Konyha

A leghaszontalanabb holmik tárháza: 10 dolog, amit már most kidobhat a konyhaszekrényből

Csak nyugalom, nem olyan nagy feladat vár ránk, de sokkal jobban érezzük majd magunkat, ha nem maradnak felesleges kacatok a lakásban az új évre.

Rengeteg feladtunk volt az óévben, és még karácsony előtt sem maradt időnk az otthonunk rendbetételére, vagy csak ott takarítottunk, ahol a papok táncolnak? A két ünnep között talán lesz alkalmunk átnézni a konyhaszekrényt és annak tartalmát. A rendrakás és a szanálás is nagyon jót tesz a pszichének – pakolás, szortírozás közben megszabadulhatunk a káros, fájó gondolatoktól is, tiszta lapot nyitva az új évnek. Tegyük a szívünkre a kezünket, biztosan szükség van harminc bögrére vagy a soha nem használt kisgépekre? A következő dolgoktól nyugodtan megválhatunk, mert biztosan nem fognak hiányozni.

1. Duplán megvan
Nyilvánvalóan nehezen dobunk ki vagy ajándékozunk el olyan eszközöket, amelyek bármikor jól jöhetnek. De most őszintén! Mikor volt szükségünk utoljára egyszerre két fokhagymaprésre, fagyis kanálra vagy húshőmérőre? Válasszuk ki a kedvencünket, és adjuk oda a másikat egy barátnak, ismerősnek, vagy vigyük be egy cseriti boltba.

2. Promóciós termékek
Még mindig a szekrény mélyén porosodik az a kulacs, amit a cégtől kaptunk tavaly karácsonyra, akárcsak az a valami, amit egy sporteseményen nyertünk, vagy a búcsúban lőttünk? Semmi értelme ennyi mindent tartogatni, főleg, ha azok károsak is lehetnek a szervezetre. Ne feledjük, hogy a régebbi műanyag palackok tartalmazhatnak BPA-t (olyan vegyi anyag, amit a termékhez adnak a gyártás során, beleértve a műanyag palackokat és a higiéniai termékeket), és bizonyítottan különféle egészségügyi problémákat okoznak.

3. Felhalmozott bögrék
Anélkül, hogy észrevennénk, a csészék könnyen túlerőbe kerülhetnek a szekrényben, és a terjedelmes fogantyúik hamar elfoglalják az összes helyet. Az a legjobb, ha mindegyiket kipakoljuk, és csak azokat tesszük vissza, amelyekből tényleg szoktunk inni. Abból, ami túl kicsi vagy túlságosan felmelegszik a mikróban, úgysem fogunk teázni. Azok új életre kelhetnek virágcserépként, ceruzatartóként, de akár gyertyát is önthetünk beléjük – ezek lehetnek csorba, sérült porcelánok is.
Ha egyiktől sincs szívünk megszabadulni, fontoljuk meg a bögreakasztót a szekrény alá, ami praktikus és egyben fel is dobja a teret.

4. Beporosodott gépek
Valóban nehéz megválni azoktól az eszközöktől, amelyekért egyszer pénzt adtunk, és más háztartásban hasznosak – de nem nálunk. Ilyenkor jól jöhet a „kétéves szabály”, ami annyit jelent, hogy ha 24 hónapja nem dolgoztunk egy készülékkel, akkor nem is fogunk. Ezeket a darabokat – főleg, ha egyszer sem fogtuk be őket –, el is adhatjuk (mondjuk, a Marketplace-en), a viseltesebb gépeket pedig eladományozhatjuk. Valaki biztosan nagy hasznukat fogja venni.

5. Lepattogzott serpenyők
A piszkos sütőedényeket és serpenyőket meg lehet tisztítani, hogy visszanyerjék az eredeti formájukat, de ha a felület már lepereg a tapadásmentes edényről, akkor valószínű, hogy az ételbe is kerül, ami nagyon káros a szervezetre. Ezeket a darabokat mindenképpen dobjuk ki, és vegyünk helyettük újat. Az újak esetében pedig figyeljünk arra, hogy soha ne tisztítsuk dörzsivel, erős, durva szivaccsal, ne nyúljunk bele éles eszközzel, ne használjuk nagy lángon, illetve ne melegítsük elő, mert az károsítja a felületet és a tapadásmentes tulajdonságokat.

6. Árválkodó darabok
Távolítsuk el az összes műanyag ételtartót és fedelet a szekrényből, amelyek nem találnak párra. Mégis mit kezdenénk egy fedő nélküli dobozkával?

7. Nem szükséges receptek
Tele van a konyha szakácskönyvekkel, de évek óta még csak kis sem nyitottuk őket? Az a darab, amiből legalább két éve nem főztünk, új gazdára vár. Ha van olyan, amelyből csak egy-két receptet szoktunk készíteni, azokat fotózzuk le vagy szkenneljük be. A kedvenc receptjeinket összegyűjthetjük egy iratgyűjtőben, a szakácskönyveket pedig elajándékozhatjuk a szomszédunknak vagy a barátnőnknek. Különösen nagy hasznát veheti az a személy, aki még csak kezdő az ételkészítésben.

8. Elhasznált vágódeszkák
Akármennyire is szeretünk húst vágni a széles vágódeszkán, ha több, jól látható sérülés, csíkozás is van rajta, akkor ezekben a bevágásokban könnyen megbújhatnak a baktériumok, amelyek aztán a tányéron kötnek ki. Ha fából készült, akkor lehet belőlük alátét forró edények alá, vagy kikerülhet a garázsba barkácsoláshoz, diótöréshez. De a műanyagok nem jók erre, azoknak a szelektív szemétben a helyük.

9. Hiányos tányérok
Lehet, hogy vannak olyan csorba tányérok, csuprok, amelyektől nem szeretnénk megválni, mert egykor fontosak voltak, és évek óta azt tervezzük, hogy megjavíttatjuk őket. Itt az ideje, hogy kidobjuk ezeket is az étkészletből, mert nem­csak csúnyák, de balesetveszélyesek is, könnyen megvághatnak.

10. Rongyos konyharuhák
A jelentős foltokkal, szakadásokkal, égési sérülésekkel tarkított rongyokat újrahasznosíthatjuk a takarításnál, vagy a férjünk a műhelyben, a garázsban. De el is vihetjük egy használtruha-gyűjtő pontra, hogy ipari törlőrongyként, fonalként, textil alapanyagként, esetleg töltő- vagy másodlagos tüzelőanyagként kapjanak új életre.

Szöveg: Sinkó Edit

Fotó: Adobestock, Getty images

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete