A sok íz éhséget szül
Ismerős az érzés, hogy már megettünk két fogást az ebédünkből, és jóllaktunk, mégis tudunk még helyet szorítani az édességnek? Vagy épp a napi teendők közepette ránk tör a vágy valami sós után, majd hirtelen édeset ennénk, aztán meg valami savanyút, majd ismét sósat és így tovább.
Dr. David Katz, egyetemi táplálkozás-szakértő professzor régóta kutatja az elhízás okait. Rájött, hogy minél több íz keveredik a szánkban, annál nagyobb lesz az éhségérzetünk, ami arra késztet, hogy akkor is együnk, ha a gyomrunk már tele van. Ennek oka, hogy az egymástól eltérő ízek, illetve azok váltakozása túlzottan is stimulálja a hypothalamusunkat, ahol éhségközpontunk található.
Agyunknak ez a része azonosítja az ízeket. Ha egy ételen belül több ízt is észlel, mindegyikből igényel egy bizonyos mennyiséget, hogy kielégüljön. Vagyis a telítettség hiába következik be az egyik ízkategóriában, az étvágy megmarad a többi számára: a jóllakottság érzése tehát ízspecifikus. Ez az oka annak, hogy sok diétás próbálkozás hamar kudarcba fullad, hiszen nem csak a kalóriák megvonásától maradunk éhesek, hanem az ízek keveredésének köszönhetően is egyre csak sóvárgunk a tiltott ételek után, hamar elveszítve kitartásunkat.
Tudta?
Nemcsak az egyforma íz, de a hasonló forma és szín is hamarabb megálljt parancsol az étvágyunknak.
Döntsük el, mit eszünk!
„Agyunk akkor is képes éhségüzenetet küldeni, amikor testünknek nincs is szüksége kalóriákra. Ennek a születésünktől belénk kódolt rendszernek a kijátszására szolgál az ízpont-diéta, amelynek lényege, hogy egy nap alatt csak egyféle íz bevitelére koncentráljunk. A módszerben nincsenek mennyiségi megkötések, a kiválasztott ételekből annyit eszünk, amennyi jólesik. A kínzó éhségnek ezzel vége. A fogyás annak köszönhetően indul be, hogy a dominánsan ízt tartalmazó ételből kevesebbel is beérjük, ráununk, hamarabb lakunk jól vele. Az ételek típusait illetően nincsenek megkötések. Továbbra is élvezhetjük az édességek nyújtotta örömöket, a lényeg, hogy ne sós étel után majszoljuk őket” – magyarázza a professzor.
Mivel nincs tiltólista, nincs megvonás, így lehetőségünk van a változatos étkezésre. Ezáltal szervezetünkben nem lépnek fel káros hiányállapotok, amelyek komoly betegségekhez is vezethetnek. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy eztán cukrot együnk cukorral. „Egészségünk megőrzése és a legjobb eredmény elérése érdekében fontos, hogy kiegyensúlyozottan étkezzünk. Figyeljünk rá, hogy minél több friss zöldség és gyümölcs, sovány hús, hal, alacsony zsírtartalmú tejtermék, illetve teljes kiőrlésű lisztből készült gabonaféle kerüljön a tányérunkra, a cukor- és sófogyasztást pedig csökkentsük minimálisra” – hangsúlyozz dr. Katz.
Tipp!
Hogy édesség utáni vágyunkat csökkentsük, hetente iktassunk be egy csokis vagy kókuszos napot.
Naponta váltsunk!
A koplalással járó diéták során lelassul az anyagcserénk, szervezetünk raktározni kezd. Ha követjük az ízpont-diéta rendszerét, 6 hét alatt akár 10 kilótól is megszabadulhatunk, különösebb erőfeszítés nélkül. A lényeg, hogy minden napra határozzunk meg egy alapanyagot, illetve ízt, ami köré az aznapi táplálkozásunkat építjük. Ha például a sós íz mellett döntünk, akkor egy nap kedvünkre válogathatunk a petrezselyem, a rozmaring vagy a kakukkfű között, mivel ezek egy kategóriába esnek.Ha az ananász a kedvencünk, reggelire turmix, ebédre ananászos csirke, estére pedig káposztás-répás ananászsaláta formájában ehetjük. A variációk lehetősége végtelen, csak az ötletességünkön múlik. Az eddigi adatok szerint az egy íz elvét betartva, átlagosan napi 1300 kalóriával is beéri a szervezetünk, amely elegendő a fokozatos és tartós súlyvesztéshez. A negyedik hét után elég, ha már csak egy étkezésen belül alkalmazzuk a szabályokat.
Előnyei:
✔ Az egész család eheti
✔ Segít megőrizni egészségünket, nem okoz hiányállapotot
✔ Megússzuk a koplalást
✔ Finom és változatos
✔ Nem kell a kalóriákat számolni
✔ Nincs jojóeffektus
1 napos mintaétrend: Spenót
Reggeli: spenótos-fetás omlett, teljes kiőrlésű pirítóssal
Ebéd: Spenótos tészta tenger gyümölcseivel
Vacsora: Spenótos pulykasaláta
+ Rágcsálnivalóként mártogassunk kekszet vagy répát spenótos joghurtszószba.
Ízjavaslatok hétről hétre:
1. hét: mazsola vagy szőlő, ananász, áfonya, citrom, barack, narancs, alma
2. hét: paradicsom, gomba, hagyma, sütőtök, spenót, paprika
3. hét: alma, mandula, kakukkfű, dió, szezámmag, bazsalikom
4. hét: spenót, narancs, menta, citrom, kapor, áfonya
Fotó: shutterstock