Egészség Otthon Riportok

Egyszerű, de tökéletes: meg fog lepődni, mi mindenre jó a szódabikarbóna

Konyhánk egyik olcsó alapanyagáról nem is gondolnánk, mennyire sokoldalú és egészséges. Teljesen természetes szer, ami gyorsan és tökéletesen működik.

Szódabikarbónás dezodor

Az izzadásgátló dezodorok nagy része káros alumíniumszármazékokat tartalmazhat. Tudományos kutatások szerint az alumínium nem csökkenti az izzadást, csak eltömíti a pórusokat. Az izzadás természetes folyamat, és ha a méreganyagok nem tudnak távozni a szervezetből, felhalmozódnak, mindez betegségek kialakulásához vezethet. Kaphatók olyan biodezodorok, amelyekben nincsen alumíniumszármazék, de jóval olcsóbban mi is készíthetünk magunknak dezodort. Egy pumpás flakonba szórjuk egy evőkanál szódabikarbónát, majd öntsük rá egy deci desztillált vizet vagy ezüstkolloidot. Ha szeretnénk illatos változatot készíteni, tehetünk bele pár csepp illóolajat. Fontos, hogy minden használat előtt rázzuk jól össze a keveréket.

Elsősegély pattanásra

Ha hirtelen egy nagy pattanással áldott meg minket a sors, próbáljuk ki a váltott borogatásos módszert. Tegyünk rá 10 percre forró borogatást, és cseréljük ki hidegre. Majd megint jöjjön egy forró. Ezután próbáljuk meg kinyomni. Ha nem sikerül, még egyszer megismételhetjük a hideg-meleg borogatást. Sikertelenség esetén hagyjuk pihenni a bőrt. Éjszakára tegyünk rá kevés vízzel elkevert szódabikarbónát, és ragasszuk le egy ragtapasszal. Másnap reggelre szinte nyomtalanul eltűnik majd a csúnya bőrpír.

Körömfehérítés

Ha körmeink megsárgultak a rendszeres lakkozástól vagy a házimunkától, a köröm fehérítéséhez is használhatjuk. Áztassuk 1-2 evőkanál szódabikarbóna-vizes oldatban a kezünket közvetlenül a körömápolás előtt.

Lábgomba és kellemetlen szagok

A szódabikarbonátos lábfürdő gombásodás és fokozott lábizzadás ellen is véd, illetve kezel. Tegyünk egy lavórba langyos vizet és egy evőkanál szódabikarbónát. 15 perc áztatás után töröljük meg gondosan a bőrt, majd húzzunk éjszakára gyapjúzoknit. De a szódabikarbóna a cipőink fertőtlenítésére és szagtalanítására is alkalmas. Ekkor egész éjszakára hagyjuk bent a cipőkben, csizmákban a port. Mindez egyébként segít megakadályozni a lábgomba kiújulását is.

Rovarcsípésre, viszketésre

Kisebb égési sérüléseket (például a napozás utáni leégést) vagy rovarcsípéseket – méh, darázs, pók, hangya – is kezelhetünk szódabikarbónás vízzel. Remekül hűsíti a bőrt, enyhíti a viszketést. De távol tarthatjuk a rovarokat (pl. hangya) is a lakásunktól, ha szódabikarbónát szórunk vándorlási útvonalaikra.

Korpa ellen

Ha hajmosás előtt egy maroknyi szódabikarbónát dörzsölünk száraz fejbőrünkre, könnyen megszabadulhatunk a korpától. De kedvenc samponunkba is belekeverhetjük. Hatékonyabban eltávolíthatjuk vele a hajszálakra ragadt, hajformázó szereket, a lakkot és a zselét például.

A konyhában

A szódabikarbóna főzés közben is számtalan problémára nyújt gyors megoldást. A zöldségek megőrzik élénk színüket, ha főzéskor kevés szódabikarbónát is szórunk a vízbe. Keményebb és tartósabb marad a tejszínhab, ha felverés előtt egy csipetnyit teszünk belőle. Ha sütemények sütésénél fele sütőport és fele mennyiség szódabikarbónát használunk, szép egyenletes tésztát kapunk. Ha nehezen fő meg a hús, főként a marha, egy késhegynyi por felgyorsíthatja a folyamatot.

Fogsor- és fogszabályzó-fertőtlenítés

Két teáskanál szódabikarbónát tegyünk annyi langyos vízbe, hogy a készüléket vagy a fogsort teljesen ellepje a folyadék. A szer tökéletesen eltünteti az ételmaradékokat és a kellemetlen szagokat. Ha a fogkefénket szódabikarbónába mártjuk, akár meg is dörzsölhetjük vele óvatosan a fogászati eszközöket. Sokkal olcsóbb megoldás, de ugyanolyan hatékony, mint a gyógyszertári áztató tabletták.

Fogfehérítés csak óvatosan

Gyakran hallottunk már, hogy a szódabikarbóna fehéríti a fogakat. Ez igaz is, de fogorvosok mégis azt ajánlják, hogy heti kettőnél többször, ne végezzünk ilyen fogfehérítést, mert tönkreteheti a fogzománcot. A szódabikarbóna egyébként a leheletet is frissíti. Tegyünk egy teáskanállal egy fél pohár vízbe, és öblögessünk vele rendszeresen.

Testradír

Pezsdítő testradírt is kavarhatunk. A szódabikarbóna képes maradéktalanul eltüntetni bőrünkről az elhalt hámsejteket. Készítsünk könnyen kenhető pasztát 3 rész szódabikarbónából és egy rész vízből. Kenjük erőteljes, körkörös mozdulatokkal zuhanyzás után a bőrünkre. Végül langyos vízzel ismét tusoljunk le.

Natúr méregtelenítés

Lassan itt a tél, és közeleg a nagy megújulások, méregtelenítések időszaka. A gyógyszertári szódabikarbóna jól lúgosít, illetve savtalanít, így a méregtelenítő kúra szerves része lehet. Persze ezt sem szabad túlzásba vinni, mivel túlzott adagolása izgatja a gyomorfalat, és savtúltermelést válthat ki.  A legjobb, ha külsőleg használjuk, és méregtelenítő fürdőt készítünk belőle. Keverjünk egy kád vízbe 3 evőkanál szódabikarbónát, és 25-30 percen keresztül fürdőzzünk benne.

Emésztést segítő, görcsoldó

Nagyanyáink klasszikus gyomorgyógyszeréről sem szabad elfelejtkeznünk! A szódabikarbónából 1-5 g azonnal ható savlekötő szer, mivel a sav közömbösítésekor felszabaduló széndioxid feszítő és gyenge érzéstelenítő hatása oldja a görcsöt, gyorsítja a gyomor kiürülését, és enyhíti a gyomor fájdalmát.

Fotó: Shutterstock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete