Otthon

Láthatatlan ellenségek az otthonunkban: a padló és az új bútor is megbetegíthet

Akár nagyítóval is lehetne vizsgálni egy-egy lakást, olyan tisztaság uralkodik. Mégis lehetnek olyan problémák, amelyek ugyan láthatatlanok, de az egészségünkre káros hatással vannak!

A megbújó ellenség

A háziasszonyok egyik legalattomosabb ellensége a penész, hiszen sokszor hiába takarítanak a legnagyobb gonddal, hiába figyelnek oda a lakás minden négyzetcentiméteré-re, előfordulhat, hogy a fekete foltokkal még sem bírnak.

„Okozhatja csőrepedés, beázás, rossz szigetelés, de a belső páralecsapódás miatt is előfordulhat, ezért a fürdőszoba különösen érzékeny terület. Nincs olyan kicsi penészfolt, ami ártalmatlan lenne! – figyelmeztet a szakértő, Dr. Rudnai Péter. – Már egy egészen kevés is elég ahhoz, hogy irritálja a szervezetünket, vagy tartósan köhögni kezdjünk. Ha azt tapasztaljuk, hogy nem náthával, megfázással küzdünk, és mégis sokat krákogunk, köhögünk, azonnal kezdjünk a penészre gyanakodni. Súlyosabb esetben allergiát vagy krónikus légzőszervi betegséget is okoz!”

Fújjunk a veszélyre

A nappali sarkában ott lapul a lakásillatosító, ami félóránként levendulával „borítja be” a teret, a WC-t minden nap légfrissítővel fújjuk tele, sőt, még a fránya bogarak ellen is valamilyen aeroszolos kütyüvel
védekezünk.

„Ha egyszerre több ilyet alkalmazunk, az nincs jó hatással a szervezetünkre, légúti problémákat okozhat. Ha mindenképpen szükséges, próbáljunk ki valamilyen zselés, légpárnás terméket!”

A padlóból jöhet baj

Több vizsgálat is bebizonyította, hogy azoknak a gyerekeknek a körében, akik olyan lakásban élnek, ahol PVC-padló van, sokkal több a légúti megbetegedés.

„Nem véletlen, hogy amikor a szülők asztmás panaszokkal viszik a csemetéiket kivizsgálásra, az az orvos első kérdése, hogy »Na, és milyen padló van az otthonukban?«. A PVC-padló olyan anyagokat tartalmaz, amelyek hosszú távon rossz hatással vannak a szervezetre. A legsemlegesebb ilyen szempontból a parketta, vagy ha lehetőség van padlófűtésre, akkor a kőburkolat. Az új építési anyagok, új technológiák hatásait egyelőre nem ismerjük eléggé” – tette hozzá a szakértő.

Új bútorok, új problémák

Mennyire boldogok vagyunk, amikor végre lehetőségünk van arra, hogy felújítsuk a lakásunkat, új berendezési tárgyakkal vegyük körbe magunkat. De nem leszünk ilyen vidámak, ha megtudjuk, hogy milyen veszélyeket rejthetnek!

„Általában az alacsonyabb árkategóriájú bútorok, amelyek préselt lemezekből készülnek, okozhatnak problémát – folytatja Rudnai Péter. – Ezekben az összetartó anyag a leggyakrabban formaldehid alapú gyanta. Ha az új holmiknak erőteljes, legrosszabb esetben szúrós szaga van, egész biztosan erről van szó. Körülbelül egy év alatt párolog el a formaldehid, addig annyit tehetünk, hogy minél gyakrabban szellőztetünk a lakásban, lehetőleg nagy léghuzattal. Egyébként ez a légszennyező köhögést, allergiát okozhat.”

Ez is gáz

Sajnos a mai napig nagyon sok lakásban megtalálhatóak kivezető nélküli gázkészülékek, leggyakrabban bojlerek.

„A különböző híradásokban gyakran hallunk arról, hogy valaki szén-monoxid-mérgezés miatt kórházba került. De nem kell ahhoz kórházba kerülni, hogy ez az anyag károsítsa a szervezetünket. Bőven elég, ha nap mint nap
belélegzünk belőle egy keveset ahhoz,
hogy egyes érzékeny szervünkben, például a szívben vagy az agyban oxigénhiányos állapotot okozzon. Vagyis érdemes mielőbb lecserélni az ilyen készülékeket!” – javasolja a szakértő.

Magunkra kenjük

A lakáson belül a piperepolcunkon is megbújhatnak olyan dolgok, amelyek károsak lehetnek.

„A vizsgálatok során arra jutottak, hogy egyes kozmetikumok, akár az alapozó arcfesték alkotórészei, például a higanyvegyületek is felhalmozódhatnak a szervezetben. Ugyan a termékeken rajta vannak a megengedett határértékek, de így is oda kell figyelni a gyakori használatra.”

Fotó: shutterstock