Otthon

Virágzik, de rohad az orchidea alsó levele: így mentheti meg a drága növényt

Nem kell egyből a legrosszabbra gondolni, ha elkezdenek az orchidea levelei sárgulni. A növény legtöbbször még menthető. Meg is mutatjuk, mit tegyen!

Küldtem önnek egy képet az orchideámról. Tavaly ilyenkor kaptam, azóta folyamatosan virágzik, nem volt pihenőideje sem. Nem is ezzel van a baj, hanem azzal, hogy az alsó két levele elkezdett kirohadni, vagy legalábbis úgy néz ki, mintha rohadna. Nem hiszem, hogy túl lenne öntözve, ugyanis körülbelül 10 naponta kap egy kevéske kis vizet. Mit tudna ajánlani, mit tegyek vele, hogy ne legyen ilyen kopasz, és hozzon leveleket? – kérdezte korábban egy olvasónk.

Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértőjének válasza

Szerintem az ön orchideája éhezik, és azért sárgul, mert képtelen ellátni magát tápanyaggal, és ezért csökkenti a felületét. Én az ön helyében hetente egy alkalommal negyed órára tápoldatos vízbe állítanám a cserepet, hogy a növény közege és gyökérzete minél többet fel tudjon szívni a számára értékes anyagokat rejtő vízből. Ez után csepegtessük ki alaposan a cserepet, majd tegyük világos, 20-22 fokos helyre. Orchideák számára csak az orchideatáp használata javasolt, más tápoldat, rossz arányban keverve a növényt megperzselheti.

Érdemes volna megvizsgálni a maradék két levelet, hogy csak porosak-e, vagy esetleg a fehér kis pontok tetvek jelenlétét jelzik. Amennyiben tetves a növény, növényvédőszeres táprúddal kezeljük, vagy tiametoxam hatóanyagú szerrel érdemes beöntözni, több alkalommal. Ez nem fog azonnal hatni, várnunk kell, hogy a szer a növény keringésébe bekerüljön, és a tetvek fogyasszanak a vegyszerből, csak utána pusztulnak majd el.

Fotó: pexels