Riportok

Adózás betegség esetén: Hogyan érvényesítsük a személyi kedvezményt?

Bár a szabályozás nem új, és a betegségek köre sem bővül évről évre (bizonyos időszakonként azonban felülvizsgálják azokat), mégis sokan vannak, akik nem tudják, hogy nekik bizony járhat kedvezmény az adózásnál.

Ha valaki megbetegszik, az nemcsak testileg-lelkileg, hanem anyagilag is megterhelő lehet. És most nem csupán a munkából kiesett időre és a gyógyszerekre kell gondolni, elég, ha a glutén- vagy laktózmentes élelmiszerek árát nézzük. Ez a teher csökkenthető a személyi kedvezmény igénybevételével. Mit is jelent ez? Dr. Kis Péter, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szóvivője segít az értelmezésben.

Az orvosi igazolás az alapja

Az adókedvezmény érvényesítésének feltétele, hogy a magánszemélynek már az igénybevétel időpontjában meglegyen a súlyos fogyatékosság minősítéséről szóló orvosi igazolása. A kórházi zárójelentés és ambuláns dokumentumok alapján a kezelő szakorvos vagy a háziorvos állíthatja ki az igazolást. Az igazoláson a betegség, illetve fogyatékos állapot kezdő időpontja szerepel, valamint hogy az állapot végleges minősítésű, vagy a későbbiekben további felülvizsgálatra kötelezett-e a magánszemély. „A NAV nem vizsgálja a beteget, nem kell beküldeni a zárójelentést, stb., az adóhatóság azt nézi, hogy megvan-e az igazolás” – mondja dr. Kis Péter.

Ki élhet vele?

„A személyi kedvezményt az veheti igénybe, aki súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségben szenved, továbbá, aki rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül. A súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségeket a 335/2009. (XII. 29.) Kormányrendelet határozza meg. Javaslom, ha valaki valamilyen betegségben szenved, és nem tudja, hogy ebben az esetben jár-e neki a személyi kedvezmény, érdeklődjön a háziorvosánál” – mondja a szóvivő.

Milyen betegségekre érvényes?

A 335/2009. (XII. 29.) Kormányrendelet 1. melléklete felsorolja BNO-kóddal a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségeket és fogyatékosságokat.

Néhány közülük:

Hallási, látási, mozgásszervi fogyatékosság, elzáródást okozó érbetegségek, súlyos szervi károsodással járó immunbetegségek, veleszületett enzimopátiák, idetartoznak többek között a laktózérzékenység miatt fellépő betegségek, az emésztőrendszer betegségei, például a gluténérzékenység, valamint endokrin- és anyagcsere-betegségek, mint az 1-es típusú és a szövődményekkel járó 2-es típusú cukorbetegség. Ezeken kívül 2019 óta az endometriózis, a mellrák, a méhnyakrák, a petefészekrák, valamint a prosztata- és hererák esetén is érvényesíthető az adókedvezmény.

Nem átruházható

A személyi kedvezmény igénybevételének további feltétele, hogy az érintettnek legyen összevont adóalapba tartozó jövedelme, amely után adót kell fizetnie. Adóköteles jövedelem hiányában a személyi kedvezmény nem érvényesíthető, és arra sincs lehetőség, hogy valaki emiatt másnak, például szülőnek, házastársnak átadja a kedvezmény igénybevételének a jogát.

Öt évre visszamenőleg

A személyi kedvezmény utólag, az éves adóbevallásban is érvényesíthető. Ha pedig valaki nem tudott erről a lehetőségről, akár 5 évre visszamenőleg is igénybe veheti a kedvezményt, melyet az szja-bevallás önellenőrzésével lehet érvényesíteni.

Szöveg: Kovács Vera

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete