Otthon Riportok

Nem lehet eleget beszélni róla: a szén-monoxid színtelen, szagtalan és halálos – Így előzze meg a bajt

Gyorsan és kíméletlenül tör be a lakásba az életveszélyes szén-monoxid gáz, minden évben végzetes balesetek százait okozva. Ahhoz, hogy biztonságban tudjuk magunkat és a családunkat, muszáj védekeznünk ellene.

A fűtési szezon beálltával egyre több szén-monoxid-mérgezés történik Magyarországon. A katasztrófavédelem tűzoltóegységeit évente 600 esetben riasztják a gázzal összefüggő esetekhez. Ezek felében kisebb-nagyobb mértékű mérgezés is történik, és ritkán ugyan, de olyan is előfordul, amelyik halálesettel jár. Ám mielőtt azt hinnénk, hogy ez a veszély kizárólag akkor áll fenn, amikor befűtünk, nagyot tévedünk. Sajnos jó időben, akár nyáron is érhet minket baj, hiszen sokan a meleg vizet is kazánnal állítják elő az otthonaikban. Az a 2021 júliusában bekövetkezett tragédia is ezt bizonyítja, amelyben egy négytagú család vesztette életét egy hatodik kerületi lakásban. A tűzoltók és a gázszolgáltató munkatársai is magas szén-­monoxid-koncentrációt mutattak ki, ezért rögtön le is választották a hálózatról az ott működő fűtő- és vízmelegítő készüléket. Az eset nagyon megrázta az egész országot, ismeretlenül is gyászolták a háziorvosként dolgozó férfit, a feleségét és két gyermeküket.

Okok és tünetek

Ahhoz, hogy ne következhessen be a tragédia, nem árt tisztában lennünk azzal, milyen helyzetekben keletkezhet a legkönnyebben halálos veszély:

  • Eltömődött vagy hibás tervezésű kémény használatakor, illetve, ha a szél visszanyomja a füstgázokat .
  • Ha túl sok tüzelőberendezést kötünk be egy kéménybe.
  • Amikor a lakásban nyomáscsökkenés jön létre, például nagy teljesítményű konyhai elszívó, központi porszívó, üzemelő kandalló működése esetén.
  • A gépjárművek zárt térben (garázsban, mélygarázsban, alagútban) való járatásakor.
  • Mivel rengeteg bajforrással kell számolnunk, az is életet menthet, ha gyorsan felismerjük a mérgezés tüneteit. Vajon mikor kell erre gyanakodnunk?

Amennyiben kábultnak vagy zavartnak érezzük magunkat, zúg a fülünk, fáj a fejünk, szédülünk, hányingerünk van és kipirosodik a bőrünk, azonnal menjünk ki a szabad levegőre, és hívjunk segítséget (tárcsázzuk a 112-es segélyszámot)! Ha többen is tartózkodunk a házban, és mindenki „furcsán” érzi magát, teljesen egyértelmű, hogy nem biztonságos a zárt tértben maradni. A szakemberek szerint sokan elbagatellizáljak a helyzetet, és a mérgezés későbbi szakaszaiban (izomgörcsök, hányás, bénulás, majd a legsúlyosabb esetekben eszméletvesztés) már nem tudnak segítséget kérni.

Nem mindegy, milyen az érzékelő

A biztonságunk érdekében minden évben ellenőriztessük szakemberrel a fűtési berendezéseket. Ha a készülékek már nem megfelelőek, érdemes beruházni a korszerűsítésre. A modern rendszerek ugyanis olyan biztonsági elemekkel vannak felszerelve, amelyek használatával minimálisra csökkenthetjük az esélyét, hogy otthonunkban szén-monoxid-mérgezést kapjunk.

A szén-monoxid-érzékelőn se spóroljunk: fülsiketítő hanggal figyelmeztet, ha veszélyes gáz jut a levegőbe. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság javaslata szerint a készüléket csak megbízható forrásból, műszaki cikkeket forgalmazó üzletben szabad vásárolni, és azt a gyártó előírásainak megfelelő helyre és megfelelő módon kell telepíteni.

Fontos tudni, hogy ezeknek az érzékelőknek is van szavatossági idejük. Az élettartamuk általában 5 év, ennek még a lejárata előtt (!) le kell cserélni őket. Mivel azonban az időtartam lehet kevesebb is, telepítéskor feltétlenül írjuk fel magunknak a szavatossági idő lejáratának a dátumát! Lehet, hogy érdemes több készüléket is beszerezni, hogy biztosan felébredjünk rá éjszaka, vagy akár a garázsban is meghalljuk a riasztást.

A helyiségben oda tegyük a berendezést, ahol levegőt veszünk – vagyis fejmagasságba. A hálószobában a fekvő helyzetet kell figyelembe vennünk, a fürdőszobában pedig az ajtónyílás felső éle alatti magasságban van a legjobb helyen. Arra is figyeljünk az elhelyezésnél, hogy ne eshessen le vagy dőlhessen el az életmentő szerkezet.

Egyre több a segélyhívás

Jó hír, hogy láthatóan többen figyelnek oda a családjuk biztonságára. A katasztrófavédelem szakembereinek tapasztalatai szerint ugyanis egyre több háztartásban használnak nálunk is szén-monoxid-érzékelőt. Ezt abból mérik le, hogy nő a telefonhívások száma, vagyis többen figyelnek fel időben a lehetséges veszélyre – ez pedig a halálos balesetek előfordulásának csökkenésére utal.

„A statisztikai adatokból jól látszik, hogy egy érzékelő megvásárlása biztosan megtérülő beruházás. A gondosan megválasztott és jó helyre telepített készülék ugyanis életet menthet” – olvasható az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján. Ha még nem tettünk semmit a védekezés érdekében, cselekedjünk mihamarabb, hogy megóvhassuk magunkat, szeretteinket.

Számokban kifejezve

Mivel ez a gáz kis koncentrációban is rendkívül mérgező, a szakemberek egy speciális mértékegységben, ppm-ben (parts per million, milliomod részben) mérik a jelenlétét. Egy ppm-nyi gáz jelenléte annyit jelent, hogy egy köbméter levegőben egy köbcentiméter van belőle.

  • 200 ppm koncentrációjú szén-monoxid enyhe fejfájást, fáradtságot, szédülést, illetve két-három órán belül hányingert válthat ki.
  • 400 ppm erős fejfájást okoz egy-két órán belül, három óra elteltével pedig életveszélyes lesz.
  • 800 ppm hányingerhez, émelygéshez, két órán belül eszméletvesztéshez, három óra alatt pedig halálhoz vezet.
  • 1600 ppm már húsz perc alatt erős fejfájást, szédülést és hányingert okoz, egy órán belül az életet veszélyezteti.
  • 3200 ppm jelenléte öt-tíz percen belül erős fejfájáshoz, hányingerhez és émelygéshez, tizenöt-húsz percen belül pedig tragédiához vezet.
  • 6400 ppm koncentrációban már egy-két percen belül tapasztalhatók a fenti tünetek, a halál beállta tíz-tizenöt percen belül várható.
  • 12 800 ppm néhány percen belül végzetes méreg.

Ha tehát a gáz koncentrációja a lakásunk levegőjének 1,28 térfogatszázalékát eléri, három percen belül halált okoz!

Szöveg: Sinkó Edit

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete