Egészség Riportok

Létfontosságú szűrővizsgálatok: mikor mire érdemes elmenni, miért függ össze minden mindennel?

Ahhoz, hogy megelőzzük a komolyabb betegségek kialakulását, érdemes rendszeresen szűrővizsgálatra járnunk. De honnan tudjuk, hogy mikor, milyen vizsgálatra kell menni?
egészség szűrővizsgálatok

„A szűrővizsgálatokkal senki ne várja meg, míg tünetei, panaszai lesznek, vagy valami egyértelmű jel fog arra mutatni, hogy valami gond van a szervezetében” — mondja dr. Komáromi Zoltán, aki több mint húsz éve praktizál háziorvosként ugyanabban a körzetben. Hogy a különböző szűrések közül kiknek, milyen vizsgálatokon érdemes részt venniük, abban főleg a háziorvos tud segíteni. A módszerek — amelyekkel egy-egy betegséget csírájában fel lehet fedezni — rendelkezésre állnak, így időben el is kezdődhet a gyógyítás. Az első állapotfelmérést érdemes 21 éves kor körül elvégeztetni: ilyenkor a háziorvos részletesen kikérdez a családban előforduló korai szív- és érrendszeri, illetve daganatos megbetegedésekről, és rögzíti az egyéni életmódbeli kockázati tényezőket is, mint például a dohányzás. Mindezt egy teljes fizikális vizsgálat követi: testtömegindex- és haskörfogat-meghatározás, laboratóriumi, valamint szív- és érrendszeri vizsgálatok, vérnyomás- és vércukorszintmérés.

Egy-, kettő- vagy ötévente

40 éves korig a kisebb kockázatú betegeknél öt, a nagyobb rizikóval rendelkezőeknél kétévente ajánlott megismételni a szív- és érrendszeri vizsgálatokat. Kétévente érdemes szűrni a vesebeteg-séget, illetve a 2-es típusú diabéteszt. 40 éves kor felett már javasolt a tüdőszűrés évente, ha azt a helyi tbc-viszonyok indokolják. Komáromi Zoltán szerint ma már a tbc gócos előfordulása igen ritka, a régi, röntgenes tüdőszűrő gépek pedig nem is alkalmasak a sokkal gyakoribb és agresszívabb tüdőrák kiszűrésére. Az elavult röntgengépek helyét lassan átveszik a sokkal korszerűbb CT-berendezések, amelyekkel hatékonyabban – és időben – lefülelhetőek a daganatok. Fogorvosi ellenőrzésre évente érdemes elmenni. A fogkövek eltávolítása segít a fogágybetegségek megelőzésében, és az orvos egyúttal ellenőrzi a szájüreg és az ajkak állapotát is. A bőrgyógyászt kétévente jó felkeresni, de akinek problémás a bőre, az évente, sőt, akár félévente is megteheti.

Nők és férfiak

25 és 65 éves kor között – ha egyszer negatív eredményt kaptunk – háromévente ajánlott a méhnyakrákszűrés, amely magában foglalja a citológiai vizsgálatot is – ez bármely nőgyógyásznál elvégezhető. 45 éves kor felett pedig kétévente ajánlott a mammográfia. Bár korábban tervezték, hogy a vastagbél-, illetve prosztatadaganatok szűrését bevonják a célirányos szűrővizsgálatok körébe, ez eddig nem történt meg, hazai jogszabály nem rendelkezik róluk – de ez nem lehet akadálya annak, hogy magunk kérjük a vizsgálatot. 50 és 70 éves kor között kétévente célszerű elvégeztetni a széklet rejtettvér vizsgálatát, prosztatavizsgálatra pedig évente hasznos ellátogatni.

„Rengeteg idős ember szenved attól, hogy iszonyatos csontritkulása van, ízületi kopásai, eldeformálódott a gerince. Ezeket a betegségeket is korábban kellene szűrni” – mondja dr. Komáromi Zoltán háziorvos. Ezekre a vizsgálatokra reumatológus vagy nőgyőgyász adhat beutalót.

Minden összefügghet mindennel

Komáromi Zoltán szerint, mivel a háziorvosoknál van a legnagyobb betegforgalom, így a háziorvosnak van a legnagyobb összehasonlítási alapja is:

„Tehát akárki jön be a rendelőbe, és akármilyen panasszal, akkor nem csak a kérdéses  panaszra koncentrál a háziorvos, hanem végiggondolja, hogy az a tünet, amit lát, lehet-e egy komolyabb betegség képe? A szűréseknél fontos szempont az is, hogy életveszélyes vagy nagyon súlyos betegségeket szűrjünk ki. Ha a háziorvos időben észreveszi a bajt, és jól állítja be a gyógyszereket, akkor a páciens védve lesz a későbbi, súlyosabb betegségektől.”

Komáromi Zoltán szerint a háziorvosi szűrések sokkal hatékonyabban működhetnének, ha – a gyermekgyógyászathoz hasonlóan – a felnőtteknél is lenne úgynevezett egészséges rendelés is, vagyis lényegében egy tanácsadással egybekötött, megelőző vizsgálat. Erre azonban a ma egyébként is rettenetesen túlterhelt háziorvosi rendszerben egyszerűen nincs kapacitás.

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete