Otthon

Illatos és tiszta kanapé fillérekből: olcsó házi praktikák a kényes bútor takarítására

A nappali középpontja a kanapé. Itt lazítunk esténként, szunyókálunk hétvégén, ide ültetjük a vendégeket – sokkal komfortosabb úgy használni naponta, ha szép tiszta. Az jó, ha a rendszeres takarításnál átporszívózzuk, de időnként szükség van alaposabb, precízebb műveletekre is.

A felmosás, portörlés, a konyha, fürdő kitakarítása vagy az ágyneműcsere minden háztartásban rendszeresen elvégzett teendő, de a kanapé nem kap ekkora figyelmet. Elég gyakran van használatban, de nem biztos, hogy eszünkbe jut időről időre ezt a bútordarabot is jó alaposan kezelésbe venni. Pedig fontos lenne, akár textil, akár bőr vagy műbőr ülőalkalmatosságról van szó, hiszen azzal, hogy rajta ülünk, fekszünk, eszünk-iszunk is, rengeteg szennyeződés juthat a kanapénkra. Lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan ajánlott tisztítani a kanapét. Nyáron külön öröm, hogy a nyitott ablaknál gyorsabban szárad a nedves szövetfelület, így hamarabb használatba tudjuk venni újra.

1. lépés: Előkészítés

Távolítsunk el minden díszpárnát és egyéb dekorációt a kanapéról, és amit ezek közül lehet mosógépben tisztítani, azt tegyük be a mosásba – ügyelve arra, hogy csakis a használati utasításban jelölt programot, illetve tisztítószert használjuk hozzá. A kanapé anyagából készült, nem eltávolítható huzatú párnákat úgy tisztítsuk tovább, mint a bútort.

2. lépés: Előtisztítás

Porszívózzuk ki alaposan: minden rést, hajlatot; ahová csak lehet, nyúljunk be – használjuk ehhez a porszívó speciális fejeit. Ha van háziállatunk, aki velünk pihenhet a kanapén, legyünk különösen alaposak, használjunk kefés fejet is az átporszívózáshoz. Ne hagyjuk ki a karfákat, a hátsó támlát, és ahol van gomb, redő, zipzár, ott még precízebben végezzük a porszívózást.

3. lépés: Gőzölés

Ezután jöhet egy alapos gőztisztítás – ehhez használhatunk speciális, textilhez való gőzölő eszközt, de a vasalónk gőzfunkciója is remek. Ilyenkor arra figyeljünk, hogy ne érintsük hozzá a vasalót a kárpithoz, tehát ne vasaljuk, csak annyira közelítsük meg, hogy a gőz átjárhassa. Ezzel elpusztíthatjuk a textilben lévő élősködőket, például poratkákat. Ha végeztünk, porszívózzuk át még egyszer a bútort.

4. lépés: Szagtalanítás

Nem „kötelező”, de nagyon hasznos teendő a bútorszövet szódabikarbónával történő szagsemlegesítése. Szórjuk be vele bőven a felületet – a karfát, a háttámlát se hagyjuk ki! Hagyjuk fent 30 percig, majd porszívózzuk össze.

5. lépés: Textilteszt

Mindjárt jön a vegyszeres tisztítás, de ezt még meg kell előznie a textilpróbának. Akár kézi erővel, akár kárpittisztító géppel dolgozunk, fontos, hogy ellenőrizzük, a választott tisztítószer nem teszi-e tönkre a huzatot. Egy kevéssé látható helyen teszteljük le, hogyan viselkedik a szer a textilen. (Ha van, a leírásból, a kezelési útmutatóból ellenőrizzük, milyen szert választhatunk.) Speciális foltot is el kell távolítani róla? Akkor a folttisztító vegyszert is próbáljuk ki egy eldugottabb helyen azelőtt, hogy nagy felületre vinnénk fel.

