Otthon

Metszéssel és karózással több lesz a termés: így ápolja az egzotikus fügekaktuszt

Gyógyhatású növény, rendszeres fogyasztása szabályozza a koleszterin- és vércukorszintet, a máj és vese funkcióit. Kozmetikumokban is hasznosítják, a bőr kisimul tőle, és a nyári melegben hűsítő hatású.

Csatoltan küldünk önnek néhány képet egy kaktuszról. Arra gyanakszunk, hogy ez fügekaktusz. Segítségét szeretnénk kérni a pontos beazonosításban. Kérem, erősítse meg, hogy ez valóban az-e, aminek mi gondoljuk. Amennyiben nem, esetleg tudna segíteni a pontos azonosításban? A fügekaktusz termése valóban ehető? – kérdezte korábban egy olvasónk.

Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértőjének válasza

Ez a növény valóban egy opuntia vulgaris, azaz fügekaktusz. Virága relatíve nagyméretű, sárga, termése éretlenül zöldessárga, majd lilásra színeződve beérik, ekkor természetesen hámozva fogyasztható. Elég könnyen tartható növény, metszéssel karózással irányítható a termete és a növekedése. Majdnem télálló, azonban inkább teleltessük, minthogy elpusztuljon egy rosszkor érkezett csapadéktól vagy erősebb, vastagabb hótakarótól. A növény termése mellett a levélszerű szára is fogyasztható, zöldbabhoz hasonlóan elkészíthető. Fehérjéket és ásványi anyagokat tartalmaz. Gyógyhatású növény, rendszeres fogyasztása szabályozza a koleszterin- és vércukorszintet, a máj és vese funkcióit. Kozmetikumokban is hasznosítják, a bőr kisimul tőle, és a nyári melegben hűsítő hatású.

Kiszel Péter további növényvédelmi tanácsait ide kattintva olvashatja.

Fotó: archív