Riport

Utazás biztonságban: a legdrágább nem mindig a legjobb utasbiztosítás – így válasszon!

A külföldi nyaralást, tengerparti fürdőzést, hegyi túrázást egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, de azok a szerencsések, akik az országhatáron kívül töltik a vakációt, semmiképpen ne felejtkezzenek el az utasbiztosításról! ­ – figyelmeztetnek a szakértők.

24 órás védelem

Zoltánék havonta egyszer Budapestről átruccannak Ausztriába, a Fertő tó osztrák oldalára, ahol futnak, kerékpároznak, ha jó az idő, fürödnek is a strandon, majd a kirándulást bevásárlással zárják. Az alpesi sajtok kitűnőek, s mindig vesznek valami ínyencséget, ami az ottani háziipar büszkesége. A település, ahova járni szoktak, alig félórányi autóútra van a határtól, eddig egyetlen egyszer sem érte őket baleset, s meg sem fordult a fejükben, hogy egyetlen napra utasbiztosítást kössenek. Legutóbb azonban Zoltán felesége indulás előtt berohant egy utazási irodába, s biztosítást kötött az autóra és saját magukra is. A poggyászra nem kért, mivel csomagokat nem vittek magukkal, csak a futócipőket. Sosem lehet tudni – gondolta. A biztosítási szakemberek ugyanerre figyelmeztetnek. Nyaralás, egy-két napos kirándulás alatt is érhet baj bennünket, legyünk előrelátóak. Egy véletlen baleset, de akárcsak a saját figyelmetlenségünk miatt – mert például elveszítjük a pénztárcánkat, bankkártyánkat – kárunk keletkezhet.

Ha kórházba kerülünk, százezrekbe, súlyosabb esetekben milliókba kerülhet a gyógyellátás, amit aligha tudnánk könnyedén kifizetni. Ha nyugodtan akarunk nyaralni, a biztosítás árát nem szabad megspórolni! Szerződéssel a zsebünkben biztosak lehetünk abban, hogy a nap 24 órájában segítséget kérhetünk a biztosító assistance-központjától, adódjon bármilyen váratlan helyzet.

Miért ne sajnáljuk rá a pénzt?

Azért, mert napi 1 kávé áráért megvehetjük az anyagi biztonságot” – hangsúlyozta Karsai Márta, a Groupama Garancia Biztosító Zrt. biztosításszakmai szakértője. Széles körű betegség, baleset, poggyász, felelősség- és jogvédelmi szolgáltatásokat nyújt az utasbiztosítás.

„A sürgősségi orvosi költségeket a segélyszolgálat átvállalja, garanciát ad, így nem kell helyben kifizetni a bajba jutott ügyfélnek az ellátást”– emelte ki a Groupama Garancia szakértője. Sokan nem tudják, a BBP rövidítés azt jelenti, betegség–, baleset-, poggyászbiztosítás, de ezek mellett nagyon fontos az asszisztenciaszolgáltatás, amely a külföldi partnerek helyismeretével és magyar nyelvű segítségnyújtással áll az utasbiztosítást kötő ügyfelek rendelkezésére.

Ha külföldön kár ér bennünket vagy megbetegszünk, azonnal fel kell hívni a segélyszolgálatot, bemondani az azonosításhoz szükséges adatokat (általában név, születési adat, kötvényszám, telefonszám, amin vissza tudnak hívni), elmondani a problémát, s a helyismerettel és nyelvtudással azonnal segítségünkre lesznek. Utasbiztosítást számos helyen köthetünk, például utazási irodákban, biztosítók és biztosítási szolgáltatással is foglalkozó bankok fiókjaiban. A legszélesebb választékot az interneten, on-line biztosításértékesítési honlapokon találjuk. Érdemes böngészni őket, mert gyorsan, egyszerűen kiválaszthatjuk a számunkra legmegfelelőbb és legkedvezőbb ajánlatot.

Mérlegeljünk!

Mielőtt szerződést kötnénk, tájékozódjunk, milyen utasbiztosítás nyújtja számunkra az optimális védelmet! Más szerződést kell kötnünk, ha távoli, egzotikus országba utazunk vagy extrém vízi-sportoknak hódolunk, s megint mást, ha csak valamelyik szomszédos országba megyünk városnéző sétára.

Storno-biztosítás

Néha hiába a több hónapos előkészület, a szállásfoglalás, az utazás legapróbb részleteinek gondos megtervezése, egy váratlan esemény keresztülhúzhatja számításunkat, például azért, mert munkahelyünkön mégsem kapunk szabadságot, vagy mert megbetegszik valamelyik családtagunk, esetleg mi magunk. Az utazást meghiúsító váratlan helyzet kivédésére szolgál a storno-biztosítás. Hogy ne bukjuk el a teljes összeget, az utazás vagy a repülőjegy értékének pár százalékáért lehetőségünk van storno-biztosítást kötni. A részletekről érdeklődjünk az irodáknál!

Mire jó az európai egészségbiztosítási kártya?

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya az EU tagállamaiban, illetve Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc területén ad jogosultságot arra, hogy bizonyos, orvosilag szükséges egészségügyi ellátásban ingyenesen részesüljünk. A kártya kiváltásának feltétele, hogy Magyarországon vagy az Európai Gazdasági Térség más tagállamában állandó lakóhellyel rendelkezzünk, illetve érvényes egészségbiztosítási jogviszonyunk legyen Magyarországon.

Szerződéskötési kisokos

1. Az utasbiztosítást kizárólag az utazás megkezdése előtt lehet megkötni. Akkor kell a díjat is megfizetni, a szerződés létrejöttét a biztosítási kötvény igazolja. A szerződés szövegét aláírás előtt alaposan nézzük át, főleg arra vonatkozóan, hogy a biztosítás mire terjed ki, és milyen összeghatárig nyújt fedezetet!

2. A biztosítási kötvényt (vagy az ahhoz kapcsolódó, a biztosítás érvényességéről szóló igazolást) az utazásra feltétlenül vigyük magunkkal!

3. Ha az utazás alatt baleset, betegség ér minket, vagy poggyászunkban kár keletkezik, haladéktalanul hívjuk fel a biztosítót! Ha a bejelentést elmulasztjuk, a biztosító csak korlátozott mértékben téríti meg a kárunkat.

Fotó: Shutterstock