6. lépés: Folteltávolítás

Ha megvan a biztonságosan használható tisztítószer, menjünk rá először a foltokra. Kezeljük őket, hagyjuk fenn a szert a javasolt ideig, majd ennek lejártával távolítsuk el: töröljük át vízzel, porszívózzuk ki, itassuk fel papírtörlővel a használati utasítás szerint.

7. lépés: Teljes tisztítás

Most mehetünk rá a kanapéra a kárpittisztító géppel, vagy fújjuk be a választott tisztítószerrel, hogy átnedvesedjen a felület, de ne legyen túlságosan vizes. Ezután járjunk el a használati utasításban leírtak szerint: várjunk a megadott ideig, majd töröljük át a felületet, mikroszálas kendővel itassuk fel a felesleget, vagy száradás után porszívózzuk ki jó alaposan.
Nyáron, nyitott ablaknál hamar meg tud száradni a textil. Figyeljünk erre, csakis akkor vegyük újra használatba a kanapét! Tegyük vissza a huzatot, a párnákat, ha tökéletesen megszáradt!

Ha bőrkanapénk van

Ebben az esetben kicsit mások a teendők, de a lényeg ugyanaz: gyors általánosabb áttisztítás után jöjjenek a precízebb műveletek.

1. Töröljük át a kanapét vizes mikroszálas kendővel, hogy a nagyobb szennyeződéseket eltávolítsuk.
2. Következzen egy nagyon alapos porszívózás a szegélyeknél, réseknél, gomboknál, illesztéseknél is.
3. Speciális bőrtisztító szerrel dörzsöljük be a kanapét, kis felületenként haladva. (Előtte nem árt kipróbálni a szert egy kevéssé látható részen.)
4. Nedves mikroszálas kendővel töröljük át a bőrt annyiszor, ahányszor szükséges ahhoz, hogy a vegyszert teljesen el tudjuk távolítani.
5. Végül jöhet a bőr ápolásához ajánlott speciális szer – ezzel meghosszabbíthatjuk a bútor élettartamát, és könnyebb lesz majd letörölni róla a szennyeződéseket.

Tippek mindennapos kanapétisztításhoz

A mélytisztítást követően ezekkel az egyszerű teendőkkel könnyebben meg tudjuk őrizni a kanapénk tisztaságát.

✔ Ha van kézi porszívónk, morzsaporszívónk, időről időre menjünk vele végig a kanapé réseinél, szegélyeinél – azokon a helyeken, ahol felhalmozódik a por és a szennyeződések.

✔ Kellemetlen szagok esetén bármikor bevethetjük a szódabikarbónát. Nem elfedi, hanem semlegesíti a szagot, ezért nagyon praktikus.

✔ A háziállat szőrét speciális kefével pár mozdulattal szedjük össze rendszeresen, így megkönnyítjük a saját dolgunkat.

✔ A díszpárnákat, lehúzható huzatokat tisztíthatjuk gyakrabban, nem csak akkor, amikor nagyon alapos takarítást tartunk. A tisztaság és a rendezettség érzetét adja, ha ezzel rendszeresen foglalkozunk, és a kanapé illatát is frissebben tartja.

✔ Kinyitható kanapék esetén az ágyneműtartót néha porszívózzuk ki „soron kívül”, rengeteg por tud itt felhalmozódni.

Mosókapszulával tilos próbálkozni

A közösségimédia-oldalakon rengeteg videót találni a tide pod cleaningről, vagyis amikor vízben oldott mosókapszulával tisztítják át a kárpitozott felületeket. Valóban nagyon látványos az eredmény, mégsem ajánljuk ezt senkinek. A  mosókapszulák erős, koncentrált tisztítószert tartalmaznak, és ha ezt feloldva felvisszük a textilre, nem tudjuk olyan mértékben eltávolítani, hogy ne maradjon benne vegyszer. Ez később komoly bőrirritációt okozhat, főleg gyerekeknél és háziállatoknál. Igyekezzünk inkább minél kevesebb vegyszer használatával tisztán tartani a  kanapénkat.

Fotó: adobestock