Riportok

Nem a kortól függ a szellemi frissesség: ezekkel az ételekkel és tevékenységekkel turbózhatja fel az agyát

Sakk, keresztrejtvény, olvasás, tanulás – ezeket a módszereket mindenki ismeri, ha az agyunk teljesítményének megőrzéséről van szó. Van azonban néhány másik ötletünk is, amelyek segíthetnek, hogy idősebb korban is felvegyük e téren a versenyt a fiatalokkal.

Gyümölcsök és tojás

Az egészséges táplálkozás a szervezetünk egészére, így az agyunkra is jó hatással van. Többféle élelmiszerrel is javíthatjuk a tanulási készségünket, a memóriánkat, a figyelmünket. A hal omega-3 zsírsavaival, a tojás a kolin nevű vegyülettel, a bogyós gyümölcsök és a zöld leveles zöldségek antioxidánsokkal növelik a szellemi teljesítményt. Az étcsokoládé az antioxidánsok mellett fenil-etil-amint, egy hangulatjavító hatású vegyületet tartalmaz, az olajos magvak pedig szintén az egészséges zsírsavakkal segítenek. Fontos tudni, hogy az agynak némi zsiradékra és cukorra is szüksége van a megfelelő működéshez, így az extrém diéták az agyműködésünknek sem tesznek jót. Ha nagyobb szellemi megterhelés alatt állunk, egyes gyógynövények, például a gingko biloba vagy a bacopa kivonata is segíthetnek „fényesíteni” a koncentrációs képességünket és a teljesítményünket.

Pihentető tevékenység

Sokszor elkövetjük azt a hibát, hogy mindig aktívak szeretnénk lenni, gondolván, így nincs ideje „ellustulni” az agyunknak. Pedig az optimális működéshez ennek a szervünknek is szüksége van pihenésre. Kutatások azt is kimutatták, hogy a természet közelsége tölti fel a legjobban a munkában, a gondok miatti „agyalásban” kimerült erőforrásainkat. Arra is több vizsgálat utal, hogy az olyan, gyerekesnek tartott tevékenységek, amilyen például a hintázás, szintén hatással vannak az agyunk teljesítményére. Ez a játék javítja az egyensúlyérzékünket, a térbeli tájékozódás képességét, de az agynak azon területeit is támogatja, amelyek a beszédért és az információk feldolgozásáért felelősek.

Ép testben…

Régóta ismert tény, hogy a testmozgás, különösen a szabadban végezve, javítja az iskolás gyerekek teljesítményét – ezért fontos, hogy akkor is sportoljon a gyerek, ha nem versenysportolónak készül. Mindez az idősebbekre is igaz: minél aktívabbak vagyunk fizikai­lag, annál tovább megőrizhetjük a szellemi képességeinket. A legjobbak azok a komplex mozgásformák, ahol a testünk különböző részeinek mozdulatait kell összehangolni: a jóga, a tánc vagy az úszás például rendkívül sokat segít. De a kirándulás, a kertészkedés is remek időtöltés, hiszen itt a mozgást összeköthetjük a természetben töltött idővel. A rendszeres testedzésnek hangulatjavító hatása is van, ami szintén segít a gondolkodásban.

A képességeink fejleszthetők

Tévhit, hogy egyes készségek csak gyerekkorban sajátíthatók el, és ha betöltöttünk egy bizonyos kort, akkor lemaradtunk róluk. Ne féljünk visszatérni a gyerekkori álmainkhoz. Utazzunk, akár csak a szomszéd városba is – ha ehhez a GPS helyett papíralapú térképet használunk, még többet segítünk az agyunknak. Tanuljuk meg azt a nyelvet, amihez mindig is vonzódtunk. Lehet, hogy kicsit lassabban fog menni, mint az általános iskolában ment volna, de akkor is haladni fogunk benne. Legyünk kreatívak: a kézműves alkotás, a rajzolgatás is támogató hatású. Játsszunk társasjátékot: a stratégiai gondolkodás fejlesztése mellett a barátainkkal való együttlét a lelkiállapotunkat is javítja. Ez már csak azért is lényeges, mert az optimista életszemlélet is segíti agyunk fiatalosságának megőrzését.

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete