Otthon Riportok

Az ország energiafüggetlenségére költöttek, mégis pórul jártak: mi lesz most a napelemesekkel?

Az utóbbi években egyre több család döntött úgy különböző okokból, hogy kiépíti otthonában a napelemrendszert. Kecsegtető szempont volt az is, hogy megtérül ez a beruházás. Legalábbis eddig azt hihették.

Volt, aki anyagi megfontolásból, befektetésként tekintett rá, mások környezetvédelmi okokból tértek át a megújuló energiaforrásra. A kormány azonban – egészen pontosan Lantos Csaba Energiaügyi Miniszter egy TikTok-videóban jelentette be, hogy 2024. január 1-től azok a családok, akik már telepítettek házaikra napelemet, nem lesznek jogosultak az éves szaldó elszámolásra. Ez hatalmas felháborodást keltett, hiszen akik korábban pont megtakarítási szándékkal ruháztak be napelemes rendszerre, elveszíthetik tervezett megtérüléseiket. A legújabb hírek szerint a miniszter mégis visszavonulót fújt, legalábbis az eddig meglévő napelemek esetében. Mire számíthatunk most? Ennek jártunk utána Kiss Ernővel, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnökével.

Havi elszámolás

Az eddigi gyakorlat szerint éves szaldóelszámolás volt: vagyis, télen, amikor kb. ötödével kevesebbet termel a napelem, de a fűtés miatt nagyobb a fogyasztás, ugyanannyi energiát vehettek ki a használók ingyen a rendszerből, mint amennyit feleslegként nyáron betápláltak.

„Ezután viszont, a nyáron pluszban betáplált napenergiát, töredék áron, 5 Ft-ért venné meg az áramszolgáltató, télen viszont 70 Ft-os tarifával kellene megvenni a meg nem termelt villamos energiát. Ez a családoknak több százezer forintos fűtés- és villanyszámlát jelenthet a téli hónapokban” – mondja Kiss Ernő.

Uniós szabály

A kormány tagjai uniós jogszabályra hivatkoztak, ez azonban nem volt teljesen helyt­álló.

„Az Európai Unió ugyanis csak annyit ír elő, hogy 2023. december 31-e után az államok ne nyújtsanak már új támogatást a napelemrendszerek szaldóelszámolására. Várhatóan az új bruttó elszámolás kedvező lesz 2024. január 1-től a háztartások számára is, hiszen az egész világon így működik, piaci alapon lehet értékesíteni a háztartások által megtermelt villamos energiát, így hatalmas importot tudunk kiváltani.”

A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség tárgyalásokat kezdeményezett a Minisztériummal, hogy megnyugtató megoldást találjanak.

„Nagyszerű hír, hogy az Energiaügyi Minisztériummal folytatott szakmai egyeztetésünk során sikerült megszületnie a megfelelő megoldásnak. A szep­tember 13-án hatályba lépett rendelet szerint azok, akik legkésőbb szeptember 7-ig benyújtották igényüket, az üzembehelyezést követő 10 évig szaldóban maradnak – mondja a szakember. – Reményeink szerint az új bruttó elszámolásra is sikerül egy vonzó megoldást bevezetni a jövőbeli napelemes rendszerek leendő tulajdonosai számára.

Kinek jó?

„Ha a miniszter úr által felvázolt tervek megvalósultak volna, akkor azok könnyen katasztrofálisan érinthettek volna közel 215 000 családot– kezdi a szakember. – Ez azért különösen fájdalmas, mert a napelemet kiépítők nem kevés pénzt áldoztak a környezetünk védelméért és – hozzáteszem – az ország energiafüggetlenségéért. Mindezt egyszerűen elvették volna tőlük, pusztán azért, hogy a költségvetésbe több pénz érkezzen, mert más szakmai indokot nem látok a döntés mögött.”

szöveg: Kovács Vera

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete