Otthon

Az íróasztal nem játszótér: így rendezze be a hatékony tanulósarkot a kicsiknek

Az iskolásoknak, de még a középiskolásoknak is fontos, hogy hol tanulnak. Egy nyugodt sarokban könnyebben megy a matek, percek alatt megragadnak a vers sorai.

Ha kicsi, ha nagy

Akár most megy elsőbe a gyerek, akár már a gimnázium padját koptatja, a jó tanulósarok nagyon fontos. Bár a nagyobbak már nem szívesen ülnek le az asztalukhoz, azért legyen íróasztal a szobában, ugyanis írni tényleg csak itt lehet szépen. Arról nem beszélve, hogy a lógó könyök könnyen fájdalmas ínhüvelygyulladást okozhat, míg a rossz tartás hátfájáshoz vezethet.

Az íróasztal ne legyen háttal az ajtónak – így minden zajra oda fog fordulni a gyerek, és újra fel kell vennie a fonalat –, viszont ablakkal szembe se tegyük, mert az utcán, kertben történő események elvonják a figyelmét
a tanulástól. Ha viszont az asztal közvetlenül a falra néz, kerüljön ide valamilyen, a diák szívének kedves poszter, hogy ne az üres falat bámulja, mert ez idővel unottá teszi.
Ha megoldható, a tévé másik helyiségben legyen, de semmiképpen ne azon a részen, ahol a gyerek tanul, mert folyton játékra csábítja majd.

És az asztalon?

Az íróasztalon kizárólag a tanuláshoz szükséges, és az azt segítő eszközök legyenek, semmi olyan, ami elvonhatja a figyelmet. A kisautó, a baba és legfőképpen a mobiltelefon ne legyen elöl.

Fontos a jó fényforrás, főleg az őszi, téli hónapokban, amikor délután már a természetes fény nem elég. Ne sajnáljuk az időt ennek kiválasztására; adjon elegendő fényt, és lehetőleg állítható legyen a lámpa feje, hogy a gyerek aktuális méretéhez és igényeihez állíthassuk. Kerüljük a túl erős és túl fehér fényt, ettől hamarabb elfárad a diák szeme, megfájdulhat a feje.

Tanulás ágyon

A nagyobb diákok már szívesebben tanulnak az ágyon, mint az asztalnál. Mindezt ne fekve tegye, így hamar álomba merülhet. Legyenek az ágyon nagy és kemény párnák, amelyeknek nekitámaszthatja a hátát, amíg olvas.

Ha laptopon keresgél valamit a leadandó házi feladathoz, egy lapos párna legyen az ölében, és arra kerüljön a számítógép, mert az ölben tartott laptop a kutatások szerint egészségügyi problémákat okozhat. Lakberendezési üzletekben kaphatók kimondottan erre a célra készülő tartók, amelyeknek az alja puha, babzsákszerű anyagból készült, így felveszi a comb alakját, míg a teteje műanyag, ezen egyenesen és kényelmesen tudjuk tartani a laptopot.

A picik tanulósarka

A kisiskolások még igénylik, hogy a szülő segítsen a tanulásban. Ha csak vacsorafőzés közben megoldható, nyugodtan költöztessük ki az ebédlő-asztalhoz a diákot. A rádiót, tévét azonban szigorúan kapcsoljuk ki, sőt, lehetőleg a telefon csörgése se zavarjon.

Ha már egyedül tanul, vagy van időnk elvonulni, a szobájában alakítsuk ki a tanulósarkot. Itt is fontos, hogy ne vonja el semmi a tanulásról a figyelmét, ugyanakkor legyen meleg, barátságos fészek, ahol szívesen tölti az idejét. Legyen a tanulósarok vidám, de semmiképpen ne rikító, mert ott nem tud a feladataira koncentrálni a gyerek.

Kis ötletek, nagy siker

Készítsük el együtt az órarendjét, vicces fotókkal illusztrálva a különböző tantárgyakat.
Az órarendet kiegészíthetjük kedvenc műsorai időpontjával – így tudja majd, mikorra kell készen lenni a házi feladattal, ha nézni akarja –, illetve ide kerülhetnek a különórák is.

A kislányoknak tetszeni fog, ha néhány, már üres konzervdobozt romantikus, rózsás csomagolópapírral vonunk be, és ez lesz a tolltartó. Fiúk estében válasszuk kedvenc sportolójának vagy autójának képét, és miután lefestettük színesre a dobozt, ezt ragasszuk rá.

Fotó: shutterstock