Otthon

Mindenki kedvence az orchidea: tények és tévhitek erről az igénytelen szobanövényről

Sokan még mindig félnek az orchideáktól, pedig sokkal gyönyörűbb díszei a lakásnak, mint amennyire körülményes a gondozásuk. Kövesse Kiszel Péter kertész szakértőnk tanácsait és növényei minden évben csodálatos virágfürtökkel ajándékozzák meg!

Néhány évvel ezelőtt még luxusnövények voltak az orchideák, ma azonban egyre több faj és fajta kapható, egészen elérhető áron. Az egyetlen probléma velük az, hogy kevés még az információ a tartásukkal kapcsolatban. Valójában két nagy csoportra bonthatóak: melegházi és mérsékeltházi orchideákra.

A kettő között a legfontosabb különbség az öntözésben és a teleltetési hőmérséklet-igényükben van. Melegházi a lepkeorchidea (Phalaenopsis), a Dendrobium , mérsékeltházi a lepkekosbor (Oncidium) és a csónakorchidea (Cymbidium). Velük lehet a leggyakrabban találkozni, és velük a legkönnyebb boldogulni. Mindegyikük számára világos helyet válasszunk, de semmi esetre se tűző napot.

Télen ritkábban, havonta tápoldatozzunk!

Tévhit, hogy az orchidea sok napfényt igényel: természetes élőhelyén, az esőerdőkben is a vastag lombkorona szűri meg számára az erős fényt, így nem csoda, ha lakásban is a hasonló közeget kedveli. A direkt sugarak megbarnítják, sárgítják, elöregítik. Így teleltetésükkor a legvilágosabb helyet válasszuk számukra! A melegháziakat télen-nyáron bent tarthatjuk, így nincs szükség a helyváltoztatásra a hideg hónapokban sem.

A feladat mindössze annyi, hogy a radiátoroktól esetleg tegyük távolabb őket, és az öntözésükre jobban figyeljünk! Egy picit tartsuk szárazabban az orchideákat, és akkor biztos nem rohadnak be, és szépen, szemet gyönyörködtetően virágoznak időről időre. A mérsékeltházi orchideák különleges helyet igényelnek a lakáson belül! A lepkekosbort a hűvösebb éjszakák beköszöntével kell bevinnünk olyan helyiségbe, ahol körülbelül 16–18 fok van a tél folyamán.

Szobaszökőkút mellett, vagy nedves agyaggranulátumra helyezve párásabb körülményeket biztosíthatunk!

Vele ellentétben a csónakorchideát csak akkor tegyük ilyen hőmérsékletre, ha az éjszakák már fagypont körüliek odakinn, mert neki szüksége van egy-két hideg éjszakára ahhoz, hogy aztán szépen elvégezze a feladatát, azaz virágokat hozzon. Ha ezt nem kapja meg, bizonytalanná válik, hogy véghezviszi-e ezt a munkát. A melegházi orchideákat tehát langyosabb helyen tartsuk és mérsékelten öntözzük, míg a mérsékeltháziakat hűvösebb helyen és szárazabb körülmények között helyezzük el télen a megfelelő fejlődéshez és a virágzáshoz. Ha esetleg átültetésre van szükség, akkor azt minden esetben a szirmok lehullása után tegyük!

Ha lehet, esővizet használjunk az öntözésre!

Fotó: shutterstock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete