Otthon

Kis lépésekben bárkinek sikerülhet: környezetbarát élet, erőlködés nélkül az unokáinkért

Sokan azért nem fognak bele a fenntartható, környezettudatos életmódba, mert nagyon bonyolultnak tűnik, és úgy érzik, se idejük, se energiájuk nincs erre a hókuszpókuszra. Pedig már néhány apró változtatással sokat tehetünk a Földért és az unokáink jövőjéért.

A nyár óta 50-70 forintért visszaváltható palackok máris bebizonyították, hogy nem is olyan nehéz alkalmazkodni egy újabb szemléletmódhoz. Már most sokkal több ember viszi vissza a termékek csomagolását az üzletekben található REpont automatákhoz, mint amire számítottak – ezért akadozik is néhol a rendszer. Már ezzel a gesztussal is sokat tehetünk azért, hogy kevesebb szemetet hagyjunk magunk után, de ezenkívül is számtalan olyan szokást alakíthatunk ki a mindennapjainkban, méghozzá könnyedén, melyek segítenek megóvni a Földünket. De mit is jelent valójában az egyre többet, egyre több helyen hangoztatott, hallott fenntarthatóbb élet, zöld életmód?

Óvjuk meg a folyókat és a fákat!

Olyan szokásokra utal, amelyekkel elkerülhetjük a Föld véges természeti erőforrásainak kimerülését, azaz úgy élünk, hogy csökkentjük a víz, az energia, a fák és a fosszilis tüzelőanyagok iránti igényünket.

„Azt is mondhatjuk, hogy azért teszünk, hogy ne merítsük ki a bolygó természeti erőforrásait, miközben fenntartjuk az erős gazdaságot a jövő generációi számára” – fogalmazza meg dr. Birnur Aral vegyészmérnök, környezettudományi szakember.

Nagyon fontos, hogy nem kell azonnal mindent megváltoztatnunk az életünkben, és holnaptól egy egészen más létformát követnünk, mert ez egyszerűen kivitelezhetetlen, és az erőlködésbe gyorsan bele is bukhatunk, elveheti a kedvünket. Kis lépésekkel érdemes haladnunk ezen az új úton, hiszen az is fontos, hogy ne érezzük tehernek ezt az egészet, mert nem ez a cél.

Új szokásokban a titok

Kezdjük olyan apró változtatással, hogy kicseréljük a lakásban található égőket kisebb áramfogyasztású, energiatakarékos ledizzókra.
Igyekezzünk palackozott víz helyett csapvizet vagy szűrt vizet inni, és tartsuk szem előtt a szelektív hulladékgyűjtést – a műanyagoktól kezdve a papíron át a textilig.

Az is egy kicsi, de fontos lépés, hogy a fenntartható árukat részesítsük előnyben a boltokban, amelyek minél kevésbé károsítják a környezetet, ha a szemétbe dobjuk őket, vagy ha a szennyvízbe kerülnek. Ezek minden esetben jelölve vannak a csomagoláson is, és szerencsére ma már nem feltétlenül kerülnek többe, mint a szennyezőbb társaik.

Az is jellemző, hogy egyre olcsóbban egyre több ruhaneműt rendelhetünk az internetről. Ezt nevezik fast fashionnak, ami nem biztos, hogy jövő ilyenkor is hordható lesz, mert egyszerűen kimegy a divatból, vagy silányabb minőségű, és tönkremegy. Rá­adásul az előállításukhoz rengeteg vizet és energiát használnak el a gyárakban. Ha van a közelünkben használtruha-üzlet vagy cseritibolt, inkább ott szerezzük be a vágyott szoknyát vagy blézert. (Nem mellesleg találhatunk ott olyan kabátot, ami, mondjuk, még a kilencvenes években készült, és még mindig egyben van, így biztosak lehetünk benne, hogy szinte elnyűhetetlen darab.)

A fenntartható vásárlás lényege az is, hogy kevesebb környezetre káros anyagot vegyünk meg. Válasszunk inkább természetes anyagokból, például biopamutból vagy bambuszból készült termékeket.

  • Részesítsük előnybe a biológiailag lebomló csomagolású termékeket.
  • Igyekezzünk helyben előállított árut beszerezni az importáltak helyett.
  • Kerüljük az egyszer használatos műanyagokat. Vigyünk vásárláskor otthonról ökozacskót a péksüteményekhez, zöldségekhez, gyümölcsökhöz.
  • Szerezzünk be újratölthető edényeket, dobozokat az eldobható helyett.
  • Cseréljük energiatakarékos készülékekre a régi, nagyfogyasztású háztartási eszközöket.

Az üzletben keressük azokat az élelmiszereket, amelyek bio címkével vannak ellátva, amelyeket vegyi növényvédő szerek vagy műtrágyák nélkül termesztettek – sokszor leakciózzák őket a boltok! Sőt, ezek az árucikkek nemcsak kevesebb toxint tartalmaznak, hanem támogatják az etikus termelési gyakorlatokat és az állatjóléti szabványokat is a gazdaságokban.

Spórolás a vízzel

Az, hogy csökkentsük a vízfelhasználást, kulcsfontosságú, ha a környezet fenntartására és az utánunk következő generációkra is gondolni akarunk. Lecserélhetjük a régi zuhanyfejet egy olyan környezetbarát darabra, ami porlasztással csökkenti a percenként felhasznált víz mennyiségét, miközben továbbra is biztosítja az ideális nyomást.

Kertes háznál esőgyűjtő hordókat is elhelyezhetünk az ereszcsatornák és tetők alá, hogy aztán azzal a vízzel locsoljuk a virágokat.

És az sem mindegy, milyen növényeket ültetünk a kertbe. Az őshonos zöldek csökkenthetik az öntözési víz mennyiségét és élőhelyet biztosítanak sok hasznos állatnak is.

Töltsük meg teljesen a mosógépet és a mosogatógépet, hogy ne pazaroljunk vizet feleslegesen.

Az is nagyon sokat számít, ha miközben szappanozunk, hajat vagy fogat mosunk, elzárjuk a folyóvizet.

Nem mindennap kell hús

A növényi alapú étrend az egyik legegyszerűbb módja a karbonlábnyom csökkentésének. Az senkitől sem várható el, aki szereti a magyaros konyhát, hogy hirtelen lemondjon a szalonnáról, a kolbászról, a pörköltről, és vegetáriánussá váljon, de már a kevesebb húsevés is hozzájárul a vízkészlet megőrzéséhez, és csökkenti az állattenyésztéssel járó káros kibocsátásokat. Ráadásul ma már annyi finom növényi alapú recept elérhető, hogy még az elhivatott húsevők is biztosan találnak kedvükre valót.

fotó: gettyimages