Otthon és Kert

Így érleld be a zöld paradicsomot a lakásban: pár nap, és édes és zamatos lesz ezzel

Egyre többen járnak úgy, hogy a tövön maradt zöld paradicsomok már nem akarnak beérni. Ha sem az ablakpárkány, sem a hűtő teteje nem vált be, itt a megoldás!
zöld paradicsom ősszel a kertben

Van, aki a napsütötte ablakpárkányra, más a hűtő tetejére esküszik (ahol mindig meleg van), ha paradicsom utóérleléséről van szó. Azt viszont biztos, hogy szeptemberben már szinte mindenki találkozik azzal a problémával, hogy a tövükön figyelő zöld paradicsomok már sehogy sem akaródznak bepirosodni. Ilyenkor kipróbálhatod Borbás Marcsi trükkjét a zöld paradicsomok felhasználására, vagy ki is ránthatod, ahogy Daisy írja a receptjében, de megpróbálkozhatsz az utóérleléssel is egy egészen új módszerrel.

Zöld paradicsom utóérlelése

Egy Facebook felhasználó megosztotta az ő trükkjét, amiben se melegre, se napsütésre nincs szükség. Sőt, leginkább sötétre és viszonylag hűvösre. Anya_thegarden_fairy azt mutatja, hogy ő zöld-sárgás paradicsomokat egy tiszta papírdobozba teszi, aminek alját papírral béleli ki. A dobozt aztán becsukja éés pár napra félreteszi.

Mikor előkerülnek, a paradicsomok szép pirosak és érettek. Talán így is megér egy próbát, hátha beválik.

Zöldparadicsom-lekvár

 

Ha nem elég az extrém kajákból, csinálj a zöld paradicsomból lekvárt. Vrábel Kriszta, a Meglepetés konyha rovatának állandó receptfelelőse korábban már megírta, hogyan kell elkészíteni:

Hozzávalók:

  • 1 kg zöldparadicsom
  • 80 dkg cukor
  • 1 citrom
  • 1 rúd vanília
  • 1 tasak befőzőszer

Elkészítés

  1. A paradicsomokat feldaraboljuk, lábasba rakjuk, cukorral, a feldarabolt vaníliával összekeverjük, és letakarva hűvös helyen pihentetjük egy éjszakán át.
  2. Másnap takaréklángon felforraljuk, és addig főzzük, amíg sűrűsödni kezd, és nyúlóssá nem válik.
  3. Levesszük a tűzről, a használati utasítás szerint belekeverjük a befőzőszert, a héjastól vékonyra felkarikázott citromot, és üvegekbe töltjük.
  4. Légmentesen lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük.

zöld paradicsom ősszel a kertben

Miért nem jó az ablakpárkány az utóérlelésre?

Bár a paradicsom meleg égövi növény, de csak egy bizonyos hőmérsékleti tartományban érzi jól magát. Mirkovszki-Lénárt Patrícia kertészmérnök szerint a 20–27 °C az ideális számára.

Amikor azonban a hőmérséklet tartósan 30-32 fok fölé emelkedik, a paradicsom élettani folyamatai – például az érés – lelassulnak, extrém kánikulában akár teljesen le is állhatnak. Ez az oka annak, hogy a zöld paradicsomok nem kezdenek el pirosodni, hiába süti őket a nap.

Ez is érdekelhet

  1. Őszi balkoncsodák: 6 színpompás növény, ami novemberig virágba borítja az erkélyt
  2. Indukciós vagy hagyományos elektromos főzőlap: kiderült, melyikkel spórolsz többet otthon
  3. Mikor és hogyan kell metszeni a hortenziákat ősszel? 6 lépés a jövő évi virágözönhöz

Fotó: gettyimages