Uncategorized

Könnyes búcsú KATÁtól: a nyugdíjasokat is érinti a változás

A kisvállalkozásoknak kedvező adónem, a kata szeptember 1-től szinte eltűnik. Könyvelő szakértővel jártunk utána, ezután mivel számolhatnak az érintettek.

Hogy mit tehet ősztől adózási szempontból egy eddig katás egyéni vállalkozó? Lehet egyszemélyes kft. – tao, kiva hatálya alá tartozva, szja-s vagy átalányadós. Szimon Judit, az S. T. Audit Consulting Kft. ügyvezetője, könyvvizsgáló szerint a volt katások cégek felé számlázó rétege az utóbbi adónemmel jár a legjobban.

Átalányadózás – főállás mellett

„Akinek van heti 36 órát meghaladó jogviszonya, tehát máshol biztosított, és eddig e mellett volt katás egyéni vállalkozó, az átalányadósként valószínűleg a 40%-os költségáltalányba esik, tehát a bevétele 60%-a az adóalap – mondja a szakértőnk. – Neki személyi jövedelemadót, iparűzési adót kell majd fizetnie (idén 1, jövőre 2%), az adóalap után társadalombiztosítási járulékot (18,5%) és szociális hozzájárulási adót (13%) is. Fontos tudni, hogy a bevétel átalányadózáskor náluk évi 2 millió forintig adómentes, tehát aki szó szerint csak egy kis mellékest keresett a katás vállalkozásával, átalányadózással sem veszít.”

Átalányadózás – nyugdíjasként

A nyugdíjasok rendkívüli kedvezményeket kapnak az átalányadózásnál, így ezentúl érdemes megfontolni, ki üzemelteti a kisvállalkozást a családban. „Ha egy nyugdíjas az átalányadózást választja, a bevétel 2 millió forintig szintén adómentes, és a felette befolyt összeg 60%-át csupán 15%-os szja, valamint helyi iparűzési adó terheli” – vázolja a szakember. A nyugdíjas vállalkozó által foglalkoztatottakra már nem vonatkozik ez a kedvezmény, azaz ők nem mentesülnek az egyéb adó- és járulékterhek alól.

Fontos tudni!

Ha szeptember 1-től kénytelenek vagyunk új adózási formát választani, a számlázóprogramunk felületén is jelölnünk kell, hogy már nem vagyunk kisadózó vállalkozók. Hogy a NAV és az önkormányzat felé miként kell bejelentenünk a változást, még pontosan nem tudni, az adóhatóság augusztus közepére ígérte az ezzel kapcsolatos nyomtatványt.

Átalányadózás – főállású egyéni vállalkozóként

Aki eddig főállású katásként tevékenykedett, komolyabb változással számolhat.

„Szeptember 1-től egyéni vállalkozóként az átalányadózás szabályai szerint fizetnie kell legalább a minimálbér után a járulékokat (18,5% tbj és 13% szociális hozzájárulási adó) akkor is, ha az éves bevétele nem éri el a 2 millió forint adómentes határt. Ehhez jön még az iparűzési adó és a már adóköteles bevételrész után havi 15%-os szja, 18,5% tb-járulék, 13% szociális hozzájárulási adó. Ezek kalkulálásához a számlákat minden hónapban el kell juttatni a könyvelőhöz” – sorolja szakértőnk. Az átalányadó mértéke tevékenységenként eltérő lehet. A magas költséghányaddal működő, az szja törvény által külön nevesített szakmák számára 6 millió Ft-os bevételi határig biztosít a törvény szja-mentességet. A 40%-os költséghányad alá tartozó vállalkozók számára az átalányadó nagyságrendileg 30%-os adóterhet jelent a bevételhez képest. Átalányadózás választásánál is érvényesíthetők kedvezmények, családi, 25 év alattiak, 4 gyermekes anyák kedvezménye.

Mi lesz a volt katás bt.-vel?

A betéti, közkereseti társaságoknak nincs választásuk, részükre megszűnik az eddigi kedvező adózási forma. „A katás bt.-ket, kkt.-kat más teher is sújtja: mivel visszakerülnek a számviteli törvény hatálya alá, a könyvelőnek nyitóbeszámolót kell készítenie, és könyvvizsgálóval hitelesíttetni, ami akár 100 000 forintos pluszköltség lehet. Ha a társaság nem folytatja a tevékenységét, és egyszerűsített végelszámolással szűnik meg, a hónapokig is eltartó végelszámolási időszak alatt a beltag nem hozhat létre egyéni vállalkozást, mivel két helyen korlátlanul felelős tag, vállalkozó nem lehet. Aggasztó, hogyan fognak ez idő alatt vállalkozások ezrei legálisan működni” – foglalja össze Szimon Judit.

TIPP

Az új törvény lehetőséget ad, hogy a kata érintettjei az adóévben havi 1,5 millió forint összegben szerezhessenek bevételt, azaz januártól szeptember 1-ig tartó folyamatos működés esetén éves 12 milliós bevételt is elérhetnek. Ha az üzleti partnerek erre nyitottak, augusztus 31-ig előleg megfizetésével „könnyíthetnek” partnerük későbbi adóterhein. Az alanyi adómentes 12 millió forintos határra ebben az esetben is figyelniük kell.

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete