Otthon

Leander teleltetése hely hiányában: most jött el az idő a cselekvésre, így csinálja

Azok, akik kis kerttel vagy terasszal rendelkeznek, tavasszal gyakran elcsábulnak különféle mediterrán évelőkre a kertészetekben. Nyár végéig általában nincs is velük gond, de ősszel, amikor jönnek a hideg, fagyos éjszakák, kapkodunk, hová is mentsük kedvenceinket?

Általában a hely hiánya vagy szűke okozza a bajt. A leander, a murvafürt és az angyal-trombita beéri egy 8–10 fok közötti világos helyiséggel. Nem kell rögtön télikert, megfelelő lehet egy lépcsőház vagy egy ablakos garázs is. A citrusfélékkel és a golgotavirággal  már más a helyzet, számukra egy 12–16 fokos világos hely lenne a legmegfelelőbb. Természetesen eltűrik az ennél hűvösebbet is, de akkor már lombhullás, illetve megfázás jelentkezhet.

Ha nem férnek a növényeink egymástól, metsszük vissza őket, de csak mértékkel, különben szegénykék nyurga, kajla, egyszóval nem valami mutatós hajtásokat nevelnek. A tavaszi ifjító, alakító metszést, ahogyan a neve is mutatja, tavasszal kell majd elvégezni. A kulcs a megfelelő teleltetéshez a szellőzés biztosítása, hogy ne melegedjen túl napos idő esetén sem a teleltető helyiség, illetve a megfelelő öntözés. Télen igen szárazon kell tartani a mediterrán növényeinket. Elegendő lehet a havi egyszeri, maximum kétszeri nedvességgel való ellátás. A túlöntözést lombhullással, illetve sárgulással jelzik, majd gyökérrothadással viszonozzák. Ne feledkezzünk el a tápoldatozásról télen sem, azzal a különbséggel, hogy csak a nyári dózis felét adagoljuk ki az öntözések alkalmával!

Fotó: shutterstock