Konyha Riportok

Kötelező környezetvédelem januártól: a konyhai zöldhulladékot is elkülönítve kell gyűjteni

Január elsejétől módosulnak az egyszer használatos műanyag, fém- vagy üvegpalackok visszaváltási szabályai, illetve a házi komposztálás feltételei. Mit jelent ez pontosan? Ennek jártunk utána.

Már mindenki tudja, hogy a bolygónk védelméért tennünk kell. Az első lépés, hogy otthon, a háztartásokban csökkentjük a hulladék mennyiségét. Ám sokan nem érzik át ennek fontosságát, és félvállról veszik. Ez változhat meg most. Európai uniós jogszabályok ugyanis január elsejétől kötelezővé tesznek néhány változtatást mindenki számára. Urbán Csillával, a Humusz Szövetség elnökével sorba vesszük, mire számíthatunk.

Új kukát kapunk

Egyelőre nincs kidolgozott szabály az uniós irányelv pontos megvalósítására, ám már gőzerővel dolgoznak a szakemberek a részleteken, és néhány tény már biztos.

„Januártól kötelező lesz a konyhai zöldhulladék elkülönített gyűjtése – kezdi Urbán Csilla. – Valószínűleg három mód lesz majd ennek kivitelezésére. Az egyik, hogy kapunk egy önálló kukát (Európában erre egy barna színű edény van), hogy abban gyűjtsük ezt a fajta hulladékot, és hetente ugyanúgy, ahogy a kommunális vagy a szelektív hulladékot, ezt is ürítik majd a házhoz menő hulladékgyűjtők” – mondja a szakértő.

A másik módja az otthoni komposztálás. Ez főleg a vidéki településeken – ahol erre van hely, lehetőség – lesz népszerű: biztosítják az eszközöket és a szükséges információt a helyes eljáráshoz, mert bizony nem mindegy, mit hogyan csinálunk.

„A harmadik mód a közösségi komposztálás, amikor egy adott körzetbe tartozók együtt egy előre kijelölt helyen tehetik a komposztba az erre alkalmas hulladékot. Európa több országában az ezt a fajta hasznosítást választók kedvezményt kapnak a szemétdíjból. Reméljük, nálunk is lesz majd ilyen” – mondja Csilla.

Megéri visszavinni, de hová is?

Az európai előírások szerint 2025-ig a PET-palackok 25 száza­lékát újrahasznosított anyagból kell előállítani, 2030-ra már 30  százalék lesz az előírás. Ennek elérésére vezették be a másik módosítást, a betétdíjas rendszert, amely az italcsomagolásokra általánosan vonatkozik. A kötelezően visszaváltási díjas termékek körébe tartozik a tej és tejalapú italtermékek kivételével minden üveg-, fém- és műanyag palackos és dobozos, egy deciliter és három liter közötti űrtartalmú italtermék csomagolása.

„Ezzel a szelektív kukák nem szűnnek majd meg, hiszen a tejtermékek csomagolására nem vonatkozik ez a szabályozás. A lényege: 50 Ft-ot fizetünk minden egyes palackért, ám ha visszavisszük, akkor visszakapjuk az összeget. Hova? A 400 négyzetméternél nagyobb területű üzletekben kötelező lesz automatát elhelyezni. A kisboltokban kisebb berendezések vagy kézi visszavétel váható” – magyarázza a szakértő.

Tisztán, nem összenyomva

Fontos, hogy kimosva, hibátlan állapotban – tehát nem összegyűrve – kell a palackot a kupakkal együtt visszavinni, a visszaváltó automaták ugyanis a formájuk és a címkéjükön lévő vonalkód alapján azonosítják őket.

„Bármelyik megoldás lesz érvényben, a vásárlók az adott üzletben felhasználható utalványokat vagy pénzt kaphatnak vissza. Egy app segítségével pedig hamarosan utalást is tud majd kezdeményezni az automata, illetve az ügyfél úgy is dönthet, hogy jótékony célra ajánlja fel a palackok ellenértékét.”

Szöveg: Kovács Vera

Fotó: Gettyimages

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete