Egészség Riportok

A kevesebb néha több: ezek a gyógyfürdőzés és a termálvizes medencék sajátos szabályai

Amikor végre eljutunk egy termálvizes medencéhez, nem csoda, ha szeretnénk minél inkább kihasználni az ott töltött időt. Ez azonban nem biztos, hogy a legjobb megoldás, a gyógykúrának ugyanis megvannak a maga szabályai.

Évente kétszer felírhatják

Magyarország valóságos gyógyvíznagyhatalom, így szerencsés helyzetben van, aki mozgásszervi, nőgyógyászati vagy légúti panaszait fürdőkúrával szeretné enyhíteni. A meleg víz ellazítja az izmokat, befolyásolja a vérnyomást, felhajtóereje könnyebbé teszi a mozgást, oldott ásványi anyagai pedig a bőr pórusain és a légutakon keresztül szívódnak fel. A fürdőzés maga is oldja a testi, lelki feszültséget.
Dr. Dobos Márta Ilona ortopéd szakorvos szerint a hazai gyógyvizek többsége jó a mozgásszervi panaszokra.

„Azt viszont az orvos dönti el, hogy a mi panaszainkra megfelelő-e a gyógyvizes kúra, és ha igen, melyik fürdőé. Akár két szomszédos gyógyfürdő vagy két különböző kút vize között is lehet különbség összetétel és gyógyhatás terén. Orvosi javaslatra évente kétszer vehetünk igénybe 15 alkalmas támogatott gyógykúrát, amelynek masszázs, elektroterápia vagy más gyógykezelések is részét képezhetik” – mondja szakértőnk.
Dr. Dobos Márta Ilona hozzáteszi: „elsősorban az idült kopásos ízületi betegségekben, például a térd, a csípő, a gerinc, a váll problémái esetén hatékonyak a fürdőkúrák. A komplex fizioterápiás kezelést a gyógyvízben adott ideig tartó fürdőzés, az úszómedencében végzett tehermentesített mozgás – gyógytorna és úszás –, az iszap- és egyéb pakolások, a gyógymasszázs és más kezelések, tehát a víz kémiai és fizikai hatásai együttesen teszik igazán hatékonnyá.”

A kevesebb néha több

Sokan órákig pihennek a medencében, ám ez nem jó ötlet. „A meleg víz és a felszívódó hatóanyagok terhelik a szervezetet. Nem véletlen, hogy az orvos azt is megmondja, mennyi időt szabad egyszerre a vízben tartózkodni. Minden medence mellett megtaláljuk az erre vonatkozó figyelmeztető táblát is – érdemes ezt követni. Ha szeretnénk visszamenni a gyógyvízbe, előtte pihenjünk dupla annyit, mint amennyit előzőleg bent töltöttünk. Ha tehát 20 percig fürödtünk, akkor legalább 40 percet töltsünk a parton” – mondja dr. Dobos Márta Ilona. Túlzás esetén kialakulhat az úgynevezett fürdőfáradtság: az izmok elgyengülnek, kimerültség, elesettség léphet fel. lIyenkor meg kell szakítani a kúrát, és orvoshoz kell fordulni.

Mikor van itt az ideje?

Dr. Dobos Márta arra is figyelmeztet: a balneoterápia, vagyis a gyógyvizes kúra akkor hat, ha végigcsináljuk. Egy nap vagy hétvége nem tesz csodát, de néha még egy hét is kevés. Összesűríteni sem szabad a kezeléseket: attól átmenetileg rosszabbodhat is az ízületi betegség. A legjobb, ha délelőtt érkezünk a fürdőbe. A gyomrunk ne legyen se teljesen üres, se teljesen teli. Az orvos arra is ad tanácsokat, hogy a masszázst és más kezeléseket a fürdőzés előttre vagy utánra időzítsük-e. Ami az évszakot illeti, a legjobb késő tavasszal vagy késő ősszel részt venni a 15 alkalmas kúrán, így hónapokig érezhetjük áldásos hatását.

Ne féljünk az átmeneti reakciótól!

Az is előfordulhat, hogy a kezelések hatására a tüneteink először átmenetileg rosszabbodni látszanak – ez különösen a harmadik-negyedik kezelés után léphet fel. A mozgásszervi fájdalmak erősödése és az ízületek esetleges megduzzadása mellett akár rossz közérzet, bágyadtság, fejfájás, étvágytalanság, pulzusnövekedés is felléphet. Érdemes ilyenkor az orvos segítségével tisztázni, hogy valóban a pár nap alatt magától javuló fürdőreakcióról van-e szó, vagy máshol kell keresni a probléma gyökerét. „A rádiumos, kénes gyógyvizek jellemzően hevesebb reakciót váltanak ki, mint a szénsavas, jódos fürdők” –  teszi hozzá az ortopéd szakorvos.

Van, hogy nem ajánlott

A szívelégtelenségben, szívritmuszavarban, előrehaladott érelmeszesedésben, szívkoszorúér-betegségben szenvedőknek egyáltalán nem ajánlott a meleg vízben való fürdőzés. Daganatos betegség, kiterjedt felületi vénatágulat, kezeletlen pajzsmirigy-túlműködés vagy idült ve­segyulladás esetén, a gyulladásos mozgásszervi betegségek akut szakaszában, valamint fertőző betegség esetén is ellenjavallt a gyógyfürdő. Menstruáció vagy várandósság idején se fürdőzzünk gyógyvízben, és a 14 éven aluli gyerekek is hagyják ki a gyógymedencét a programjukból.

Tisztázzuk a fogalmakat!

Ásványvíz: mélyről feltörő, vagy fúrt kútból nyert víz, amely literenként legalább 500 mg oldott ásványi anyagot tartalmaz, és nincs benne egészségre ártalmas anyag.

Termálvíz: a föld mélyéből származó víz, amely spontán feltörésnél legalább 20 Celsius-fokos, fúrásnál legalább 30 Celsius-fokos.

Gyógyvíz: olyan ásványvíz, amely rendeletben szabályozott fizikai tulajdonságai, valamint kémiai összetétele szerint gyógyhatásúnak minősül, és igazoltan jó hatású bizonyos betegségek, egészségügyi állapotok esetén. Ezeket a tulajdonságokat a hatóságok folyamatosan ellenőrzik. A gyógyvizek ásványianyag-tartalma akár tízszerese is lehet az ásványvizekének. Egyes gyógyvizeket nemcsak külsőleg, hanem ivókúraként is alkalmazhatunk.

Fotó: adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete