Konyha

Maradékból finomat: Húsos-babos táskák (empanadas) – Recept

Az ünnepekre általában többet főzünk a kelleténél, de az el nem fogyasztott ételt pazarlás lenne kidobni. Készítsünk inkább változatos fogásokat belőlük!

Húsos-babos táskák (empanadas)

Hozzávalók 16 darabhoz:
• 30 dkg finomliszt
• 12 dkg vaj vagy margarin
• 2 tojás
• 1 evőkanál tejföl
• 1 teáskanál só
A töltelékhez:
• 15 dkg maradék sertéshús a szilveszteri sültből
• 20 dkg főtt fehérbab (konzerv)
• 1 kis fej vöröshagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 dl tejföl
• 1 evőkanál mexikói fűszerkeverék
• 1 teáskanál őrölt pirospaprika
• só, frissen őrölt bors
• 1 teáskanál római kömény
• 1 evőkanál olívaolaj

1. A töltelékhez a finomra vágott vöröshagymát olívaolajon, a zúzott fokhagymával együtt puhára dinszteljük. Hozzáadjuk az apró kockákra vágott sertéshúst. Mexikói fűszerkeverékkel, római köménnyel és pirospaprikával ízesítjük. A lecsöpögtetett babot, majd a tejfölt is összekeverjük vele.
2. A tésztához a lisztet elkeverjük a sóval, hozzáadjuk a lágy vajat, 1 tojást és 1 evőkanál tejfölt. Összegyúrjuk, és azonnal nyújthatjuk is.
3. A sütőt 200 Celsius-fokra előmelegítjük. A tésztát 3-4 mm vastagra nyújtjuk, és nagy méretű fánkszaggatóval vagy pohárral köröket vágunk belőle. A tészta­karikákra ráhelyezünk egy keveset a húsos töltelékből, félbehajtjuk őket, a széleket villával összenyomkodjuk.
4. A töltött batyukat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, a tetejüket megkenjük a felvert tojással, majd az előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.

Fotó: Vrábel Kriszta

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete