Lélek Sztárok

Bujtor és Sissi is megérezte a halálát: a színész beszélt róla, a királyné versben és naplóban közölte

Sok olyan esetet jegyeztek fel a történelemben, amikor valaki előre látta, hogyan és mikor távozik majd az életből. Álmok, látomások, sejtések is adhatnak jelet róla.

Az elmúlás, az élet nagy misztériuma: hidat képez világunk és a túlvilág között. A halálközeli élményt átélők gyakran számolnak be hihetetlen eseményekről, miután visszatérnek a „túloldalról”. Sokan vannak azok is, akik ráéreznek, amikor lazul a láthatatlan ezüstfonál, amely a lelket a testben tartja – mintha értesülnének róla, hogy hamarosan elhagyják a földet.

Versben és naplóban

A halál közeledtével még a racionális emberek is olyan változásokon mennek keresztül, amely felkelti bennük a más dimenziókba vetett hitet. Vannak, akik nemcsak a saját távozásukat sejtik meg akár évekkel korábban, hanem akár több emberét, sőt tömegekét is. Petőfi Sándor például az Egy gondolat bánt engemet című ismert versé­ben leírta, mi fog történni a segesvári csatában.

Sisi, azaz Erzsébet királyné esetében egyenesen az a kérdés merül fel: vajon bevonzotta a saját halálát? Vagy inkább a hatodik érzéke sugallatára megérezte azt? Ötvennyolc éves volt, amikor a naplójába leírta: „…azt szeretném, ha lelkem a szívem apró nyílásán távozna majd az égbe…” Három év múlva, amikor merénylője egy reszelővel szíven szúrta, mindez valóra vált.

Megjelent neki a saját mása

Abraham Lincoln egy alkalommal szellem formájában találkozott saját magával. Az ezotéria szakértői ezt doppelganger (megkettőződés) jelenségnek nevezik, és úgy vélik, hogy akkor fordul elő, amikor az érintettel komoly dolog fog történni, esetleg épp a halála küszöbén áll. Lincoln, akinek életét áthatották a spirituális élmények, és számos komoly döntését is álmok, illetve látnokok hatására hozta meg, 1860-as megválasztása előtt többször beszámolt róla, hogy látta saját magát. Felesége úgy értelmezte a látomást, hogy a férje a második elnökké választása után hal majd meg. Így is történt, ráadásul tíz nappal az életét kioltó merénylet előtt megálmodta a tragédiát: a Fehér Házban járt, ahol elmondták neki, hogy az Egyesült Államok elnöke merénylet áldozata lett. A szellemteste állítólag azóta is kísért itt, nagyon sok elnök és first lady találkozott már vele.

Királyoknak jósolt

Akik a saját halálukon kívül másokét is pontosan megérzik, azokról az ezotéria úgy tartja, hogy az úgynevezett krízislátomás képességét birtokolják. A világ egyik leghíresebb tenyérjósa, Louis Hamon gróf, akit Cheiro néven ismert a világ, a megérzései mellett számmisztika alapján is jósolt. Húsz évvel korábban, napra pontosan megmondta, mikor fog távozni az élők világából VII. Edward angol király. II. Miklós orosz cárnak azt jelezte előre, hogy teljes családjával együtt fog erőszakos halált halni – így is lett, az orosz forradalom idején a bolsevikok az egész cári családot kivégezték. De Umbertó olasz király és az angol Viktória királynő halála is akkor következett be, amikorra Cheiro tette. A híres látnok 1936-ban hunyt el Kaliforniában szívrohamban, órára pontosan akkor és úgy, ahogyan azt szeretteinek előre jelezte.

A hátborzongató zászló

Charles Dickens nem a saját elmúlását látta maga előtt, hanem egy szeretett személyét. Amikor 1863 karácsonyán a gyermekei háborúsdit játszottak a lakásban, tragikus érzés futott át a lelkén. A fiai rongyot kötöttek egy seprűnyélre, és azzal masíroztak a szobában. Dickens arra kérte őket, hogy hagyják ezt abba. Néhány nap múlva borzasztó hírt kapott: Indiában katonáskodó idősebb gyermeke, Walter egy hadgyakorlaton éppen a zászlót tartotta, amikor a nagy forróságban, a tűző napon rosszul lett. Agyvérzést kapott, és már nem tudták megmenteni az életét.

Bujtor István is jelzést kapott

Sokak kedvenc magyar színésze néhány évvel a halála előtt beszélt róla, hogy úgy érzi, nem él már sokáig. Kern András egy könyvben mesélt erről a beszélgetésről. Bujtor István 2009 júliusában lett rosszul, és szep­temberben hunyt el, miután a veszprémi kórházból Budapestre szállították.

Tudta, mikor távozik az élők sorából

Michael Jacksonnak, a pop királyának halála váratlanul érte a rajongóit, ő azonban megérezte a  saját távozását. A testőrének nemcsak azt mondta el, hogy mikor és hogyan következik majd be mindez, hanem azt is jelezte, hogy mint az egyiptomi fáraók, ő is magával vinné a kedvenc tárgyait a túlvilágra. Jackson a halála előtt több rokonát, barátját is felhívta, és a temetéséről is rendelkezett.

Intuíció az utazáskor

A nagy közlekedési balesetek előtt statisztikailag kimutatható, hogy a szokottnál sokkal több utas mondja le az utazását, váltja vissza a jegyét, amely az érintett járműre szólt volna. William Cox amerikai matematikus több száz halálos vonatbaleset anyagát nézte át. Rájött: mindig azokban a kocsikban ültek a legkevesebben, amelyek a legsúlyosabban voltak érintve a tragédiákban. A legtöbb utas ösztönösen a megmenekülő kocsikat választotta, vagyis a krízislátomás képessége náluk is működött.

Fotó: Hortolányi Anikó

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete