Riportok

Egy kilót sem hízhat a Gödöllői Kastély modern Sisije, Tímea: „Délelőtt Erzsébet királyné vagyok, este pedig felszolgáló”

Melyik kislány ne álmodozott volna arról, hogy egyszer hercegnő lesz? Tímeának sikerült is: csodás abroncsos ruhákban jár-kel a kastélyban, vendégeket fogad és mesél. Ez a munkája, ő a gödöllői királyi kastély tárlatvezetője.

Ha valaki az Élményséta Erzsébet királynéval nevű tárlatvezetést választja családjával vagy nagyobb társasággal a gödöllői királyi kastélyban, akkor maga Sisi vezeti körbe őket, és olyan izgalmas, személyes történeteket is elmesél, melyek más vezetésen nem hallhatók. Két Sisi várja a látogatókat, az egyikük Dutka Tímea, aki pont három éve dolgozik itt a magyarok rajongva szeretett királynéjaként.

Vizsgáznia kellett Erzsébet életéből

Erzsébet királynéval a kapcsolatom gyerekkoromban kezdődött, amikor rendszeresen ment a tévében a Sisi hercegnő című rajzfilmsorozat. Mivel ebben a mesében szőke és kékszemű Sisi, így gyerekként még inkább azonosultam vele, hiszen nekem is sötétszőke a hajam és kék a szemem. És persze én is beöltöztem farsangon, ha nem is Sisinek, de hercegnőnek” – meséli nevetve Timi, akinek szülei a turizmusban és a vendéglátóiparban dolgoznak, emiatt döntött úgy diákként, hogy olyan munkát szeretne, ahol ő is emberek között lehet.

„Azt azonban álmomban sem gondoltam, hogy ezt Sisiként valósítom meg. Azt sem, hogy előfordul, délelőtt csodás ruhában királyné vagyok Gödöllőn, este pedig egy pult mögött szolgálok ki. Ugyanis a Börzsönyben, Királyréten lakom a szüleimmel, itt van egy panziónk, éttermünk, szervezünk itt lakodalmakat, rendezvényeket, és sokszor besegítek” – mondja 27 éves Tímea, aki az érettségi után Berlin mellett európai menedzsment szakon járt egyetemre.

Háromféle Erzsébet királyné ruhában dolgozik

A koronavírus-járvány miatt jött haza, s állt be segíteni a szüleinek. Aztán a Facebookon egy hirdetésben megpillantotta, hogy a gödöllői kastély németül folyékonyan beszélő kollégát keres kosztümös tárlatvezetésre. Nem ismerte a Habsburgokat vagy Sisit, csak amit a történelemórákon tanult, nem is tudta milyen munka vár rá, de mégis izgalmasnak találta, és jelentkezett.

„Sok lány jelentkezett, végül ötünket hívtak be beszélgetni. Azt hiszem az is számított, hogy az elődöm ruhájába beleférjek, nem csak a nyelvtudás” – teszi hozzá mosolyogva Timi, aki hat vastag és tartalmas könyvet kapott a Habsburgokról, Ferenc Józsefről és nejéről. Három hónapja volt ezekből alaposan felkészülni, majd egy tárlatvezetői írásbeli és gyakorlati vizsgát kellett tennie, így lett övé a munka. De azóta is tanul, kutat, hiszen, ha van valami új, friss információ Erzsébetről, azt illik elmondani a látogatóknak.

Egy kilót sem hízhat a ruhák miatt

Magának készíti a sminket

Na de milyen is egy nap Sisiként a kastélyban? Kezdjük azzal, hogy a tárlatvezetés mindig korhű ruhában történik, melyekben Timinek először is meg kellett tanulnia a szűk helyeken, emberek közt menni.

„Három ruhám van. Legtöbbször egy fekete abroncsos szoknya van rajtam fehér, úgynevezett svájci blúzzal, melyet fekete szalagok díszítenek. Ez olyan négy kiló, könnyű, szellős viselet, és magam is fel tudom venni. Ebben a ruhában egykor Erzsébetet is fényképezték. Van egy lovaglóruhám, ami rendkívül tömör anyagból készült, meleg, téli viselet. Olyan tömör az anyaga és testhez­álló, hogy nem szabad egy kilót sem hízni, mert akkor már nem tudom felvenni, szerencsére jó géneket örököltem… A harmadik és legszebb pedig Erzsébet koronázási díszruhájának másolata, melyet különleges napokon öltök magamra, de csak segítséggel, mert egyedül nem megy. Ez olyan hét kilót nyom. Ezt a ruhát mosodában tisztítjuk, a másik kettőt én magam mosom a kastélyban, majd kiteregetem” – sorolja Timi, s azt is, hogy ebéd során sem veszi le a jelmezeket, de van egy poncsója, amit magára terít, ha esetleg valami étkezési baleset érné. Erzsébetnek hosszú haja volt, a frizuráját egykor három óra alatt készítették el, Timi öt perc alatt felteszi a befont és összevarrt póthajtincseket. Majd jöhet a tárlatvezetés.

„Csodálatos érzés így lemenni az emberek közé a kastély főlépcsőjén, s látni a mosolyt, a várakozást az arcokon. Ha valamiért rossz kedvem van, ez a látvány elfújja a felhőket.”

Sok tévhitet helyre tud tenni

Több félreértést eloszlat Sisiről a tárlatvezetéskor

Tímea Erzsébetként vezeti körbe a látogatókat a „saját otthonában”. Egyes szám első személyben mesél az életéről, mindennapjairól, kulisszatitkokról, számos érdekességről. „A vezetés 14 éven aluliaknak nem ajánlott, hiszen a kisebbek még nem ismerik a kor történelmét, összefüggéseit. Ha mégis vannak gyermekek a csoportban, vagy kifejezetten gyermekeknek szóló tárlatvezetést kérnek, akkor természetesen kerülöm a Burg, a kiegyezés, monarchia és hasonló szavakat, és a történelmi tények is kevesebbek. Illetve nem, vagy csak finoman mesélek például arról, hogy Erzsébet két gyermekét temette el, vagy hogy meggyilkolták. Nincs tehát két egyforma vezetés.”

Timi azt tapasztalta, hogy a látogatók zöme úgy jön a kastélyba, hogy a Romy Schnei­der filmek Sisi képe él bennük. „A legfontosabb az, hogy emlékezetes élményt adjak a látogatóknak, hiszen ezért jönnek. Az, hogy ezen kívül tartalmilag is sok tévhitet helyre tudok tenni, csak hab a tortán. Sisivel kapcsolatban nem szabad csalódást okozni a vendégekben, de mégis meg kell értetni velük, hogy a története nem egy tündérmese, hogy az idealizált képnél sokkal bonyolultabb nő volt, aki nem mindig volt szerethető, vagy hozott jó döntéseket. Ez a legszebb és a legnagyobb kihívás a munkámban. No meg az a pillanat, amikor a végén a látogatók megköszönik, hogy tényleg úgy érezték, Erzsébet királyné látta őket vendégül Gödöllőn.”

Romy Schneider Sisije túlidealizált

Mit érzett Andrássy iránt?

Bán Mór új, Kastély című történelmi regénysorozatának első részének borítóján is Timi mosolyog Sisiként. A sorozat hősei a kastély urai és szolgái. Királyok, hercegek, grófok, idegen megszállók, tábornokok, kommunisták és nácik – a kastély száz esztendeje megtestesíti a magyar történelem minden fordulatát. A már kapható első kiadvány a Kastély ajándékba címet viseli, és Sisi, valamint Andrássy Gyula gróf romantikus (?) kapcsolata áll a középpontban, a kiegyezés és a koronázás előtti és utáni időszakban.

Fotó: Ambrus Marcsi, Getty images