Egészség Riportok

30 év felett ajánlott, 60 év felett kötelező: korának megfelelően ezeket nézesse meg a vérképéből

Az általános egészségi állapot felméréséhez és a betegségek korai felismerése okán is lényeges, hogy évente egyszer elmenjünk egy átfogó laborvizsgálatra. Ne hanyagoljuk el!

Minden korosztályban fontosak a laborvizsgálatok: kisgyermekeknél akut betegségek esetén szükséges a pontos diagnózis felállításához. Kamaszkorban a hormonális változások ellenőrzéséhez. Felnőtteknél a még tünetmentes betegségek feltárására, vagy az egyéb vizsgálatok kiegészítéseként egy diagnózis megerősítéséhez. Időseknél többek között a szervezet általános állapotának megismerésére ad lehetőséget.

Tudni kell azonban, hogy bár a laboreredményekből sok minden kiolvasható – főleg, ha teljesen egyénre szabják a vizsgálatokat –, de önmagában nem elegendő egy teljes diagnózis felállításához. A legjobb, ha megbeszéljük az orvosunkkal a szükséges vizsgálatokat, hiszen a kórelőzmények alapján ő tudja, hogy az adott helyzetben mire van szükségünk.

Háziorvos, szakrendelő vagy magánút?

A laborvizsgálatokhoz mindig beutaló szükséges: van, amit csak szakorvos írhat fel, míg másokhoz elegendő a háziorvos javaslata. A háziorvos által nem felírható vizsgálatok közé tartozik például a prosztatabetegségek kiszűrésére alkalmas PSA, a vérrögképződéssel járó betegségek lehetséges jelét kimutató D-dimer, az inzulinszint, valamint a D-vitamin-szint megállapítása is. Ezen­felül a pajzsmirigyproblémát jelző T3 és a T4 hormon ellenőrzése szintén csak akkor kérhető, ha már kiderült, hogy a TSH-szint nem megfelelő. Bizonyos speciális immunológiai vizsgálatokat ugyancsak nem lehet kérni az alapellátásban. Aki ezeket szeretné, annak vagy fel kell keresnie a szakrendelőt, vagy magánúton finanszírozhatja a vizsgálatot.

A vérvétel előtt

Ahhoz, hogy a legpontosabb képet kapjuk az aktuális egészségi állapotunkról, nem árt néhány szabályt betartani.

A vérvétel előtt 9-12 órával ne együnk semmit, és vízen kívül ne igyunk mást.

Egyeztessünk az orvosunkkal a rendszeresen szedett gyógyszereinkről, néhány tabletta ugyanis befolyásolhatja a vérvétel eredményét. Lehet, hogy a vérvétel előtt 24-48 órával már jobb, ha nem vesszük be ezeket.

Vérvétel előtti napon kerüljük a nehéz fizikai munkát és az erőteljes sportot.

Amennyiben korábban előfordult már rosszullét, ájulás vérvétel előtt vagy közben, ezt jelezzük a laborban a vizsgálatot végzőnél.

Korosztály szerint

Bár az orvost nem kerülhetjük meg, összeszedtük azokat a vizsgálatokat, amelyeket az éveink számának megfelelően érdemes elvégezni. Így, ha olyan szerencsések vagyunk, hogy régóta nem látott minket a háziorvos, mert nem volt komoly panaszunk, akkor magunktól is jelentkezzünk nála, hogy beutalót kérjünk. A laborvizsgálatokkal kapcsolatban Dancsokné Kovács Judit vegyészmérnök volt a segítségünkre, aki vérmintákat elemez a laborban.

30 év felett

Az egészségünk hosszú távú megőrzése érdekében évente ajánlott egy úgynevezett rutin­vizsgálatot kérni akkor is, ha nincs semmilyen panaszunk. Ennek keretein belül az éhgyomri vércukorszint mellett a vérkép, valamint a vese- és májfunkciós értékek ellenőrzése szerepel. Szintén fontos lehet a koleszterinszintünket is vizsgálni (LDL- és HDL-koleszterin), mert a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának egyik legfőbb rizikófaktora a magas koleszterinszint.

40 év felett

Az általános vérkép mellett ebben a korban ajánlott a vas, a ferritin és a transzferrin vizsgálatát elvégezni. A transzferrin értéke a vas és a ferritin meghatározással együtt jól leírja az egyén vasstátuszát. Ezenkívül a pajzsmirigy (TSH) mellett az ionháztartás vizsgálata is javallott, illetve érdemes megnézni azt is, hogy van-e a szervezetben gyulladásos folyamat, fertőzés.

Nőknél a hormonháztartás állapotát sem árt ebben a korban felülvizsgálni: az FSH-, LH-, ösztradiol-, prolaktin-szint megállapításával, illetve bizonyos tumormarkerek vizsgálatát is kérhetjük: a CA-125, AFP, HE4 a petefészek,
a CA 15-3, CA-549 az emlő, valamint a CEA és a CA 72-4 a tápcsatorna érintettségét jelezheti.

A laborvizsgálatokon kívül ne feledkezzünk meg a különböző szűrővizsgálatokról sem. A negyedik X után a nőknél fontos a rendszeres nőgyógyászati szűrés, az emlővizsgálat, míg a férfiaknál a prosztatavizsgálat.

50 év felett

A férfiaknál a PSA, vagyis prosztata specifikus antigén szintjének ellenőrzése ad lehetőséget arra, hogy időben felismerjék és gyógyítsák a prosztatadaganatot, ezenkívül javasolt a tesztoszteronszint vizsgálata. Az 50 feletti férfiaknál gyakori ugyanis a tesztoszteron, a férfi nemi hormon mennyiségének drasztikus csökkenése, ami fáradékonysággal, ingerlékenységgel, libidócsökkenéssel járhat.

A csontritkulás elsősorban a nőket sújtó betegség, bár az utóbbi időben végzett vizsgálatok szerint egyre több férfi is érintett. Ezért fontos, hogy egy laboratóriumi szűrővizsgálat során megállapítsák a csontanyagcsere paramétereit, ebben a kalcium és a D-vitamin szintjének meghatározása segíthet.

60 év felett

Ebben a korban lényeges a rendszeres vastagbélrákszűrés, főként azoknál, akiknél családi halmozódás figyelhető meg. Mivel ez a betegség sokáig tünetmentes marad, a korai felismerés alapvető fontosságú a sikeres kezeléshez. Érdemes tehát évente egyszer székletvizsgálatot végeztetni, illetve hasznos lehet két tumormarker, az M2-PK és a Septin 9 saját költségre történő ellenőriztetése is.

A B12-vitamin és a folsav a szervezetben lejátszódó biokémiai folyamatokban játszik szerepet. Szintjük befolyásolja a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának valószínűségét, az optimális csontsűrűség fenntartását és a szellemi teljesítőképességet.

Szerző: Kovács Vera

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete