Riportok

50 év felett kell visszaülnie az iskolapadba? Nem lehetetlen, így csinálja!

Manapság nem csak fiatalon kerülhetünk abba a helyzetbe, hogy a talpon maradáshoz pályát kell változtatni, és ehhez új dolgot tanulni. Miben lehet a jövőben sikeres az érettebb korosztály?

A nemzetközi statisztikák szerint ma már nem ritka, hogy valaki az 50-es éveiben járva kitanul egy új szakmát, vagy elvégez egy egyetemet, ezt követően pedig egész más pályán helyezkedik el, mint az azt megelőző évtizedekben. Tomori Nóra karriertanácsadó és coach elárulta, az utóbbi években ebből a korosztályból is egyre többen fordulnak hozzá a kérdéssel: mit érdemes tanulniuk, amiben még sikeresek lehetnek?

Van, ahol a kor előny

A legnagyobb nemzetközi állásportálok szerint ezek azok a szakmák, amelyekben az újrakezdők 50 felett sikeresek lehetnek: adminisztratív szolgáltatások, buszvezető, nyelvtanár, fogadós, orvosi technikus, pénzügyi tanácsadó, rendezvényszervező, ingatlanközvetítő, kreatív szövegíró, háziápoló és szinte bármilyen szépség- és wellness-szolgáltató, valamint terapeuta. Tomori Nóra szerint a hazai kép ennél árnyaltabb, de van abban valami, hogy a másokkal való törődést, kommunikációt igénylő szakmákban egyre jobban érvényesülnek az ötvenesek.

„Vannak szakmák, amelyekből kiöregszünk, és vannak, amelyekben megöregedhetünk, sőt olyanok is, amelyeknek a kor kifejezetten jót tesz – vélekedik a szakember. – Így hát egyértelmű, hogy olyasmit érdemes tanulnunk, ahol a tapasztalat sokat nyom a latban.”

Könyvelőből is lehet jó fodrász

És hogy Nóra milyen szakmákra gondol pontosan? Volt már a praxisában olyan 50 feletti termékmenedzser, aki ma sikeres pszichológus. Akadt olyan könyvelő, aki ilyen idős korában váltott, és lett fodrász. És olyan is, aki a tanári hivatást cserélte a természetgyógyászra, vagy aki operaénekesből szo­ciális munkásnak állt.

„A kor nagyjából minden olyan területen előny, ahol közvetlenül kell emberekkel foglalkoznunk – mondja a karriertanácsadó. – A rengeteg munka- és élettapasztalat, valamint a bölcsesség számos szakmában hitelesebbé tehet bennünket. Ilyen értelemben itthon nagyon nagy jövőt látok a testi-lelki wellness-szolgáltatásokban. A masszőrtől a kozmetikuson és a természetgyógyászon át az asztrológusig nagyon is sikeresek lehetünk 50 felett. Ha van hozzá affinitásunk, ne idegenkedjünk a gyakran otthonról végezhető IT-szektoros munkáktól, tanfolyamoktól sem. Nem egy kliensemből lett sikeres kódoló-informatikus. Az online marketing világában nagy igény van kreatív írókra, SEO-szövegírókra is. Fontos, hogy higgyünk abban: az életkorunk csak egy szám, és ötvenesként is bátran tanulhatunk akár teljesen új dolgot, válthatunk merészen.”

A fiatalság kulcsa

A szakember szerint a tanulás azért is fontos, mert amellett, hogy frissen tartja az elménket, kinyitja a szemünket az új impulzusokra. Általa az életünk ingergazdagabbá válik, és kevésbé érezzük, hogy öregszünk. Ez azért is fontos, mert az átlagéletkor növekedésével együtt a munkaerőpiacon eltöltött éveink száma is egyre nő.

„Manapság 50 évesen még nagyon messze vagyunk a nyugdíjas évektől és ez egyre inkább így lesz. Akár 20-30 évünk is lehet még az új szakmánkban és ez a tény máris választ ad arra, megéri-e ötven felett új szakmát tanulni. Ebben az olvasatban kétféle ember létezik: az egyik már 30 évesen úgy érzi, túl öreg ahhoz, hogy elvégezzen még egy egyetemet. A másik pedig 50 évesen is átképzi magát, mert az eredeti szakmájában elfogytak a perspektívái. Ez a belátás nagyon fontos, mert ha új célok megvalósítása helyett egy halott pálya emlékét dédelgetjük a lelkünkben, könnyen előfordulhat, hogy lemondunk magunkról, ami nagy hiba. Hiszen jó esetben még évtizedeink vannak hátra, és nem mindegy, hogyan töltjük el ezt az időt.”

Alapozzunk az erősségeinkre!

Mielőtt középkorúakként a tanulás és ezzel együtt a karrierváltás mellett döntenénk, érdemes végiggondolni, milyen erőforrásaink, munkatapasztalataink vannak – egy rokon ágazatban ugyanis akár már a képzési idő alatt is el tudunk helyezkedni. Fontos azon is gondolkozni, meglévő képesítésünket mivel tudnánk még rövid idő alatt kiegészíteni, hogy akár munkavállalóként, akár kisvállalkozóként ütőképesebbek legyünk. Egy szemléletes példa: az 53 éves Zsuzsa sikeres termékmenedzser volt, de a cég, ahol dolgozott, megszüntette a hazai képviseletét. Ő ezt követően egy év leforgása alatt kitanulta a svédmasszázst, elvégzett egy életvezetési tanácsadó tanfolyamot – korábbi termékmenedzseri tapasztalata pedig abban segített neki, hogy üzleti közösségi oldalt építsen magának. Zsuzsa a frissen szerzett tudását a korábbival ötvözve rövid idő alatt sikeressé vált az új szakmájában.

Hegyeket képesek megmozgatni

Tomori Nóra szerint az ötvenesek, ha belevágnak a tanulásba és a karrierváltásba, gyakran nagyon hatékonyak tudnak lenni.

„Ennek oka, hogy egyrészt érett személyiségekről van szó, akik nem vaktában lövöldöznek, hanem tudják, mit akarnak, másrészt éppen az életkoruk, a gyerekeikkel vagy éppen az idős szüleikkel járó felelősség miatt felismerik, a helyzetnek komoly tétje van: talpon kell maradni. Éppen ezért, ha beleállnak egy újrakezdő helyzetbe, hegyeket képesek megmozgatni, hiszen nem más hajtja őket, mint a túlélési ösztönük. Ők azok, akik példaértékűen bebizonyítják a sokszor náluk tíz-húsz évvel fiatalabb, megkeseredett és önmagukról lemondott embereknek, az, hogy ettől vagy attól a kortól kezdve már csak leszállóág létezik és nem lehetünk új dolgokban sikeresek, nem más, mint sztereotípia” – foglalja össze a szakember.

Fotó: Gettyimages

Címkék:

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete