Otthon és Kert

Kártevő a spenóton: erre gyanakodjon, ha apró lyukak vannak a leveleken

Kártevő lehet a ludas, méghozzá olyan, amelyik igencsak megörült a hosszú, elhúzódó, meleg időjárásnak, és talán rajzásnak indult a veteményes környékén.

Kiskertemben, melynek fekete földje van, az ültetett sóskám levelein gombostűfejű lyukak keletkeztek. Ugyanez kezd látszani a frissen kelő spenóton is. Tanácsát kérem, mi okozza ezt, és hogyan tudnám megszüntetni? – kérdezte korábban egy olvasónk.

Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértőjének válasza

Tippem több is van, de biztosat mondani kép vagy növényminta nélkül sajnos nem tudok. Ilyenkor több szempontból kell vizsgálódni. Sokszor előfordul ilyen tünet erős napsütésben, amikor a vizes levélen a vízcsepp úgy fokuszálja a napsugarakat, hogy azok kiégetik a levelet, mely lyukacsossá válik.

Gyakran azonban valamilyen kártevő vagy kórokozó a ludas. Ezek közül számos olyan van, amelyik először barna, majd szürke foltokat okoz. Ezek később kilyukadnak, de a spenót és a sóska esetében nem tanultunk ilyenekről.

Véleményem szerint inkább valamilyen kártevő lehet a ludas, méghozzá olyan, amelyik igencsak megörült a hosszú, elhúzódó, meleg időjárásnak, és talán rajzásnak indult a veteményese környékén. A tippem valamilyen földibolha, mely a leírtakhoz igencsak hasonlító kártételt csinál. Ellene védekezni csak permetezéssel lehet, amit Decissel érdemes elvégezni.

Kiszel Péter további növényvédelmi szaktanácsait ide kattintva tudja elolvasni.

Fotó: fotolia