Bár ha keresnénk, akkor is aligha találnánk valakit, akinek a sütő kisuvickolása a kedvenc elfoglaltságai közé tartozik, néha akkor is muszáj megcsinálni. A beleégett zsíros gőz, kifröcsögött olaj egy idő után ugyanis olyan vastag réteget hoz létre benne, ami elkezdhet füstölni és rossz ízűvé is teszi az ételeinket. Minél tovább hagyod újra és újra rásülni az ételmaradványokat, annál nehezebb lesz lesikálni őket. Ezért muszáj rendszeresen takarítani a sütőt, hogy ne legyen pokoli munka a ráégett maradványok kapirgálása. Most mutatunk egy egyszerű módszert, amivel, ha nem is lesz továbbra sem kedvenced a konyhatakarításnak ez a része, legalább nem fogod utálni.
Egyetlen olyan jól bevált, környezetbarát és olcsó módszert kell csak megtanulnod, amivel még a régi készülékek is újjá varázsolhatók.
Hogyan tisztítsuk a sütőt szódabikarbónával?
A zsíros, rászáradt foltok vagy a ráégett ételmaradékok könnyen eltávolíthatók szódabikarbónával. Ez egy biztonságos és környezetbarát szer, amely nem karcolja meg a felületet, és kiváló szagsemlegesítő. Ha a sütőlapjaid és rácsaid erősen szennyezettek, először áztasd be őket forró vízbe folyékony mosogatószerrel vagy néhány evőkanál szódabikarbónával.
Hogyan tisztítsuk meg a sütőt súrolás nélkül?
- Ezután vigyél fel szódabikarbónából és vízből készült pasztát 3:1 arányban a sütőben lévő összes szennyeződésre (falak, rácsok, üveg elemek): azaz minden 3 evőkanál szódabikarbónához adj 1 evőkanál vizet.
- Hagyd a pasztát legalább egy órán át dolgozni a szennyeződésen.
- Ezután egyszerűen töröld át a sütőt egy nedves szivaccsal. A szennyeződésnek el kell tűnnie, akárcsak a kellemetlen szagoknak.
Hogyan tisztítsuk a sütőt ecettel?
Kisebb foltok esetén az 1:1 arányú ecet és víz keveréke is jól működik.
- Öntsd egy szórófejes flakonba, és fújd be az összes foltot, majd néhány perc múlva töröld át szivaccsal.
- Ez a keverék kiválóan alkalmas az üvegfelületeken lévő zsíros lerakódások eltávolítására is.
A makacs szennyeződések eltávolításához pedig használhatsz egy másik egyszerű trükköt is.
- Önts vizet, ecetet és egy kevés folyékony mosogatószert egy hőálló edénybe, majd kapcsold be a sütőt.
- Állítsd légkeverésre, a hőmérsékletet pedig 150 Celsius-fokra.
- 45 percen belül a keverék feloldja a zsírt, az odaégett szennyeződéseket és a lerakódásokat a gőzben.
- Miután a sütő lehűlt, puha ruhával vagy szivaccsal töröld át.
- Ha zavar az ecet szaga, megismételheted az eljárást, ezúttal egy kanál fahéjat oldva fel a vízben.
Ez is érdekelhet:
Hogyan tisztítsuk a sütőt sóval és citrommal?
Ha még mindig nem győztünk meg, hogy a sütőtakarítás lehet egyszerű is, akkor íme még egy módszer, amit kipróbálhatsz. A zsírlerakódások és az odaégett szennyeződések könnyen eltávolíthatók a sütőből finom só, citromlé és víz keverékével.
- Egyszerűen keverj össze 5 evőkanál sót 4 evőkanál citromlével és 2 evőkanál vízzel.
- Vidd fel a keveréket a szennyezett területekre, és kapcsold be a sütőt fél órára légkeveréses üzemmódban (70 fokos hőmérséklet).
- Lehűlés után egyszerűen töröld át a sütő belsejét egy nedves szivaccsal.
Fotó: gettyimages