Konyha

Eddig mindenki rosszul csinálta: tudja, valójában ennyi ideig kell áztatni a babot, hogy könnyen puhuljon

A szegények eledele: évszázadokig ez a vélekedés élt bennünk a babfélékről. Családjuk azonban sokkal nagyobb és sokszínűbb, mint eddig gondoltuk volna.

Megmenti az emberiséget
A nagy szemű tarkabab Európában a 17. századtól vált népétellé. Budapest lakossága ennek segítségével vészelte át a világháborús ostromot. A táplálkozástudósok szerint a babfélék segíthetnek felszámolni az éhezést a földön. Vitaminokban, rostokban, ásványi anyagokban gazdagok, jelentős a fehérjetartalmuk, egyes fajtáik antioxidánsokat is tartalmaznak.

Egész Európában szeretik
A tarkabab barna foltjairól kapta a nevét, Közép-Európában a legelterjedtebb. Levesek, egytálételek, raguk, szendvicskrémek, pástétomok, zöldséges fasírtok, hideg és meleg saláták alapanyaga. Akkor a legjobb, ha fűszerekkel vagy más zöldségekkel, levesben vagy alaplében nagyon lassan, alacsony hőmérsékleten fő. A gyöngybab valóban gyöngyre hasonlít. Sütőben is elkészíthető belőle a paradicsomos bab, az angol reggeli alapköve. A flageolet (ejtsd: flazsolé) közepes szemű, fehér, Olaszországban és Franciaországban termesztik. Köretként, de fokhagymás mártással magában is fogyasztják. A holdbab (limabab) ugyancsak fehér, nagy szemű, héja vékony, belseje puha, hamarabb és krémesebbre fő, mint a többiek. Olasz specialitás a vöröses borlotti, amely sok fehérjét tartalmaz. Római babnak is nevezik, és ottani specialitásokat készítenek belőle.

Híres receptek alapja
Holdbabból készül a gulyáshoz hasonló spanyol fabada, kolbásszal, sárgarépával, krumplival, hurkával, szalonnával. Toszkán specialitás cannellino nevű, fehérbabbal főzött tészta. A cassoulet (ejtsd: kásszulé) gyöngybab alapú francia klasszikus. Mindig van benne kacsa- vagy libahús, sonka, malachús, szalonna, tájjellegű kolbász, paradicsompüré, hagyma, zeller, sárgarépa és krumpli. Közel-keleti változata a sólet, az ismert zsidó étel, amely péntektől szombatig sül a langyos kemencében. Lehet benne burgonya, hagyma, árpagyöngy (gersli), csicseriborsó, rizs és tojás, csirke- vagy pulykahús, füstölt hús és kolbász is. Borssal, pirospaprikával, kardamommal, sáfránnyal fűszerezik.

Különleges változatok
Az apró szemű, mélyvörös, fehér csíkos adzukibabot Kínában ünnepi szerencsehozó ételnek tartják. Íze édeskés, süteményekben, pástétomokban is használják. Dél-Amerika vese alakú, aromás fekete babja a híres kubai fekete babos rizs hozzávalója. A vörös bab a texasi-mexikói konyha kedvence, belőle készül a chili con carne darált hússal, paradicsommal, paprikával. Az apró szemű, zöld színű mungóbab köretként ismert, de lisztet is őrölnek belőle. A fava bab a görög Szantorini szigetén és a Közel-Keleten terem, íze a sárgaborsóéhoz hasonlít. A spanyol pinto bab mártogatósok alapanyaga lehet.

Döntsük meg a tévhiteleket!

Áztassuk? Egy teljes éjszakán át nem érdemes, mert ennyi idő alatt megkeményedik, héja ráncossá válik. Néhány óra áztatás is elegendő, de az sem baj, ha teljesen kimarad, ekkor viszont több a főzési idő.

Tényleg puffaszt? A hüvelyesekben levő raffinóz nehezen emészthető anyag, a vastagbélben kezd lebomlani, és ez puffadást eredményez. Hogyan előzhetjük meg?

• Tegyünk fél teáskanálnyi szódabikarbónát a vízbe, de figyeljünk, mert így könnyebben szétfőhet a bab.

• Ne fedjük le a lábast, hogy a gázok az elkészítés során távozzanak.

• A legjobb puffadás elleni fűszer a babérlevél és a köménymag.

• A főzővíz 5 centire lepje el a babot, néhány percig forraljuk, utána lassú tűzön 50-60 percig főzzük.

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete