Otthon és Kert

Végre egyértelműen eldőld: kell sütőpapír az air fryerbe, vagy mind meghalunk tőle?

Ha te is az új konyhai szenzáció, az air fryer szerelmese és használója vagy, akkor biztos olvastál már róla egy csomó cikket, hogy akkor kell-e sütőpapír a forrólevegős sütődbe, vagy sem?
air fryer sült krumpli

Még tavaly nyáron-ősszel, amikor ezeknek a készülékeknek az ára végre kezdett normális lenni, egyre többféle jelent meg a piacon és nagyon sokan beszereztek egyet maguknak is, az volt a mondás: tegyél bele papírt, majd nem ég oda semmi az aljára, szinte el sem kell mosogatnod. Aztán persze jöttek a vészmadarak, mondván, mindent és bármit, csak a sütőpapírt ne! Utánajártunk, most akkor melyik az igazság és találtunk végre egy olyan leírást, ami elég biztosnak tűnik, hogy veletek is megosszuk.

Ez is érdekelhet: Tökéletes air fryer kaják vacsorára 400 forint alatt: hipergyorsan elkészülnek

Tudtad?

Fred van der Wey, egy holland feltaláló, egy olyan módszert keresett, amellyel ropogós sült krumplit lehet készíteni olajban sütés nélkül, amikor 2005-ben előállt egy légkeveréses forrólevegős sütő ötletével. Három évnyi fejlesztés után 2010-ben bemutatta a Philips által gyártott fritőzt a Nemzetközi Elektronikai Vásáron (Internationale Funkausstellung). A Philips volt az első, amely forgalomba hozta, és ma már minden márkától kaphatók air fryerek.

A válasz egyszerű: ne használj sütőpapírt az air fryerben!

sült csirke air fryerben

Sokan használunk sütőpapírt, hogy az air fryer ne koszolódjon be túlságosan, és hogy utána könnyebb legyen tisztítani. A gyártók azonban egyértelműen tiltják: soha ne használjunk sütőpapírt a forrólevegős sütőben. Ennek pedig az az oka, hogy a sütő aljának papírral való letakarása megzavarhatja a forró levegő áramlását, ami az air fryer hatékony működését biztosítja.

Ha ez az áramlás megváltozik, egyenetlen lesz a sütés és rosszabbak lesznek az eredmények.

Továbbá, ha a papír nincs megfelelően rögzítve, elmozdulhat a fritőz belsejében és kigyulladhat. Elmozdulhat és elzárhatja a fűtőelemeket, vagy olyan helyekre ragadhat, amelyeknek nem szabadna érintkezniük gyúlékony anyagokkal, például az ilyen típusú papírral, ami károsíthatja a készüléket, vagy akár tüzet is okozhat.

Az ételt melegítő forró levegő 360 fokban kering az étel körül, és elegendő helyre van szüksége ahhoz, hogy minden irányban szabadon áramolhasson. A sütőpapír használata megakadályozza ezt a hatást, így az étel nem egyenletesen sül és nem lesz ropogós sem. Ha nem szeretnél sokat a mosogatással bajlódni, választhatsz az air fryerhez tervezett szilikon tálcákat vagy perforált formákat, amelyek akadálytalan légáramlást biztosítanak. Így finomabbak lesznek az ételeid és meghosszabbíthatod az air fryer élettartamát is.

Ezeket olvastad már?

  1. Belehalt a kísértésbe Romy Schneider: Alain Delon segített beteljesíteni a meseszép színésznő végzetét
  2. A legszebb arcú színésznőnek tartották, mégsem hallották meg Szerencsi Éva segélykiáltását
  3. Rákkeltő lehet a kávé, ha így fogyasztod: csak ezt ne csináld vele

Forrás

Fotó: gettyimages