Riportok

„Életem legszörnyűbb hétvégéjét okozta Irma, a hurrikán”

A Floridában élő honfitársaink nem is sejtették, milyen elemi erővel csap le rájuk az Irma névre keresztelt hurrikán. Volt, aki alatt remegett, rázkódott a 18 emeletes toronyház, más a konyhában összekucorodva imádkozott, hogy túlélje az ítéletidőt.
amerika hurrikán irma riport tornádó

Végre felsóhajthatnak a floridai félszigeten élők, elvonult a térségből minden idők legnagyobb hurrikánja, Irma. Napokon át azt harsogta a világsajtó, micsoda pusztítás kísérte az útját. Lapzártánkkor még tartott a kárfelmérés, és vélhetően hosszú időt vesz igénybe az újjáépítés. Úgy tudjuk, egyetlen floridai honfitársunk sem sérült meg, de a veszély nem múlt el, ugyanis a vihar a tengerből cápákat, a mocsaras részről pedig aligátorokat, mérges kígyókat mosott be a lakóházak közé.

Szombat délután bedörömbölt Irma

Az amerikai hatóságok a karibi térségéből – helyenként 300 kilométeres sebességgel – érkező szélvihar miatt 6 millió embert evakuáltak. Azonban sokan, köztük floridai magyarok is, úgy döntöttek, otthon vészelik át az ítéletidőt. „A férjemmel pécsiek vagyunk, ott egy ekkora vihar elképzelhetetlen – szögezte le a 31 éves Popovics Petra kutató-biológus, aki a kutyájával, cicájával és autószerelő férjével, Miami kórházi negyedében, egy toronyház 12-ik emeletén lakik. – Bár a hurrikán szombaton csapott le ránk, Miamiban már a hét elején kiürültek a boltok. Ugyanis a tévében két napon át ismételgették, hogy Irma, a halálos hurrikán épp felénk tart. Mindenki tartós élelmiszert, konzervet, vizet és csokoládét keresett, meg kemping-gázpalackot, zseblámpát, rádiót és hozzávaló elemet. De tömött sorok álltak a bankautomaták és a benzinkutak előtt is. Az előrelátók a tengerpartról zsákokban hordták haza a homokot, hogy azzal védjék otthonukat az árvíztől. Az első reakcióm az volt, hogy meneküljünk el innen. De tőlünk csak egy út vezet észak felé, ami hamar bedugult. Így inkább itthon maradtunk. Ahogy azt megjósolták: Floridába szombaton délután bedörömbölt Irma. A Miami Beach felé vezető, mindig zsúfolt út már reggel kihalt volt, csak néhány autó poroszkált arra.”

Gyertyafényes vacsora

Petra szerint érdekes volt látni, amint az égbolton a fehér felhők egyre gyorsabban rohannak, majd a szél súlyos, fekete gomolyfelhőket hajt maga előtt. Aztán hirtelen besötétedett. Zúgott, tombolt a vihar, és szinte átláthatatlanul sűrű esőfüggönnyel, villámlással megérkezett a hurrikán. „Éreztük, ahogy a 18 emeletes toronyházunk beleremeg a széllökésekbe. Az ítéletidő vasárnap reggel volt a legszörnyűbb, hajnalban elment az áram, de közben a férjem úgy aludt, mint a bunda. Kinéztünk az erkélyről, mindenütt megtépázott, kidőlt fát, szétszaggatott reklámtáblát, kerítést, építési törmeléket láttunk. Ez volt életem legszörnyűbb hétvégéje a hurrikán miatt. A rádióban tornádóveszélyt jelezve hatszor is megszakították az adást, olyankor óvóhelyre kellett menekülnünk. Odakint a magasban elszabadult tetőgerendák, cserepek pörögtek-forogtak, kidőlt fákat görgetett a szél, szikrát húzva, korbácsként csapkodtak a leszakadt villanyvezetékek. A közeli folyó kilépett a medréből, és elárasztotta a parkot. Vasárnap este az áramszünet miatt gyertyafényes vacsorát készítettem, ami inkább emlékezetes volt, mint romantikus. Kedden már faszénnel grilleztünk az erkélyen, ami nem megengedett ugyan, de senkit nem zavartunk vele.” Sarasotában, Miamitól négyórás autóútra Székely Beatrix egy boltban épp a pénztár előtt várt, hogy fizethessen. Közben azt figyelte, hogy a vásárlók marakodnak a palackos vízért.

Reszketettaz életéért

Váratlanul üzenet érkezett a telefonjára, megnyitotta, és meghűlt benne a vér. „Vészjelzést kaptam, de nem csak én, hanem az üzletben egyszerre még sokan mások is. Az állt benne, hogy a hurrikán mindjárt eléri el a városunkat – idézi fel a történteket Bea. – Persze, kitört a pánik, mindenki rohant haza, én az édesanyámmal a bedeszkázott ablakok mögött, reszketve imádkoztam a félelemtől, vajon túléljük-e mindezt?” A budapesti Incze Alexandra és férje, Tamás álmában sem gondolt arra, hogy az amerikai nászút ilyen kalandosra sikeredhet. A házaspár Budapestről érkezett Miamiba, azt tervezték, Orlandóból Mexikóba utaznak, de az ítéletidő közbeszólt. Ezért úgy döntöttek, biztonságosabb, ha inkább Washingtonba repülnek. Péntek reggel sikerült is jegyet venniük, csakhogy az indulás előtt kiderült, a légitársaság ugyanazt a két helyet másnak is eladta. Így Alexandra és Tamás ott maradt szállás nélkül. Szerencsére a Floridai Magyarok nevű csoport Facebook-oldalán segítséget kértek és kaptak. Egy háromgyerekes magyar család fogadta be őket, így náluk vészelték át Irmát, a 4-es erősségű hurrikánt.

A hurrikán mellé tornádó is jött

Miamitól északra, a Dania Beachen lakó Wiesz János is rosszul lett, mikor a telefonjára rövid időn belül három tornádóriasztást érkezett. A helyi iskolában karbantartóként dolgozó férfi a Meglepetésnek elmondta: a közelükben három forgószél is pusztított, de végül mind elkerülte az otthonát. „Ha nálunk a tornádó lecsap, itt kő kövön nem marad. Ezért a feleségemmel nem mentünk haza, inkább egy biztonságos óvóhelyre menekültünk – magyarázza döntését János. – Persze, a hurrikán se piskóta, este volt a legfélelmetesebb, amikor a szél tépte, cibálta a házat. Hétfőn, ahogy csendesedett az idő, elmentünk egy idős házaspárhoz, mert a megáradt folyóelöntötte az otthonukat. Segítettünk a szivattyúzásban, a rendrakásban, csak másnap foglalkoztunk a saját bajunkkal.”

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete