Persze, van abban valami romantikus és nagyon is szerethető, amikor kibújnak az első kis saláták tavasszal, te pedig kiválogatod közülük a legszebbeket, hogy azok nőjenek nagyra a kertedben. A tavaszi paradicsom- és palántapaprikapalánta beszerzések is ilyen kellemes feladatok, hiszen milyen jó érzés, ha végül bőségesen teremnek. Mi pedig büszkén mondhatjuk, már a „bölcsőjüknél” is ott voltunk.
De van pár zöldség, aminek termesztése még ennél is szórakoztatóbb. Ez a 9 fajta ugyanis olyan, hogy csak egyszer kell őket elültetni és aztán akár 20 évig is szüretelhetünk róluk.
-
Spárga (Asparagus officinalis)
A spárga finom és tápláló évelő zöldség, amely tavasszal zsenge hajtásokat növeszt. Egy spárgaágyás kialakítása után akár 20 évig vagy tovább is termelhet neked zöldséget, így hosszú távú
-
Rebarbara (Rheum rhabarbarum)
A rebarbara egy kiváló ízű évelő: pitékhez, lekvárokhoz és szószokhoz tökéletes. Hűvösebb éghajlaton virágzik, tavasszal és kora nyáron szüretelhető. De vigyázz, mert egyes részei mérgezőek!
-
Articsóka (Cynara cardunculus)
Az articsóka nemcsak ínyenc élvezet, hanem gyönyörű kiegészítője is bármely kertnek. Ezek az évelő növények olyan ehető virágbimbókat növesztenek, amelyeket késő tavasztól kora nyárig lehet szüretelni. A diétádba is beillesztheted az articsókát.
-
Torma (Armoracia rusticana)


Ültesd egyszer, szüreteld örökké: 9 évelő zöldség, ami akár 20 évig is teremni fog







A torma egy erős ízű gyökérzöldség, amit imádunk, még akkor is, ha felszalad az orrunkba. Az elültetés után erőteljesen terjed, így a legjobb kijelölt területen, konténerben vagy magaságyásban termeszteni, hogy ne lepje el az egész kertet.
-
Csicsóka (Helianthus tuberosus)
A csicsóka, ami egy elfeledett régi étel, ropogós, diós ízű gumója miatt termesztik. Könnyen termeszthető, de vigyázz vele, mert ez is nagyon szaporodik. Ezért elengedhetetlen, hogy zárt területre ültesd, például egy magaságyásba. Aztán főzz belőle szuper főzeléket!
-
Lestyán (Levisticum officinale)
A lestyán egy kevésbé ismert évelő gyógynövény, zellerre emlékeztető ízzel. A levelek és a szárak egyaránt felhasználhatók a főzéshez, mélységet adva a leveseknek, a főzeléknek és a salátáknak.
-
Sarjhagyma (Allium proliferum)

A sarjhagyma, más néven egyiptomi hagyma, vagy fahagyma, a magas szárak tetején kis hagymacsoportokat termel. Ezek a hagymák újraültethetik magukat, „sétálva”a kertben és folyamatos zöldhagyma termést biztosítanak.
-
Mezei sóska (Rumex acetosa)
A mezei sóska egy leveles zöld évelő, a citromhoz hasonló ízű. Zsenge levelei tavasszal szüretelhetők, frissen salátákba, illetve levesekbe és szószokba főzhetőek. Sokan gaznak nézik a kertben, itt egy cikk arról, hogyan ismerheted fel a mezei sóskát.
-
Parajlibatop (Chenopodium bonus-henricus)
A parajlibatop valaha egy elterjedt zöldség volt szerte Európában, zsenge hajtásai és ehető levelei miatt termesztik. Könnyen termeszthető és folyamatosan szüretelhető.
Fotó: gettyimages