Riportok

Nincs késő hozzá: ezeket a zöldségeket vesse most, hogy saját termése legyen még a tél előtt

Az évszakváltás igazán kedvez a zöldségeskertünknek. Csokorba szedtük, mi mindent kezdhetünk nevelni ilyenkor, hogy a konyhánk később se maradjon friss termények nélkül.

Itt az ideje, hogy kitakarítsuk a kertből az elszáradt növények maradványait, és nekiálljunk a második vetésnek. Előtte azonban gondoljunk a talaj tápanyag-utánpótlására is. Ha szükséges, adagoljunk szerves műtrágyát a földhöz, és gondosan forgassuk bele ásóval. Az utószezonban konténerbarát zöldségeket is választhatunk: ez megkönnyíti a növények költöztetését, így egyszerűbben tudunk majd alkalmazkodni a hőmérsékleti és fényviszonyok változásához. És most lássuk, mit ültethetünk!

Rukkola
A kedvelt salátanövény nyolc fajtája közül mindannyian kiválaszthatjuk a számunkra legízletesebbet. Augusztus végéig akár a kert földjébe, akár cserépbe is vethető, és minden bizonnyal bőséges terméssel ajándékoz meg bennünket. Ősszel – különösen a napon érett változat – igazi vitaminbomba.

Póréhagyma
Az augusztusban elültetett póréhagyma igen szerencsés választás, mert akár a téli hónapokig is képes növekedni és friss terméssel megajándékozni bennünket. Tipikusan az a növény, amely akkor is terem, amikor más már nem, és igen sok fontos vitamint, ásványi anyagot tartalmaz. Nyersen fogyasztva jelentősen hozzájárul a téli immunerősítéshez.

Sárgarépa
Gyönyörűen terem ősszel. A különböző fajták más és más talajban érzik jól magukat, ezért ahol vásárolunk, kérdezzünk rá az igényeikre. Az őszre-télre szánt sárgarépát augusztusban kell elvetni, a fagyok beálltának közeledtével pedig a talajban hagyva, szalmával takarni. Nemcsak önmagában, frissen fogyasztható, hanem savanyúságnak is eltehető, és különféle piték, tócsnik, zöldségfasírtok készítéséhez is remek. De akár a kenyérbe is belesüthetjük.

Cékla
Igénytelen, gyorsan növő gyökérzöldség, szinte bárhol megterem. Ha nyár végén vetjük, hazai körülmények között még a fagyok előtt termést hoz, és a téli hónapokkal szemben is ellenálló lesz. Kevesen tudják, de a céklának nemcsak a piros gyökere, hanem a levelei is ehetők – mind salátába, mind levesbe tehetjük, de akár köretként, vagy a levét kipréselve is kiváló immunerősítő.

Spenót
Nem kedveli sem a nyári forróságot, sem a téli hideget, éppen ideális a termesztésére a nyár vége és a koraősz. Ahhoz, hogy szépen fejlődjön, jó vízáteresztő képességű talajra van szüksége – ha ezt és a mérsékelten napos időt megkapja, szép termést hoz. Fontos, hogy mielőbb elvessük, hogy az első fagyig leteremjen – azt ugyanis valószínűleg nem fogja átvészelni.

Brokkoli
Augusztusi, szeptemberi ültetésre tökéletesek a brokkolifélék. A növény gyorsan nő, és hamar termést hoz. Mivel a termés itt maga a virág, fontos, hogy zsenge korában leszedjük, akkor igazán ízletes. Krémlevesként, csőben sütve, salátákban vagy önálló köretként is remekül megállja a helyét, fagyasztott állapotban pedig igazi kincs a vitaminhiányos téli hónapokban.

Salátafélék
A fejes saláta igazi jolly joker, hiszen az ültetés után 6 héttel már szüretelhető is. Ha van rá lehetőségünk, a magokat fólia alá vessük. Ide sorolható a tépősaláta és a madársaláta is, amelyek szintén gyorsan fejlődnek – a védett magaságyásokban szebben teremnek a fagyok beállta előtt. Mivel a fejes saláták levelei sütve-főzve-párolva összeesnek, és jelentősen veszítenek vitamintartalmukból, a legjobb őket nyersen fogyasztani.

Szerző: Kiszel Péter

Fotó: Gettyimages

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete