Riportok

Kincset érő gyomok a kertben: irtás helyett keverje ételbe, teába ezeket a gyógynövényeket

Nem is hinnénk, hogy gyomlálás közben milyen értékektől próbálunk szabadulni! Gaznak gondolt, ehető növényektől, amelyeket érdemes megtartani és ételekbe keverni.

Amikor gazolás közben ehető növényeket gyűjtünk, legyünk épp olyan figyelmesek, mint amikor zöldséget vagy gyümölcsöt szedünk. Ha pedig a vadonban keresgélünk, semmiképpen ne forgalmas út mentén vagy szeméttelep, szennyvíztároló közelében tegyük, mert így sok-sok káros anyagot is begyűjthetünk. Mindig győződjünk meg arról, hogy a gyűjtési területet nem permetezték-e. És most lássuk, milyen kincsekre tehetünk szert!

Nagy csalán

Szedésekor érdemes kesztyűt használnunk, mert érintése égő, maró, viszkető hólyagokat okoz. Fontos, hogy mielőtt felhasználnánk, dobjuk be fél percre forró vízbe, hogy ne csípjen. Készíthetünk belőle teát, főzeléket, salátát, tehetjük szószokba, ragukba. Kiváló vértisztító, és veseműködést serkentő hatása van.

Közönséges tyúkhúr

Késő őszig, gyakran még az enyhe télen is virágzik. Az egész föld feletti része alkalmas konyhai felhasználásra, nyersen salátának, de főzelékként vagy levesben is jól érvényesül a picit kesernyés íze. Óvatosan szedjük, mert virág nélkül összekeverhető a mérgező mezei tikszemmel – annak a virága nem fehér! A növény fogyasztását természetgyógyászok ajánlják a koleszterinszint csökkentésére, vízhajtásra, köhögésre.

Fehér és vörös here

A fehér és vörös here az a növény, amelyből a réten koszorút szoktunk fonni, de az erdők szélén, vagy a kertünk gyepében is gyakran megtelepszik. A népi gyógyászatban évszázadok óta használják a belőle készült főzetet légúti fertőzések, köhögés, szamárköhögés, gombás fertőzés, gyomornyálkahártya-gyulladás, depresszió megszüntetésére, külsőleg pedig pikkelysömör és ekcéma kezelésére ajánlott.

Kövér porcsin

Elágazó, vöröses és finoman szőrözött száráról ismerjük meg, sárga virágjai kettesével, hármasával csüngenek. A növény szárazabb területeken is megél, a gyökerét kivéve teljes egészében felhasználható. Főzhetünk belőle teát, párolhatjuk, rántottába is tehetjük, vagy akár mártásokba, szószokba is kerülhet. Az idősebb növény megpárolva a spanyol konyha nagy kedvence.

Mezei sóska

Leginkább a hegyvidékeken és vízparton lévő kertekben, nedves élőhelyeken bukkanhatunk rá. Eső után érdemes szednünk, késő őszig van erre lehetőségünk. A növény bővelkedik vasban, foszforban és káliumban, A-, B-, C-vitamin és folsav található benne. Vizelethajtó, hashajtó, nyálkaoldó és kiváló immunerősítő. Salátának, levesnek és főzeléknek remek, íze jól illik burgonyás ételekhez vagy lencsefőzelékhez, turmixba, de akár omlettbe is.

Pásztortáska

A paperszénye néven is emlegetett növény a gyermekkorunkból ismerős – ha lehúzzuk a terméstövet, belőle lehet csörgőt készíteni. A felső, virágos-leveles hajtását kell gyűjteni. Vérzéscsillapító hatású, kedvezően hat a menstruációs fájdalmakra, a változókori panaszokra. Teát főzhetünk belőle, de ízesíthetjük vele a salátánkat, a levesünket is, szárított magjait őrölve, borsként használhatjuk.

Paraj libatop

Magas kalcium-, vas- és fehérjetartalma miatt egészséges. A spenóthoz hasonlóan használható salátának és levesnek, de készüljünk fel, hogy valamivel hosszabb főzési időt igényel. Megszárított és őrölt magvai a sütéshez-főzéshez, lisztbe keverve is alkalmazhatók a konyhában.

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete