Egészség Riportok

Megbetegít a számítógép: a fejfájás csak a legenyhébb tünet, amit okoz a tartós monitorozás

Régen azt tartották, hogy az irodai munka kímélő dolog a nehéz fizikai tevékenységekhez képest. Ma azonban már tisztában vagyunk vele, hogy a monitor előtti hosszan tartó ülés is megviseli a testünket. Figyeljünk oda a megelőzésre!

A mozgásszegény, ülő életmód a modern kor egyik legkomolyabb egészségügyi kockázati tényezője. Nem csak azért, mert aki egész nap a számítógép előtt ül, könnyebben elhízhat. A rossz testtartásnak, a folyton ugyanazokkal a mozdulatokkal végzett gépelésnek és görgetésnek, de még az állandó monitornézésnek is megvannak a maga ártalmai. Nem csoda, ha egy hosszú irodai munkanap után fáj a fejünk, ég a szemünk, elmerevedik a hátunk, és még a kezünk is megfájdul. Ha azonban ügyelünk a munkakörülményeinkre, kivédhetjük ezeket a problémákat.

A szemtől a kézig
Még annak sem feltétlenül helyes a tartása a számítógép előtt, aki ergonomikus irodaszéket használ. Még rosszabb, ha otthoni irodaként a konyhaasztalt jelöljük ki, és támlátlan széke, vagy egy fotelben végezzük a munkánkat. A fejünk ilyenkor előrebillen, a gerinc vonalánál előbbre kerül, és az egész gerincre nagyobb terhet ró, mintha helyesen ülnénk. A nyak és a váll izmai megfeszülnek, és romlik a nyaki verőér vérellátása. A hátfájás mellett ez utóbbinak gyakran fejfájás a következménye.
A tompa vagy hasogató fájdalomhoz gyakran társulnak szempanaszok is, hiszen az emberi szemet nem arra tervezte a természet, hogy sokáig, szinte pislogás nélkül meredjen egy pontra. A monitor előtt ülve viszont gyakran ezt tesszük, amitől a szem elfárad, kiszárad, égni, könnyezni kezd. A rosszul elhelyezett billentyűzettel, egérrel végzett munka könnyen ínhüvelygyulladáshoz, kéztőalagút-szindrómához vezethet. Utóbbi esetben a csukló csontjai nyomják azt a csatornát (az úgynevezett carpalis alagutat), amelyen keresztül az alkarban futó középső ideg halad. A tartós fájdalom mellett ekkor a kar egy részén vagy egészén bizsergés lép fel, és csökken az érzékelés. Egészen odáig is fajulhat a helyzet, hogy a betegnek nehezére esik lapozni a könyvben, vagy begombolni az ingét, és akár műtétre is szüksége lehet a gyógyuláshoz – erről persze mindenképp az orvosnak kell döntenie.

Egészséges iroda
A nagyobb cégek általában odafigyelnek a munkaasztal és az irodaszék kiválasztására – ha azonban tudjuk, hogy a közeljövőben sokat dolgozunk majd otthon, magunknak is érdemes beruházni egy kényelmes és egészséges tartást lehetővé tevő asztalra és székre. Az asztallap magassága – a használója testmagasságától függően legyen 70 és 120 centiméter között. A monitortól üljünk nagyjából kartávolságnyira,
40-75 centiméterre. Tegyük magunk elé, középre, hogy ne kelljen oldalra billenteni a fejünket, és a felső széle legyen a szemünk magasságában. Üljünk egyenesen, ne görnyedjünk, a szék magasságát pedig úgy állítsuk be, hogy a lábfejünk teljes terjedelmében a padlón támaszkodhasson. A kézproblémák megelőzésére szerezzünk be ergonomikus egeret. Tegyünk elé, valamint a billentyűzet elé gélpárnát a csuklónk megtámasztására, pihentetésére. Figyeljünk arra is, hogy az alkarunk az asztalon feküdjön.
Rendszeresen váltogassuk a testhelyzetünket, dolgozzunk ülve, telefonáljunk állva, tartsunk gyakran szüneteket. Mozgassuk meg a testünket, fókuszáljunk távoli tárgyakra, hogy a szemünk regenerálódjon. Iktassuk be a rendszeres mozgást, legalább napi 20-30 perc sétát a programunkba, ha pedig fájdalmat érzünk a kezünkben, akkor finoman masszírozzuk meg. Ha a tüneteink nem múlnak el néhány nap alatt, ne halogassuk az orvos felkeresését.

fotó: adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete