Otthon Riportok

Vessünk, hogy majd arathassunk! Ezeknek a kerti munkáknak van most itt az ideje

Mind a dísz-, mind a haszonnövények esetében elérkezett a tavaszi vetés ideje. Szakértőnk elárulja, mi mindennel és hogyan népesítsük be a kertet, a balkont, a teraszt.

Bármilyen növényt is tervezünk nevelni, mielőtt belekezdenénk, a legfontosabb a megfelelő talaj­előkészítés. Tápanyagokban dús, a növény számára ideális közeg nélkül ugyanis kárba vész az igyekezetünk. Ha ősszel nem ástuk fel, forgattuk át a veteményes talaját, a friss vetés előtt még megtehetjük.

Virágos palánták
A kert és a balkon dísznövényei közül elvethetjük a borzaskatát, a búzavirágot, az egynyári szarkalábat, a margarétát és a körömvirágot. Ha azonnali virágözönre vágyunk, vásárolhatunk árvácskapalántákat, százszorszépet és néhol már tátikát is. Csak el kell ültetni és rendszeresen öntözni őket. A folyamat zárásaként tömörítsük az ujjainkkal a talajt, de vigyázzunk, hogy a növény gyökérzete ne szakadjon meg. Az első öntözés nyugodtan elmehet akár az iszapolásig is.

Tápláljuk a talajt
Az ásással egy időben könnyen a talajba juttathatjuk a mű- vagy szerves trágyákat. A szerves trágya mindig komposztált vagy granulált legyen, mert a frissek kiégetik a növényeket. Műtrágyából, ha változatos kertet tervezünk, a kiegyenlített nitrogén-foszfor-kálium tartalmút szórjuk ki. Ha teraszra, balkonra készítünk virágládákat, azokba – ha lehet – zöldségnövény vagy általános földkeveréket válasszunk. Fontos azonban, hogy ezek nem tartalmaznak az egész szezonra elegendő tápanyagot, így keverjük őket műtrágyával, és később majd adjunk tápoldatot is az öntözővízhez.

Tipp

Akinek nincs balkonja, kertje, csíráztasson a konyhaablakban. A kis növények magas vitamin- és antioxidáns-tartalommal rendelkeznek, kiváló kiegészítői az ételeknek. 7-14 nap alatt sikerrel csíráztathatunk például napraforgót, búzát, zsázsát, retket, hagymát és káposztát is.

Hasznos segítőtárs: a vetőszalag
Mostanság vethető a spenót, a sárga­répa, a rebarbara, a petrezselyem, a mángold, a hónapos retek és a fokhagyma. Minden magkeverék zacskóján rajta van a megfelelő ültetési mélység, a sor- és tőtávolság, ezt tartsuk be. A túl sűrű vetés szerény és rossz minőségű terméshez vezetne, kézzel kell majd kiritkítanunk. A ritkánál könnyen elszaporodnak a gyomok. Kezdő kertészeknek sokat segíthetnek a vetőszalagos magok. Ezeknél magát a magokkal teli szalagot kell elültetnünk, és így egymástól optimális távolságra nőnek majd a palánták. A vetőszalag balkonládába is tökéletes.

Alkalmazkodó öntözés
A friss magvetést mindig tartsuk nedvesen, ne engedjük kiszáradni, mert a növény azonnal elpusztul, lévén, hogy nincs megfelelő gyökérzete a táplálkozáshoz. Ha azonban túlöntözzük, gombás fertőzés alakulhat ki, amely tönkreteszi a csíranövényt. Oda kell tehát figyelnünk, mert ha süt a nap és fúj a szél, sűrűbben, ha pedig párás, felhős idő van, ritkábban kell öntöznünk – ilyenkor akár több napos szünetet is tarthatunk. Ha a meteorológusok hajnali fagyot jeleznek, egy-két réteg fátyolfóliával takarjuk be a szabadföldi vetést, míg a balkonládákat éjjelente jobb, ha a lépcsőházban, lakásban tartjuk.

Szöveg: Kiszel Péter

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete