Egészség

Vizsgaidőszak diéta: az olajozott agyműködés a cél, ezt főzze most a gyereknek – Mintaétrenddel

„Egyszerűen nem fog az agyam!” – hányszor gondoljuk így, amikor tanulni kell egy vizsgára, vagy készülni egy fontos munkára. Pedig akár néhány ínycsiklandó étellel serkenthetjük a memóriánkat!

Nagyban tart a vizsgaidőszak, már csak néhány hét választja el a diákokat az érettségitől és a felvételitől, így ők pontosan tudják, milyen érzés az, amikor teljes erőbedobással kéne tanulni, de mégis úgy érzik, hogy nem tudnak több információt befogadni. Ahogy azoknak is szükségük van arra, hogy pörögjön az agyuk, akik egy fontos munkahelyi megmérettetésre készülnek. A következő, háromnapos menü segít abban, hogy beépítsük az agyserkentő finomságokat az ételünkbe, és már másfél hét után jobban fogjon az agyunk!

Olajozott agyműködés

Kutatók szerint az agyi működés gyorsasága a myelintől is függ, ami az idegeket körülvevő zsírt tartalmazó védőburok. Az Omega-3 zsírsavak pedig elősegítik a myelinhüvely megőrzését. Hiszen egyébként is bizonyított, hogy az ilyen tartalmú ételek, például az olajos halak, dió, mandula, tökmag, lenmag javítják az éleslátásunkat, és fejlesztik az idegrendszerünket.

Memórianövelő finomságok

A memória hatékonyságában az úgynevezett acetilkolinnak van nagy szerepe, aminek az előállításához B1-vitaminra van szüksége a szervezetnek. Különösen a következő zöldségek, például a brokkoli, karfiol és a bab tartalmazzák. Ha ezeket beépítjük az étrendünkbe, garantáltan jobban fog majd az agyunk.

Energetizáló falatok

Az agy az energia termeléséhez szénhidrátot használ, a szervezetbe jutó szénhidrát körülbelül 20%-át hasznosítja. Éppen ezért nekünk is kell olyan ételeket ennünk, amelyekben megtalálható. Például a gabonából készült termékek tökéletesek.

3 napos mintaétrend

Első nap:
Reggeli: Omlett apróra vágott spenóttal és gombával sütve, mellé egy szelet búzacsírás kenyér vékonyan megkenve vajjal
nasi: 1 alma és 1 marék mandula
ebéd: Csirkés tostada (ropogósra pirított tortillalap, csirke, avokádó, csípős szósz)
nasi: 1 körte és 1 marék dió
vacsora: Grillezett lazacszelet mandulával a tetején, ceruzababbal és saláta (római salátából, vöröskáposztából, répából, amit egy kevés citrommal és dióolajjal öntözünk)
nasi: Narancs- vagy banánszeletek

Második nap:
Reggeli: Gyümölcsturmix (bogyós gyümölcsből, körtéből, almából, avokádóból)
nasi: 1 pucolt sárgarépa és 1 marék dió
ebéd: 1 kis csésze paradicsomleves, tonhalsaláta (fejes salátából, spenótból, cukkiniből, brokkoliból,
paradicsomból, amit extra szűz olívaolajjal öntözünk)
nasi: 1 nagy fej karfiolt rózsákra szedjük, roppanósra főzzük, majd kevés pirított szezámmagot elkeverünk joghurtban, és ebbe mártogatjuk
vacsora: Pulykamelles szendvics salátával (párolt spenótlevekből, répából, vöröskáposztából, avokádós mártással)
nasi: 1 csésze almapüré

Harmadik nap:
Reggeli: Egy csésze joghurt tökmaggal és lenmaggal elkeverve
nasi: Roppanós brokkolirózsák metélőhagymás joghurtos öntettel tálalva
ebéd: Csirkés burger teljes kiőrlésű zsemléből salátával (uborkából, paradicsomból, salátalevélből, paprikából extra szűz olívaolajjal meglocsolva)
nasi: 1 alma és 1 marék mandula
vacsora: Zöldséges woktál (fekete babból, ceruzababból, kaliforniai paprikából, cukkiniből, brokkoliból, amit kevés fokhagymával és kevés földimogyoróval pirítunk össze)
nasi: 1 gombóc vaníliafagyi ananászszeletekkel

Fotó: shutterstock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete