Van, aki a napsütötte ablakpárkányra, más a hűtő tetejére esküszik (ahol mindig meleg van), ha paradicsom utóérleléséről van szó. Azt viszont biztos, hogy szeptemberben már szinte mindenki találkozik azzal a problémával, hogy a tövükön figyelő zöld paradicsomok már sehogy sem akaródznak bepirosodni. Ilyenkor kipróbálhatod Borbás Marcsi trükkjét a zöld paradicsomok felhasználására, vagy ki is ránthatod, ahogy Daisy írja a receptjében, de megpróbálkozhatsz az utóérleléssel is egy egészen új módszerrel.
Zöld paradicsom utóérlelése
Egy Facebook felhasználó megosztotta az ő trükkjét, amiben se melegre, se napsütésre nincs szükség. Sőt, leginkább sötétre és viszonylag hűvösre. Anya_thegarden_fairy azt mutatja, hogy ő zöld-sárgás paradicsomokat egy tiszta papírdobozba teszi, aminek alját papírral béleli ki. A dobozt aztán becsukja éés pár napra félreteszi.
Mikor előkerülnek, a paradicsomok szép pirosak és érettek. Talán így is megér egy próbát, hátha beválik.
Zöldparadicsom-lekvár
Ha nem elég az extrém kajákból, csinálj a zöld paradicsomból lekvárt. Vrábel Kriszta, a Meglepetés konyha rovatának állandó receptfelelőse korábban már megírta, hogyan kell elkészíteni:
Hozzávalók:
- 1 kg zöldparadicsom
- 80 dkg cukor
- 1 citrom
- 1 rúd vanília
- 1 tasak befőzőszer
Elkészítés
- A paradicsomokat feldaraboljuk, lábasba rakjuk, cukorral, a feldarabolt vaníliával összekeverjük, és letakarva hűvös helyen pihentetjük egy éjszakán át.
- Másnap takaréklángon felforraljuk, és addig főzzük, amíg sűrűsödni kezd, és nyúlóssá nem válik.
- Levesszük a tűzről, a használati utasítás szerint belekeverjük a befőzőszert, a héjastól vékonyra felkarikázott citromot, és üvegekbe töltjük.
- Légmentesen lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük.
Miért nem jó az ablakpárkány az utóérlelésre?
Bár a paradicsom meleg égövi növény, de csak egy bizonyos hőmérsékleti tartományban érzi jól magát. Mirkovszki-Lénárt Patrícia kertészmérnök szerint a 20–27 °C az ideális számára.
Amikor azonban a hőmérséklet tartósan 30-32 fok fölé emelkedik, a paradicsom élettani folyamatai – például az érés – lelassulnak, extrém kánikulában akár teljesen le is állhatnak. Ez az oka annak, hogy a zöld paradicsomok nem kezdenek el pirosodni, hiába süti őket a nap.
Ez is érdekelhet
Fotó: gettyimages