Otthon és Kert

Régen alig vártuk, hogy megcsípje a dér, ma alig eszi valaki: így nevelj naspolyát 5 egyszerű lépésben

Naspolya termesztése egyszerű és hálás feladat. Ismerd meg, hogyan ültetheted, gondozhatod és használhatod fel ezt az elfeledett, de újra népszerű gyümölcsöt!
naspolyát tart a markában egy nő

A naspolya (Mespilus germanica) sokaknak gyerekkori emlékeket idéz: a fagy után megpuhult, barnás gyümölcsöt, amit akkor lehetett csak enni, ha már „megcsípte a dér”. Aki türelmetlenül, még az első fagyok előtt megpróbálkozott az elfogyasztásával, igen kellemetlen élmény érte. A naspolya valójában már ősz végén is érett, de amíg a dér meg nem csípi, szinte kőkemény és belevásik az ember foga, ha el kívánja rágni. Utána viszont krémes, édes, mennyei csemege!

Bár egy időre háttérbe szorult, az utóbbi években újra felfedezték a kertbarátok – nemcsak különleges íze, hanem alacsony gondozási igénye miatt is. Ha valami igazán különlegeset szeretnél a kertedbe, a naspolya remek választás!

 

Mi az a naspolya?

A naspolya egy lombhullató gyümölcsfa, amely a rózsafélék családjába tartozik. Európában már az ókorban is ismerték, és bár neve alapján német eredetűnek tűnik, valójában a Balkánon és Kis-Ázsiában őshonos. Magyarországon főként vidéki kertekben találkozhatunk vele, de nem azért, mert csak ott szeretne teremni, városi környezetben is jól megél, csak a városi ember már megfeledkezett róla.

  • Magasság: 2–5 méter
  • Virágzás: májusban, fehér virágokkal
  • Termés: október végén, novemberben szüretelhető

Miért érdemes naspolyát ültetni?

naspolya termése a fán
Amíg meg nem csípi a dér, addig nagyon fanyar az íze

A naspolya nemcsak különleges gyümölcsöt ad, hanem díszfaként is megállja a helyét. Tavasszal szép virágokat hoz, ősszel pedig narancsos-barnás termései díszítik a fát. Emellett:

  1. Rendkívül ellenálló – jól tűri a hideget, szárazságot, betegségeket.
  2. Kevés gondozást igényel – kezdő kertészeknek is ajánlott.
  3. Hosszú életű – akár 50–100 évig is élhet.
  4. Egészséges gyümölcs – magas rost- és C-vitamin-tartalommal.

Ezt is érdemes elolvasni

Hova és hogyan ültessük?

A naspolya a napos vagy félárnyékos helyet kedveli, de nem túl igényes a talajra. Legjobban jó vízelvezetésű, középkötött talajban fejlődik, de a gyengébb minőségű földet is elviseli.

  • Ültetési idő: kora tavasszal vagy ősszel
  • Távolság: legalább 3–4 méterre más fáktól
  • Gödör mérete: kb. 60×60 cm, komposzttal vagy érett trágyával javítva

Konténeres növényt akár nyáron is ültethetsz, de ilyenkor figyelj az öntözésre.

Gondozás, metszés

érett naspolya
Édes és krémes, a héját megeheted, de akár kézzel le is húzhatod

A naspolya minimális gondozást igényel, de néhány alapvető lépés segíti a fejlődését:

  • Öntözés: fiatal korban rendszeres, később csak nagy szárazság idején.
  • Metszés: évente egyszer, tél végén vagy kora tavasszal – ritkító metszés elegendő.
  • Tápanyag: tavasszal komposzt vagy szerves trágya javasolt.

A fa nem igényel permetezést, mivel ritkán támadják meg kártevők vagy betegségek.

Mikor és hogyan szüreteljük?

A naspolya október végén, november elején érik, de ekkor még kemény és fanyar. A gyümölcs akkor válik fogyaszthatóvá, ha utóérik – ezt régen a fagy segítette, ma már pincében vagy hűvös kamrában is elvégezhető.

  • Szüretelés: kézzel, óvatosan csavarva.
  • Utóérlelés: papírdobozban, egymás mellé téve, hűvös helyen.
  • Fogyasztás: ha a gyümölcs héja megbarnul és húsa megpuhul.

A megérett naspolya édes, enyhén fűszeres ízű, és kiváló lekvár, chutney vagy gyümölcslé alapanyag.

Felhasználás a konyhában

A naspolya nemcsak frissen fogyasztható, hanem sokféleképpen feldolgozható:

  • Lekvár – enyhén fanyar, különleges ízvilág.
  • Gyümölcslé – rostos, vitaminban gazdag.
  • Chutney – húsok mellé kiváló.
  • Sütemények – almás pitéhez hasonlóan használható, sőt, az alma mellé is tehetsz belőle pár szemet.

Az egészségedre is jótékonyan hat

A naspolya igazi vitaminbomba, amit méltatlanul mellőzünk a mindennapi étrendből. Bár elsőre szokatlan lehet a megjelenése és az állaga, ha megérik, rendkívül egészséges és ízletes gyümölcs. Magas rosttartalma segíti az emésztést, így különösen ajánlott azoknak, akik természetes módon szeretnék támogatni bélrendszerük működését. Emellett jelentős mennyiségű C-vitamint tartalmaz, ami erősíti az immunrendszert, különösen a téli időszakban, amikor a szervezetnek nagyobb szüksége van védelemre.

A naspolya gazdag antioxidánsokban, például fenolos vegyületekben, amelyek segítenek semlegesíteni a szabad gyököket, így hozzájárulhatnak a sejtek védelméhez és az öregedési folyamatok lassításához. Alacsony a kalóriatartalma, ezért diétába is jól beilleszthető. A benne található kálium támogatja a szív- és érrendszer egészségét, míg a vas hozzájárul a vérképzéshez. Összességében a naspolya egy sokoldalú, természetes gyógyhatású gyümölcs, amit érdemes újra felfedezni.

Összegezve

A naspolya igazi rejtett kincs a kertben: különleges, egészséges gyümölcsöt ad, miközben alig igényel gondozást. Ha egy olyan fát keresel, ami díszít, táplál, és még a gyerekeknek is élményt nyújt a szüretelés során, a naspolya tökéletes választás. Ráadásul újra divatba jött – ne maradj le róla!

Ha kipróbálnál néhány naspolyás receptet, a Nosalty oldalán bőven találsz finomságokat!

Fotó: gettyimages

A videó AI alapú programmal készült.