Otthon

7 egyszerű tipp a gyerekbarát nappalihoz: ezekre a veszélyekre már gondolt?

A gyermek érkezésével megváltozik az otthonunkhoz való viszonyunk is. Az addig imádott könyvespolc vagy dohányzóasztal óriási veszedelemmé válik.

Min változtassunk?

„A legfontosabb, hogy úgy alakítsunk az otthonunkon a gyermek érkezésével, hogy az továbbra is kényelmes és praktikus legyen számukra – mondja Krivarics Ditta. – Azt a legtöbb szülő megtapasztalja, hogy a legritkább esetben zajlik a játék a gyerekszobában, a kicsi ott szeret lenni, ahol a szülei, és nekünk is nagy könnyebbség, ha szemmel tudjuk őt tartani. Éppen ezért érdemes a nappaliban kialakítani egy kis játszósarkot, kisszékkel, asztallal, ahol kedvére játszhat, és szem előtt van. Mivel a játékokat nincs értelme nap mint nap a gyerekszobából a nappaliba hurcolni, ezért találjunk helyet egy-egy doboznak, nagyobb ládának, ahol eltüntethetjük a babákat, kockákat, autókat.”

Ha még gyermekvállalás előtt törjük a fejünket a bútorok cseréjén, választhatunk olyan kárpittal húzott kanapét, fotelt, amelyiken egyetlen mozdulattal letörölhető a huzat, és nem fog főni a fejünk, ha ráömlik a kakaó, vagy összefogdossa a pici maszatos kezével. Sok otthonban a nagy áruházláncok kínálatából cserélhető huzatú ülőbútorok kerülnek, ezt is sokkal könnyebb tisztán tartani, mint a normál textileket. Ha ez a megoldás sem jön nálunk számításba, maradnak a kárpitot óvó takarók, plédek, amelyek nem mindig esztétikus megoldások, de a mindennapokban jó szolgálatot tehetnek

Lemosható tapéta és festék is kerülhet a falra, ami szintén megkönnyíti a dolgunkat, természetesen ez nagyobb beruházást, több munkát jelent, de nagy segítség is.

Veszélyek

Az éles sarkokra kerüljön sarokvédő. Az üvegtárgyakat – például polcokat, asztalokat – lehetőleg vonjuk ki a forgalomból, amíg a gyerek nem tud biztonsággal közlekedni.

A gurulós bútorok ugyanolyan veszélyt jelentenek. Ha rámászik vagy nekidől a még nem biztos lábakon járó kicsi, nagyot eshet.

A kisebb szőnyegek alá – főleg, ha csúszós burkolaton van – tegyünk csúszásgátlót.

Mérgező növények

Nem kell elbúcsúznunk kedvenc virágainktól, de oda kell figyelnünk, hogy ne legyen a kicsik számára elérhető magasságban, nehogy falatozni valónak nézze a gyerek. Van néhány szobanövény, amely szinte minden lakásban előfordul, és komoly veszélyt jelent. Ezek közül összegyűjtöttünk néhányat!

  • A ciklámen hányást, hasmenést, izzadást és súlyos esetben légzési zavarokat is okozhat.
  • A primula levélszőrei irritálhatják a gyerek érzékeny bőrét, hólyagokat, kiütéseket okozhatnak.
  • A mikulásvirág nedve maró hatású.
  • A fikusz hasfájást, hasmenést, hányást okozhat, ha lenyelik.
  • Az anyósnyelv lenyelése allergiás reakciókat, heveny hányást, hasmenést és erős görcsöket is okozhat.
  • A buzogányvirág minden része mérgező, lenyelése esetén a szájban és a torokban égő érzést okoz, és megduzzasztja a nyálkahártyát.
  • A könnyező pálma légzőgyökerei és virága mérgező, nedve a bőrön égő érzést okoz, lenyelése esetén a nyálkahártyát megduzzasztja, és nyelési nehézségek léphetnek fel.

Fotó: shutterstock