Riport

Próbára tesz a próbaidő? Jogok és kötelezettségek egy új munkahelyen

A próbaidő intézménye a dolgozó és a cég számára is alapvető előnyökkel jár. Ugyanakkor gyakori, hogy a felek nem megfelelően alkalmazzák, ezért is érdemes mindenkinek ismernie a főbb szabályait.

A munkaszerződések szinte állandó eleme a próbaidő. Ez egy olyan speciális tesztidőszak, ahol a munkavállaló megbizonyosodhat róla, hogy megfelel számára a munkakörnyezet, testhezállóak a feladatok. A másik oldalról pedig a munkáltató is meggyőződhet arról, hogy a kiválasztott munkaerő megfelel-e az elvárásainak, illik-e a csapatába. Dr. Kontra-Tremmel Katalin ügyvéd, munkajogi szakjogász segít nekünk eligazodni a jog útvesztőiben.

Próbaidő vagy próbamunka?

Az egyik legfontosabb szabály, hogy próbaidő kizárólag munkaszerződésben és csak a munkaviszony kezdő napjától köthető ki érvényesen.
„Nem lesz tehát próbaidő és nem is jogszerű a munkaszerződés nélküli ún. próbamunka vagy próbanap, amit azért szoktak alkalmazni, hogy a munkáltató eldöntse, egyáltalán alkalmazza-e a dolgozót. A próbaidő a munkaviszony része, ugyanúgy jár bér is, ami nem lehet kevesebb a későbbi bérnél csak azért, mert ezt a próbaidőre fizetik ki” – kezdi a szakember.

Meddig tarthat?

A Munka Törvénykönyve szerint a próbaidő hossza lehet akár egyetlen nap is, de a maximuma 3 hónap, illetve kollektív szerződés esetén 6 hónap.

„Határozott és határozatlan idejű munkaviszonyban is alkalmazható. Nem árt tudni továbbá, hogy a 3 hónap hosszú próbaidő kikötése csak olyan munkaszerződésben lehetséges, amely legalább 1 évre szól, ha pedig ennél rövidebb a munkaszerződés időtartama, akkor a kiköthető maximumot is arányosítani kell. Emellett a határozott idejű munkaviszony meghosszabbításakor, vagy a határozott idejű munkaviszony megszűnését követő hat hónapon belül ugyanaz a cég azonos vagy hasonló munkakörben nem köthet ki próbaidőt.

Ha pedig a felek 3 hónapnál rövidebb időt határoznak meg, akkor legfeljebb egy alkalommal meghosszabbíthatják azt, de ekkor sem lépheti túl a próbaidő a három hónapot” – mondja az ügyvéd.

Felmondás indoklás nélkül

A próbaidő legismertebb szabálya, hogy ennek ideje alatt a munkaviszonyt bármelyik fél írásban felmondhatja, indokolás nélkül és azonnali hatállyal megszüntetheti.
„Ugyanakkor, ha egy próbaidőn lévő várandós munkavállalónak azonnali hatállyal felmondanak, akkor ennek közlésétől számított 15 napon belül a dolgozó írásban kérheti, hogy a munkáltató a megszüntetést mégis – valós, okszerű és világos módon – indokolja meg” – ismerteti dr.  Kontra-Tremmel Katalin.

Szabadságra mennék…

Általános tévhit, hogy a próbaidő alatt nem mehetünk szabadságra, betegszabadságra vagy táppénzre, azonban a valóság az, hogy a munkavállalót mindezek próbaidő alatt is megilletik. Annyi megkötés van, hogy a munkáltató a munkaviszony első 3 hónapjában nem köteles az évente 7 munkanap szabadságot a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kiadni.

Fotó: adobestock