Egészség

Az allergiásoknak is jár a nyár: hatásos tippek a kellemetlen tünetek megelőzéséhez

Még a legfantasztikusabb nyarat is képes elrontani a pollenallergiánk, ha hagyjuk. Jobb ötlet megelőzni a bajt, íme, útmutatónk!

Ha szerencsések vagyunk, megúszhatjuk néhány tüsszögéssel a pollenszezont. Az érzékenyebbeknek azonban érdemes figyelni a kezdetben könnyű náthára emlékeztető tünetekre, mert az allergiát kísérő orrfolyás, könnyezés, köhécselés és szemviszketés eldurvulhat. Dr. Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont allergológusa szerint fontos, hogy ne szipogjunk tétlen beletörődéssel, hanem tegyünk azért, hogy élvezni tudjuk a nyarat. Ha a csökönyös tünetek nem múlnak, jelentkezzünk be szűrővizsgálatra, ahol pontosan megállapítják, mire vagyunk allergiásak.

Nem mindegy, mit eszünk!

Sajnos igen gyakori, hogy a pollen-összeférhetetlenség ráerősít a szervezetben fennálló másik allergiás folyamatra, az pedig viszont – ez a jelenség keresztallergiaként ismeretes.

„Az allergiások 10 százalékának romlik pollenszezonban az állapota – mondja dr. Balogh Katalin. – Keresztallergia miatt feldagadhat a szájüreg, a nyelv, sőt, az átmeneti légzési nehézségek akár életveszélyes állapotot is előidézhetnek.” Fontos tudni tehát, hogy bizonyítottan meglévő pollenallergia esetén mely élelmiszerek fogyasztásától jobb tartózkodni. A doktornő azt tanácsolja, az allergiára hajlamosak nyaraláskor inkább ne is kóstolgassák a tenger gyümölcseit – ezek ugyanis okozhatnak nem várt bonyodalmakat. Tudni érdemes, hogy léteznek olyan ételek is, amelyek rendszeres fogyasztás mellett csökkentik az allergia kialakulásának valószínűségét. Az omega3 zsírsavak, a C-, A- és E-vitaminban gazdag gyümölcsök és élelmiszerek például kimondottan védőanyagként viselkednek.

A biztos hatás 5 útja

Az allergia tipikus civilizációs betegség. A tüneteket a szervezetben felszabaduló hisztamin váltja ki, mellyel azt jelzi a testünk, hogy valamilyen mesterséges anyagból nem tud többet elviselni. Antihisztaminos gyógyszeres kezeléssel legtöbbször sikeresen felvehetjük a harcot az életünket megkeserítő pollenek ellen.
Ha az allergia szűrés során kiderült, mire vagyunk érzékenyek, választhatjuk a korszerű és hatékony immunterápiát is, melynek működése hasonló a védőoltáshoz. A szakemberek meghatározott mértékben és időközönként azt az anyagot adagolják nekünk tabletták vagy oldatok formájában, amire allergiásak vagyunk, így a szervezetünk lassan meg tanul ellene védekezni. Ez a módszer akár évekre is megszünteti a problémánkat. Alternatív megoldást jelenthet még a biorezonanciás kezelés, a fényterápia és az akupunktúra is.

Az érzékenyek tartsanak maguknál sószipkát. Néhány levegővétel a kis készüléken keresztül „lepucolja” a pollenektől irritált nyálkahártyát, és jelentősen csökkenti a köhögési inger.

A leggyakoribb keresztallergiák:

Parlagfű: görögdinnye, banán, cukkini, uborka

Fekete üröm: zeller, sárgarépa, petrezselyem, szotyola, méz, dinnye, kömény, ánizs, koriander

Nyírfa: alma, körte, cseresznye, sárgabarack, őszibarack, szilva, kivi, mogyoró, mandula, zeller, sárgarépa, burgonya, paradicsom, kesudió

Égerfa: mandula, alma, cseresznye, mogyoró, őszibarack, körte

Fű: paradicsom, dinnye, narancs, fehérrépa, burgonya, mogyoró, borsó, bab, lencse, avokádó, gabonák

Hajmosás minden nap

A pollenek ellen mindent be kell vetnünk, amit csak lehet. A lakásban, autóban legyenek tiszták, újak a klímaberendezések pollenszűrői, ha erős szél fúj kinn, ne szellőztessünk, mert a részecskékkel tele lesz az otthonunk. Hajnalban és alkonyatkor ne sportoljunk a szabadban, ezek a napszakok kifejezetten kedveznek a pollenszállingózásnak. Ruháinkat naponta cseréljük, mossuk, csakúgy, mint a hajunkat, hiszen jártunkban-keltünkben megtelepszik rajtunk a pollen, és tisztítás híján a párnánkra hullik, így egész éjjel lélegezni fogjuk a az ártalmas anyagot. Pollen szezonban ne teregessük ki a szabadban a frissen mosott ruhát! Amennyire csak lehet, csökkentsük az életünkben a stresszt, mert sajnos a tünetek felerősödéséhez vezethet.

TIPP

Beazonosítás után az interneten is megtalálható pollentérképekről leolvashatjuk, hogy az allergizáló növény mely időszakban a legaktívabb. Sok kellemetlenségtől kíméljük magunkat, ha épp a pollenkibocsátás heteire időzítjük nyaralásunkat. Az erősen allergiások jól teszik, ha hegyvidéken vagy sópárás tengerparton
vakációznak.

Gyengéd megoldások

Köztudomású, hogy bizonyos antihisztaminként működő szteroidok igen hatásosak allergia ellen. A doktornő szerint azonban az injekció tényleg csak végső esetben alkalmazható. „Gyengédebb megoldásként én a vényre adható szteroidtartalmú orrsprayt ajánlom, Antihisztamin tablettával kiegészítve – mondja dr. Balogh Katalin. – Még a vény nélkül kapható lohasztó spraykkel is érdemes vigyázni, mert a szervezet hamar hozzászokik ezekhez, egy idő után nem szüntetik meg a tüneteket.”

Fotó: istock

Címkék:

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete