeres langyos vizet.

Kempingszék

Kempingezéshez, horgászáshoz vagy akár a strandra is sokan visznek kemping- vagy horgászszéket. Ezt a speciális anyagból készült ülőkét a legegyszerűbben folyékony szappan, kefe és tiszta víz segítségével takaríthatjuk le. Ne szedjük le a vázról és ne tegyük a mosógépbe az anyagot!

Lámpák

A lámpákát, égőket lekapcsolt állapotban rendszeresen töröljük át száraz ronggyal. Makacs szennyeződés esetén vegyük le a lámpaernyőt, és tisztítsuk meg. Az égőket csavarjuk ki, és úgy töröljük át nedves ronggyal, ha szükséges, például ha légypiszok van rajta.

WC-kefe

Nemcsak a WC-t, hanem a kefét is tisztítani kell időnként. Az egyik módszer, ha a kefe tartójába egy műfogsor-tisztítót teszünk, majd ebben áztatjuk az eszközt. Jó megoldás lehet még, ha időnként fertőtlenítő folyadékkal (például hipóval) átmossuk.

Fotó: adobestock