Otthon

Hull a szilva a fáról: menthetetlen lehet a növény, ha ezeket a tüneteket tapasztalja

A fertőzött növény sajnos menthetetlen, nem használ ellene sem a rovar-, sem a gombaölő szer. Csak a megsemmisítés marad.

Gondom van a gyümölcsfámmal. Szeretném tudni, mi az oka a besztercei szilva korai hullásának, emellett szegény termés egyre kisebb és kisebb lesz. Eddigi próbálkozásaim mind hatástalannak bizonyultak, mit tehetnék? – kérdezte korábban egy olvasónk.

Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértőjének válasza

Jó lett volna egy fénykép a növény leveléről és a töpörödött terméséről, hogy könnyebben meghatározhassuk a deformáció okát. Sajnos a szilva az egyik legfogékonyabb növény a vírusbetegségekre. Ha a termésen, levélen semmiféle szürkés, barnás vagy feketés elváltozás, foltosodás sincsen – márpedig gondolom nincsen, mert különben írta volna –, akkor nagy valószínűséggel vírusos a növény. Ilyen betegség a szilvahimlő vagy a szilva törpülése is. Jeleit a gyümölcs és levél torzulása, illetve a levélen világoszöld, avatatlan szem számára nehezen észrevehető, úgynevezett klorotikus gyűrűsfoltosság jelzi.

A vírust vírusvektorok terjesztik, ilyenek lehetünk mi, emberek is, amikor egy fertőzött növényen végzünk metszést, majd ugyanazzal az ollóval nekiállunk egy egészséges növénynek, de lehetnek a levéltetvek is, ők egyszerűen a szájszervükkel terjesztik a kórságot, szívogatás közben. A fertőzött növény sajnos menthetetlen, nem használ ellene sem a rovar-, sem a gombaölő szer. Csak a megsemmisítés marad, mégpedig azért, mert a beteg fa könnyen továbbfertőzhet. Megelőzésképpen javasolni szoktuk, hogy gyakran fertőtlenítsük az eszközeinket, és természetesen védekezzünk permetezéssel a kártevők ellen.

fotó: shutterstock